Ministarstvo Blaženke Divjak nije odgovorilo na upit Narod.hr-a, a jest na upit Indexa o istoj temi!

Rijeka, 17.04.2018 - Ministrica znanosti i obrazovanja ministrica Blaženka Divjak u sklopu turneja "Škole za život" sastat æe se s ravnateljima osnovnih škola s podruèja Primorsko- goranske, Istarske, Lièko-senjske i dijela Karlovaèke županije. foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ ds

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije odgovorilo na upit portala Narod.hr vezano uz slučaj nastavnika OŠ Matije Gupca u Zagrebu, Marka Šolića, čija je facebook-objava u Vukovaru zgrozila hrvatsku javnost.

“Smatra li Ministarstvo da su tvrdnje koje iznosi g. Šolić sukladne povijesno istinitom prikazivanju Domovinskog rata i vrijednostima koje je hrvatsko školstvo dužno njegovati?

Planira li Ministarstvo poduzeti određene mjere po pitanju istupa nastavnika g. Šolića?” – stajalo je, među ostalim, u upitu kojega smo uputili 6. lipnja.

Na upit nam nije stigao nikakav odgovor. Vezano uz istu temu, Ministarstvu su se nakon toga obratili s Index.hr-a te dobili brzi odgovor.

Index odmah dobio odgovor od Ministarstva

“Ministarstvo smo pitali je li riječ o primjerenoj mjeri s obzirom na to da je službeno izrečena jer je Šolić “tipkao po mobitelu za vrijeme radnog vremena koje je provodio u autobusu s učenicima” iako time nije prekršio nikakvu normu, znači li ovakva odluka da je učiteljima i profesorima zabranjeno korištenje mobitela tijekom radnog vremena, odnosno školskih izleta, te kako komentiraju činjenicu da su u istoj školi novinari morali otkriti da vjeroučitelj ravnateljici pod nosom poziva na klanje, a da ona izriče ovakvu sankciju profesoru zbog tipkanja na mobitel.” – napisao je Index.hr te donio odgovor Ministarstva.

Plenkovićeva ministrica i koalicijski partner suglasni: U redu je u radnom vremenu na Facebooku iznositi laži o Vukovaru

‘Povraća mi se’ – zašto se nastavnik iz zagrebačke škole osjeća bolesno u Vukovaru tijekom organiziranog posjeta za učenike?

Pročitajte što je za Narod.hr odgovorila ravnateljica OŠ Matije Gupca čiji se nastavnik osjećao bolesno od školskog posjeta u Vukovar

Evo kako je sankcioniran nastavnik informatike koji se tijekom organiziranog posjeta Vukovaru ‘osjećao bolesno’

Pročitajte komentare nastavnika koji se u Vukovaru ‘osjećao bolesno’ o Tuđmanu, hrvatskoj himni, ratu u BiH…

Pročitajte intervju nastavnika koji se tijekom posjeta Vukovaru ‘osjećao bolesno’ za Pupovčeve ‘Novosti’

“U vezi predmetnog slučaja Ministarstvu se nisu obratili niti škola niti nastavnik te Ministarstvo nema dodatnih informacija. Stoga ćemo od škole zatražiti punu informaciju. Posve je jasno da ne smijemo uvoditi verbalni delikt u sustav. Međutim, potrebno je razmotriti i ostale zakonske, radne i etničke aspekte.

Odredbama etičkih kodeksa školskih ustanova u pravilu se regulira i način na koji bi učitelji trebali postupati prilikom javnog iznošenja svojih stajališta i na koji način se postupa ukoliko isti u javnim objavama povrijede odredbe etičkoga kodeksa.

Sukladno članku 125. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, ravnatelj je poslovodni i stručni voditelj školske ustanove te je odgovoran za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove pa Vas za više informacija upućujemo na ravnateljicu škole”, poručili su iz Ministarstva u odgovoru Indexu.

Diskriminacija određenih medija?

Budući da je odgovorilo Indexu, ali ne i Narod.hr-u, s kojega smo upit poslali ranije, ponovno smo se obratili Ministarstvu.

“Dana 6. lipnja 2019. uputili smo upit vezan uz objavu nastavnika informatike iz zagrebačke OŠ Matije Gupca, g. Marka Šolića.
Možemo li dobiti odgovor kada će se Ministarstvo očitovati o navedenom pitanju? (…)
Nadalje, molili bismo objašnjenje kako to da se Ministarstvo očitovalo na upit portala Index.hr o navedenom slučaju dok se, istovremeno, nije očitovalo na upit portala Narod.hr, koji je poslan ranije? Kako to da Ministarstvo diskriminira određene medijske portale u odnosu na neke druge?” – upitali smo Ministarstvo 13. lipnja.

No, ni na ovaj upit do danas nismo dobili odgovor.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr