Milanovićev pošteni SDP: uhićena sisačka županica Lovrić-Merzel

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel u utorak je navečer po nalogu USKOK-a zajedno s još nekoliko osoba, privedena i uhićena, neslužbeno doznaje narod.hr. Policija pretražuje kuću sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel uz njeznu nazočnost, a po neslužbenim informacijama, noć će provesti u policijskim prostorijama odakle će sutra biti privedena na ispitivanje u Uskok u Zagreb.

Na čelu istrage slučaja Lovrić Merzel je, po informacijama HRT-a, Tamara Laptoš, koja je upravo imenovana za zamjenicu državnog odvjetnika Mladena Bajića, kojemu mandat prestaje 24. travnja te će onda postati zamjenik Dinka Cvitana, novog glavnog državnog odvjetnika koji je sadašnji ravnatelj USKOK-a.

USKOK i DORH i dalje češljaju poslovanje sisačko-moslavačke županice, a aferama se ne nazire kraj. Istražitelji se sada navodno bave prodajom udjela tvrtke Ceste Sisak i kupnjom zgrade Hitne pomoći.

Upravo je ta sumnjiva kupnja salona Peugeota ‘Lav auto Popec’, koji je za potrebe Županijskog zavoda za hitnu medicinu kupljen za oko 10 milijuna kuna, navodno je povod uhićenju županice.

Županija je u travnju 2012. od  te autokuće kupila prostor od 1.100 kvadrata uz 900 kvadrata zemljišta za 9,8 milijuna kuna, iako je jedan drugi poduzetnik tada županiji nudio na prodaju zgradu od 676 kvadratnih metara i 1.000 kvadrata zemljišta i parkirališta za otprilike 3,5 milijuna kuna. U sisačkoj je javnosti taj slučaj kolokvijalno prozvan ‘Sisačka Planinska’.

Mediji je prozivaju i za uređenje rodilišta u Kutini u sklopu Doma zdravlja. Tvrde da je uloženo 5 milijuna kuna iako je mišljenje liječničke komore o tom projektu bilo negativno.

Uskok je na temelju podnesene kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke početkom ožujka donio rješenje o provođenju istrage protiv dvoje okrivljenika, županice Marine Lovrić Merzel (SDP) i voditelja Uprave šuma sisačke podružnice Zvonka Rožića zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti u poticanju teških više od 190 tisuća kuna.

Rješenje o provođenju istrage je doneseno zbog postojanja osnovane sumnje da je prvookrivljenica Marina Lovrić Merzel, kojoj Uskok ne navodi ime, od početka 2009. do kraja 2013. godine u Sisku, u više navrata u ugostiteljskom objektu Hrvatskih šuma (Uprava šuma, Podružnica Sisak) organizirala privatne proslave svojih rođendana i rođendana članova svoje obitelji kao i druge privatne domjenke, a troškove je po njenom nalogu platila Županija čime je prvookrivljenici pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 48.000,00 kuna.

Iz kaznene prijave i priloga proizlazi osnovana sumnja da je prvookrivljenica od početka 2009. do kraja 2013. godine u Sisku, u navedenom objektu održavala prije skupštine pripremne sastanke s dijelom članova županijske skupštine, time da je troškove hrane i pića, po nalogu prvookrivljenice, plaćala Županija iako za to nije bilo osnova čime je Županija oštećena za najmanje 134.000,00 kuna.

Osim navedenog, osnovano se sumnja da je drugookrivljenik Zvonko Rožić (Uskok ne navodi ime), kao voditelj Uprave šuma u podružnici Sisak na traženje prvookrivljenice u lipnju 2009. godine naložio djelatnicima Hrvatskih šuma da obave pojedine poslove na njezinoj svadbenoj svečanosti koja je održana u sklopu ugostiteljskog objekta podružnice, time da je troškove u iznosu od najmanje 9.600,00 kuna knjižio na teret Hrvatskih šuma umjesto da ih naplati prvookrivljenici.

U odnosu na druge moguće nezakonitosti u Sisačko-moslavačkoj županiji izvidi se nastavljaju, a policija nastavlja kriminalističko istraživanje, stoji na stranici DORH-a.

Jasmina Jovev, bivša šefica kabineta županice Marine Lovrić Merzel u emisiji Nedjeljom u dva izjavila je kako je po nalogu svoje šefice, dvije godine sudjelovala u nezakonitim radnjama – izmišljanju radnih mjesta, izdavanju lažnih računa i kupovanju oporbenih čelnika. Kazala je kako su joj ostali kolege kazali – da se to tako radi. Naglasila je da strah blokira puno dobrih ljudi koji rade u Županiji. Odlučila je da dovoljno dugo ostane kako bi prikupila dosta dokaza i tijelima prezentirala što se događa. U međuvremenu je ostala bez posla u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr