Guido Hornik: HZMO konačno priznao – mirovine bivših pripadnika JNA namet su i teret državnog proračuna i građana

Foto: Guido Hornik

Nakon žalbe Povjerenstvu za informiranje, HZMO je konačno iznio podatak za mirovine bivših pripadnika JNA. Kroz medijske objave i javnim nastupima na televiziji uvijek se je branila teza da su njihove mirovine zarađene u Hrvatskoj, da su pokrivene radom i godinama staža.

Koliko je bila istine u izjavama pojedinih sugovornika i protivnika te teze najbolje će pokazati službena izjava prvog čovjeka HZMO-a čije najbitnije dijelove donosimo u prilogu i ostavljamo čitateljima na odluku.

Naime na osnovu važećih Zakona, osobama kojima je prestalo svojstvo vojne osobe u bivšoj JNA do 31. prosinca 1991 godine i koje su imale prebivalište u R. Hrvatskoj, a kojima je Zajednica vojnih osiguranika u Beogradu obustavila isplatu mirovine i nisu se ogriješili u kaznene propise R. Hrvatske pruzeta je isplata mirovine u visini 63.22 % od mirovine koju su ti korisnici imali u prosincu 1991. godine.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje korisnicima mirovina pripadnicima bivše JNA nije donosio rješenja o priznanju prava na mirovine već je donio rješenje o preuzimanju isplate mirovine i to u visini 63,22 %  od njihove mirovine u prosincu 1991. godine tako da Zavod u svojim evidencijama nema podatak o mirovinskom stažu za ovu kategoriju korisnika mirovina a niti je od Zajednice mirovinskog i invalidskog osiguranja vojnih osiguranika u Beogradu preuzeta evidencija o mirovinskom stažu pripadnika bivše JNA.

Nadam se da je ovim riječima konačno potvrđeno i dokazano:

– da su mirovine bivših pripadnika JNA preuzete; Ukazom o proglašenju Zakona o preuzimanju saveznih zakona iz oblasti mirovinskog i invalidskog osiguranja i doplatka za djecu vojnih osiguranika koji se u Republici Hrvatskoj primjenjuju kao republički zakoni, 28. lipnja 1991, Klasa: 011-01/91-01/108, Urbroj : 71-91-1., u vrijeme dok je ta ista JNA uz četničke formacije ubijala i razarala po Hrvatskoj;

– da su njihove mirovine stavljene na teret građana Hrvatske i državnog proračuna RH, bez pokrića uplatama u Hrvatski mirovinski fond;

– da Hrvatska nema podataka o njihovom stažu, ali niti hrabrosti zatražiti odštetu od strane Zajednice mirovinskog i invalidskog osiguranja vojnih osiguranika u Beogradu za naknadom koju je Državni proračun RH imao zbog isplata njihovih mirovina.


> Milanovićev bratić nakon 23 godine JNA mirovine postao tehnički direktor 
u NP-u Krka

Sjetimo se pritom članka iz Večernjeg lista (Boško Poljak, najbliži bratić premijera Zorana Milanovića, zaposlen je u Nacionalnom parku Krka na mjestu rukovoditelja odsjeka za tehničke poslove i održavanje, nakon što je posljednjih 23 godine proveo u mirovini, doznaje Večernji list. Poljak je sin Milanovićeve tete, odnosno sestre Milanovićeva oca Stipe. U mirovinu je otišao neposredno uoči početka Domovinskog rata, 1990. godine, kao pomorski oficir Jugoslavenske ratne mornarice. Imao je čin poručnika korvete.)

> Željko Sakić: Milanovićevom bratiću umirovljenom časniku JNA koji nije sudjelovao u Domovinskom ratu zaposlenje u NP Krka donijelo kaznenu prijavu

Hrvatska javnost nikada neće imati prilike saznati s koliko godina su ti ljudi, umjesto da su dali svoj doprinos u obrani suvereniteta RH, uzeli nezasluženu mirovinu i iz svojih fotelja uživali gledajući kako gine hrvatski narod i mladež, čekajući povoljan trenutak da se ponovno dignu i uz potporu antihrvatskih udruga i stranaka pokušaju ponovno preuzeti Hrvatsku i staviti je u neku novu jugoslavensku asocijaciju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr