M. Koić i Nikola Banić: Globalna regresija jasenovačkog mita

jasenovac
Foto: Fah

U Hrvatskom tjedniku br. 890 (s. 45) su sredinom listopada 2021. godine opisane promjene broja žrtava (victims/individuals) u digitalnom arhivu Yad Vashema u razdoblju od sredine studenoga 2020. godine do 2. kolovoza 2021. godine. U tom razdoblju je broj židovskih žrtava iz logora Jasenovac i Stara Gradiška povećan za 844. Istovremeno se broj židovskih žrtava iz nekih od najpoznatijih njemačkih logora smanjio za više od 330 tisuća, odnosno za 27 posto. Takva smanjenja bi se mogla pripisati radnjama kao što su provjera kvalitete podataka i posljedične radnje vezane za utvrđenu kvalitetu, pišu M. Koić i Nikola Banić za Hrvatski tjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Nikola Banić i M. Koić: Karta jasenovačkog zemljišta u posjedu SPC-a
> Nikola Banić i M. Koić: UDAR – Tko su danas ustaše?

U razdoblju od 2. kolovoza 2021. do 2. kolovoza 2022. godine praćene su promjene broja žrtava u digitalnom arhivu Yad Vashema za logore Jasenovac i Stara Gradiška te za nekoliko njemačkih logora i za geto u Krakovu.

U logorima Auschwitz, Bergen-Belsen, Buchenwald, Dachau, Majdanek, Mauthausen, Natzweiler-Struthof, Neuengamme, Ravensbrück i Treblinka te u getu Krakov broj žrtava je u promatranom razdoblju od godine dana smanjen za 22.513. Jedino povećanje broja žrtava u promatranom razdoblju bilo je u logoru Chelmno. Međutim, u tom slučaju je broj žrtava povećan samo za jedan. Najveće smanjenje broja žrtava bilo je za Auschwitz (16.957), ali prema postotnom udjelu najveće smanjenje je za Mauthausen od čak 16 posto odnosno 3.238 manje žrtava u kategoriji „victims/individuals“.

Za razliku od razdoblja prije 2. kolovoza 2021. godine kada je u digitalnom arhivu Yad Vashema povećan broj židovskih žrtava iz logora Jasenovac i Stara Gradiška u godinu dana nakon tog nadnevka trend smanjenja broja žrtava zahvatio je i ove logore. Tako je broj židovskih žrtava iz logora Jasenovac smanjen za 282, a za logor Stara Gradiška za 22. Sveukupno je za oba logora smanjen broj židovskih žrtava za 304. U odnosu na prethodno stanje to su naizgled mali pomaci, ali pokazuju bar privremenu promjenu kretanja broja jasenovačkih žrtava iz uzlaznog u silazni trend. Zanimljivo je da je u slučaju Jasenovca i Stare Gradiške smanjen i ukupni broj zapisa (records/documents), ali i broj svjedočanstava članova obitelji i židovskih organizacija (Page of Testimony). Kada bi se promjene iz digitalnog arhiva Yad Vashema primijenile na mrežni popis JUSP-a Jasenovac, to bi značilo smanjenje broja židovskih žrtava za 2,3 posto u godini dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Koić i Banić o komemoracijama u Glini: U Hrvatskoj sve po starom. A gdje je dr. Šreter?
> Koić i Banić: Zašto su fotografije iz logora Treblinka kod JUSP Jasenovac lažno prikazane kao jasenovačke?

I dok u digitalnom arhivu Yad Vashema pada broj jasenovačkih žrtava, djelatnici JUSP-a Jasenovac smišljaju nove metodologije za povećanje popisa (Hrvatski tjednik 5. 5. 2022., br. 919, s. 46-49). Ukratko prema toj novoj metodologiji na popisu jasenovačkih žrtava mogli bi se naći i oni koji nisu stradali u logorima Jasenovac i Stara Gradiška, već svi stradali od jasenovačkog osiguranja bilo gdje u svijetu čak i izvan razdoblja postojanja tih logora.

Još je „inventivniji“ dio nove metodologije prema kojem bi se na popisu mogli naći i preživjeli. Takve „genijalne“ zamisli još nitko prije nije javno promovirao. Uglavnom, unatoč agresivnoj i bučnoj, ali neargumentiranoj propagandi jasenovački mit je 2022. godine u globalnoj regresiji.

M. Koić i Nikola Banić/ Hrvatski tjednik

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O autorima

* Dr. sc. Nikola Banić i dr. sc. Mladen Koić dvojica su široj hrvatskoj javnosti manje poznatih istraživača, inženjera računalstva, koji već dulje vrijeme upozoravaju na manjkavost, apsurdnost i manipulacije jasenovačkim popisom. Na Narod.hr redovito od 2015. objavljujemo analize Nikole Banića i M. Koića o nelogičnostima na mrežnom jasenovačkom popisu. Koristeći računalne programe usporedili su i službeni popis stradalih Memorijalnog centra JUSP Jasenovac s takvim popisima drugih logora te su otkrili da se osobe koje se vode kao stradali u Jasenovcu nalaze na popisu stradalih u logorima Auschwitz, Buchenwald i Dachau.

** Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hrvatski tjednik

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.