‘Hrvatska nije zabranila uvoz mlijeka iz BiH’

Foto: Melissa Wiese, flickr

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je u srijedu u Splitu kako Hrvatska nije zabranila uvoz mlijeka iz BiH te kako se radi o potrebi provjere kvalitete tog mlijeka.

“Ne, nismo zabranili uvoz (mlijeka) nego smo intervenirali, to je privremena mjera. Mi smo to napravili jer smatramo da je to ispravno i odgovorno da se provjeri kvaliteta te robe koja se izvozi iz Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, u praksi većinom u Hrvatsku2, rekao je Milanović odgovarajući na upite novinara o nesporazumima s uvozom mlijeka iz BiH u Hrvatsku.
Milanović je poručio kako će Hrvatska u vezi uvoza mlijeka iz BiH inzistirati na poštivanju procedure.

“Mi nećemo zavlačiti i raditi na štetu izvoznika mlijeka iz BiH, ali kad se poštuje puna procedura, na njoj ćemo inzistirati. Postoje prava ali i obaveze – ne možeš uzimati jedno bez drugog – to u BiH moraju shvatiti. Vidim da tu etničke razlike ne igraju nešto (ulogu) kad je novac u pitanju, ali Hrvatska je naša država, poštujemo druge, ali ovo su naši interesi”, istaknuo je Milanović.

Po njegovim riječima, četiri mljekare u BiH su se tehnički kvalificirale da mogu izvoziti u EU i to je jedno od prava koje BiH ima u asimetričnom sustavu preferencija kao trgovinski partner i manje razvijena zemlja koja je u procesu stabilizacije i pridruživanja.

Milanović pritom ističe kako je BiH dužna Hrvatskoj dati tzv. tradicijske kvote trgovine, kao što se Hrvatska ponašala prije deset godina prema Sloveniji kada je ta zemlja ušla u EU, a Hrvatska tada još nije bila članica EU.

Naglasivši kako je on kao premijer Hrvatske odgovoran za dobrobit hrvatskih tvrtki te govoreći o tzv. tradicijskoj kvoti trgovine, istaknuo je kako je to pravo koje bi BiH trebala dati Europskoj uniji odnosno u praksi hrvatskim tvrtkama koje su tradicijski izvozile hrvatske proizvode u BiH.

Bosna i Hercegovina to već godinu i pol zavlači i vrijeme je da se to kaže, rekao je Milanović.

Hrvatska je, kaže, spremna pomoći onima koji su slabiji od nje, ne samo zato što u BiH živi pola milijuna Hrvata, koji imaju hrvatsko ali i bosanskohercegovačko državljanstvo, nego i “zbog interesa i i dobrobiti hrvatskih izvoznika koji proizvode u Hrvatskoj, gdje su hrvatska radna mjesta i gdje se plaćaju porezi”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Melissa Wiese, flickr