Most prozvao Plenkovićevu Vladu da razbacuje proračunski novac: ‘Nedopustivo je da rashodi rastu za 5,2 posto bez ikakve strategije’

Foto: Fah

Most nezavisnih lista prozvao je Vladu premijera Andreja Plenkovića da se razbacuje novcem poreznih obveznika dok proračunski rashodi rastu puno brže nego gospodarstvo.

Iako gotovo svi makroekonomisti govore da je u uvjetima postojećeg visokog javnog duga nužno staviti rashodovnu stranu proračuna pod kontrolu, Vlada Andreja Plenkovića očito se vodi nekim drugim motivima, priopćio je u subotu Most, ocjenjujući nedopustivim da rashodi rastu za 5,2 posto bez ikakve strategije, dok je projekcija rasta BDP-a samo 2,8 posto.

Apsurdna je situacija, navode pritom, da broj stanovnika drastično opada, a proračun i dalje nekontrolirano buja.

Most nezavisnih lista navodi u priopćenju kako je još kao dio Vlade Tihomira Oreškovića pokrenuo trend racionalnog upravljanja proračunom, međutim, sada kada HDZ i Andrej Plenković vladaju s drugim partnerima, stvari su opet otišle u smjeru rasipništva.

„Gospodine Plenkoviću, pumpate proračun bez ikakvog strateškog cilja što će nam se kao bumerang vratiti u glavu”, priopćio je Most.

Upozorava da rast BDP-a kaska za svim usporedivim zemljama i gura nas na samo začelje Europske Unije, dok je industrijska proizvodnja u rujnu pala za 1,5 posto u odnosu na kolovoz i bilježi pad u 9 od 10 mjeseci ove godine.

Rast plaća u 2019. godini je samo 1,1 milijarde kuna u trenutku dok 180 ljudi dnevno napušta Hrvatsku, što je eklatantni primjer neodgovornosti prema novcu poreznih obveznika, zaključuje Most nezavisnih lista.

Most postavlja pitanje tko će uprihoditi toliki iznos i nadoknaditi ogromnu razliku između prihoda i rashoda.

Upozoravaju da se u turizmu ove godine u najboljem slučaju može zabilježiti stagnacija i pad noćenja u samoj špici sezone od 3 posto u odnosu na prošlu godinu, a morali bi biti sretni ako će sezona 2019. godine biti na razini ove.

Poduzetništvo će nas, kažu također, teško izvući uz strukturni deficit radne snage gdje Vlada također ne nudi nikakva rješenja, a pritom novi poduzetnici koji još nisu otvorili tvrtku već moraju uplatiti 22.824 kuna godišnjeg doprinosa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/gs