Plenkovićeva ministrica i koalicijski partner suglasni: U redu je u radnom vremenu na Facebooku iznositi laži o Vukovaru

Foto: fah; fotomontaža: narod.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanje ministrice Blaženke Divjak očitovalo se u slučaju nastavnika Marka Šolića, čiji je facebook-status o Vukovaru, koji je zgrozio hrvatsku javnost, prvi objavio Narod.hr.

Ministarstvo odgovorilo Indexu, ali ne i Narodu

Ministarstvo je na upit Indexa komentiralo ovaj slučaj.

“Ministarstvo smo pitali je li riječ o primjerenoj mjeri s obzirom na to da je službeno izrečena jer je Šolić “tipkao po mobitelu za vrijeme radnog vremena koje je provodio u autobusu s učenicima” iako time nije prekršio nikakvu normu, znači li ovakva odluka da je učiteljima i profesorima zabranjeno korištenje mobitela tijekom radnog vremena, odnosno školskih izleta, te kako komentiraju činjenicu da su u istoj školi novinari morali otkriti da vjeroučitelj ravnateljici pod nosom poziva na klanje, a da ona izriče ovakvu sankciju profesoru zbog tipkanja na mobitel.” – napisao je Index.hr te donio odgovor Ministarstva:

“U vezi predmetnog slučaja Ministarstvu se nisu obratili niti škola niti nastavnik te Ministarstvo nema dodatnih informacija. Stoga ćemo od škole zatražiti punu informaciju. Posve je jasno da ne smijemo uvoditi verbalni delikt u sustav. Međutim, potrebno je razmotriti i ostale zakonske, radne i etničke aspekte.

Odredbama etičkih kodeksa školskih ustanova u pravilu se regulira i način na koji bi učitelji trebali postupati prilikom javnog iznošenja svojih stajališta i na koji način se postupa ukoliko isti u javnim objavama povrijede odredbe etičkoga kodeksa.

Sukladno članku 125. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, ravnatelj je poslovodni i stručni voditelj školske ustanove te je odgovoran za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove pa Vas za više informacija upućujemo na ravnateljicu škole”, poručili su iz Ministarstva u odgovoru Indexu.

Zašto Ministarstvo ne odgovara na naš upit?

No, iako su odgovorili Index.hr-u, još uvijek nije pristigao odgovor na upit koji smo Ministarstvu s Narod.hr-a uputili još prošloga tjedna.

“Smatra li Ministarstvo da su tvrdnje koje iznosi g. Šolić sukladne povijesno istinitom prikazivanju Domovinskog rata i vrijednostima koje je hrvatsko školstvo dužno njegovati?

Planira li Ministarstvo poduzeti određene mjere po pitanju istupa nastavnika g. Šolića?” – upitali smo, među ostalim, Ministarstvo Blaženke Divjak.

Do sada nam još nije pristigao odgovor.

‘Povraća mi se’ – zašto se nastavnik iz zagrebačke škole osjeća bolesno u Vukovaru tijekom organiziranog posjeta za učenike?

Pročitajte što je za Narod.hr odgovorila ravnateljica OŠ Matije Gupca čiji se nastavnik osjećao bolesno od školskog posjeta u Vukovar

Evo kako je sankcioniran nastavnik informatike koji se tijekom organiziranog posjeta Vukovaru ‘osjećao bolesno’

Pročitajte komentare nastavnika koji se u Vukovaru ‘osjećao bolesno’ o Tuđmanu, hrvatskoj himni, ratu u BiH…

Pročitajte intervju nastavnika koji se tijekom posjeta Vukovaru ‘osjećao bolesno’ za Pupovčeve ‘Novosti’

Podsjetimo, nastavnik Marko Šolić u svom facebook-komentaru izrazio je nezadovoljstvo jer nije bilo ničega od „realne slike“ o „krivnji obje strane“, uz to, iznio je i nekoliko neistina. Njegov cijeli, podulji komentar, možete pročitati ovdje.

“Marko Šolić osjeća se bolesno u gradu Vukovar”, istaknuo je kao osjećaj na svom facebook-profilu 31. svibnja, te nastavio: “Išao sam bez predrasuda, čuo sam od kolega različite stvari, neki su govorili i kako se djeci prikazuje iznenađujuće realna slika o krivnji obje strane… Ništa od toga”.

Ovaj komentar najprije je prenio Narod.hr, a kasnije i ostali mediji.

Večernji list o ovom slučajevu izvještava pod naslovom “Vrsni nastavnik dobio opomenu pred otkaz nakon statusa o Vukovaru“, a RTL je članak, u kojemu nastoji opravdati nastavnika, objavio pod naslovom: Nastavniku opomena pred otkaz zbog statusa o izletu u Vukovar: ‘Pripremamo djecu za novi rat!’.

Pupovac: ‘Ako je Stanimirović ratni zločinac onda sam to i ja’

Na slučaj Marka Šolića u današnjoj saborskoj raspravi osvrnuo se i Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, koalicijskog partnera vladajućeg HDZ-a. Pupovčev je istup sugerirao da u objavi Marka Šolića ne postoji ništa sporno, a također je ustvrdio da “ako je Vojislav Stanimirović ratni zločinac”, onda i njega (Pupovca) treba smatrati ratnim zločincem.

Podsjetimo, prema tvrdnjama mještana Tovarnika, Vojislav Stanimirović je za vrijeme Domovinskog rata bio povezan s izvršenjima i prikrivanjima ratnih zločina nad tamošnjim civilnim stanovništvom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/index.hr