Dr.sc. Peternel za Narod.hr: Strukturama u HDZ-u je neoprostivo što je Beroš u jednom trenu pretekao Plenkovića po popularnosti

Igor Peternel
Foto: Fah

“Mi smo opozicijska stranka i nećemo dati povjerenje niti jednom ministru Vlade Andreja Plenkovića. Ova je Vlada strogo centralizirana i ne možemo govoriti o odgovornosti ministara, a da se ne zapitamo o odgovornosti Plenkovića i cjelokupne Vlade. Ova krupna pitanja, osobito duga veledrogerijama nisu nastala jučer. Plenković je premijer već pet godina i ništa nije učinio za rješavanje tih pitanja. Ipak, Plenković zbog svoje sujete i pozicije unutar stranke neće dozvoliti opozicijsko rušenje ministara”, istaknuo je u razgovoru za Narod.hr dr. sc. Igor Peternel, predstojnik Ureda potpredsjednika Hrvatskoga sabora Miroslava Škore i predsjednik Odbora za ljudska prava Domovinskog pokreta komentirajući mogući opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša.

>Spajić  (DP) za Narod.hr: Pod hitno je potrebna smjena ministra Beroša

> Beroš o podršci premijera i reformi: ‘Provodim politiku Vlade RH vrlo požrtvovno’

Narod.hr: Podržavate li smjenu ministra Beroša?

“Beroš otkako je postao ministar bavio se samo virusom, ali ne i problemima resora. To sada dolazi na naplatu i uz ove sumnjive skandalozne stvari koje mediji pronalaze oko CijepiSe, vidimo kako imamo ozbiljnih problema u sustavu koji se raspada. To je posljedica godina zanemarivanja. Sustavu je potrebna hitna reforma, potpuno je svejedno tko će to raditi, kada nemamo povjerenja u Vladu i njezin smjer. Sigurno ćemo glasati za smjenu ministra Beroša, ali ne vjerujemo da će i eventualni nasljednik išta promijeniti.”

Narod.hr: Problemom spornih ugovora ministra Beroša i tvrtke CUSPIS – sada se bavi i USKOK. Kako to da se o takvim problemima u javnosti počinje više govoriti tek kada dođe do unutarstranačkih obračuna, kao što je navodni trenutni obračun premijera Plenkovića s Berošem i najava da će ga smijeniti?

“Nažalost svi znamo da institucije u Hrvatskoj ne rade svoj posao, nego mediji otkrivaju afere, kada im se da mig, odnosno kada određenim strujama unutar vladajuće stranke ili koalicije to odgovara. Na to smo navikli. Taj obrazac je patentiran davno u obliku povjerljivog izvora. Mediji otvaraju afere inicirane borbom iznutra i napredovat ćemo kao društvo tek onda kada ćemo imati veliki postotak afera koje su inicirale institucije svojim neovisnim i stručnim radom.”

Narod.hr: Kako komentirate najave da bi premijer za ministra mogao postaviti svog daljnjeg rođaka, Ivicu Lukšića, kojeg je prošle godine postavio za ravnatelja KB Dubrava?

“Navikli smo kako je u Hrvatskoj sve moguće pa i ovaj način kadroviranja. Opozicija je otpočetka govorila kako je Beroš, ministar samo za jedan virus koji popularnost zahvaljuje PR-u. Sada mu to dolazi na naplatu. U jednom je razdoblju njegova popularnost je čak i pretekla Plenkovića, što se vidjelo po broju preferencijalnih glasova na izborima. Čini se da je u strukturama HDZ-a to neoprostivo.”

Narod.hr: Bivši predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža istaknuo je kako Plenković obično obrani svog ministra u Saboru, ali neposredno poslije ga razriješi. Čeka li ista sudbina ministra Beroša?

“Pitanje je hoće li doći do smjene ministra Beroša. Priča se o zahlađenju odnosa, no ovisit će i o glasovanju o povjerenju koju je pokrenula opozicija. Možda ovakav scenarij učvrsti poziciju ministra Beroša, jer Plenković zbog svoje sujete i pozicije unutar stranke ne dozvoljava opozicijsko rušenje ministara, no ubrzo nakon toga ih se sam riješi, što smo imali priliku vidjeti. Ministra nije mogao zaštiti rad, jer je on izostao, a vidljiva je i njegova nedovoljna zaštićenost unutar HDZ-a te se čini kako je on sada politički mrtvac.”, zaključio je dr. sc. Peternel.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr