Nakon priopćenja o Čavoglavama: Kakve je odluke dosad donosio aktualni sastav Ustavnog suda (1) – Pitanje davanja djece na udomljavanje istospolnim parovima

Foto: fah, montaža Narod.hr

Nedavno je Ustavni sud uputio javnosti priopćenje vezano uz odluku Visokog prekršajnog suda, koji je zaključio da poklik “Za dom spremni” u pjesmi Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj. Ustavni sud je priopćio da ne komentira odluke i rješenja sudova, ali da je o pozdravu ‘Za dom spremni’ već ranije izrazio svoje stajalište.

“U odnosu na pozdrav ,,Za dom, spremni”, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.” – stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

> Akademik Pečarić Šeparoviću: ‘Pozdrav ZDS datira otprije NDH – tvrdite li da je postojala još 1932. godine?’

> Kako se biraju suci Ustavnog suda koji je ponovno prekoračio svoje ovlasti u priopćenju vezanom uz pjesmu Bojna Čavoglave?

To je samo jedna u nizu spornih odluka Ustavnog suda. Ovom prilikom podsjećamo na odluku po pitanju davanja djece na udomljavanje istospolnim parovima.

 

Odluka o udomljavanju djece od strane istospolnih partnera

U veljači ove godine Ustavni je sud odlučivao o ustavnosti Zakona o udomiteljstvu, nakon što je Centar za socijalnu skrb, u skladu sa zakonom, odbio dati dijete na udomljavanje homoseksualnom paru. Iz tog razloga niz udruga zatražio je od ustavnog suda ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu.

Ustavni je sud ocijenio da je Zakon u skladu s ustavom, ali je istovremeno naložio sudovima i drugim nadležnim tijelima da osporene zakonske odredbe (tko čini udomiteljsku obitelj) tumače “na način koji će svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja, dakle, neovisno o tome živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu”.

> Ustavni sud potvrdio da je Zakon o udomiteljstvu u skladu s Ustavom i istovremeno dao nalog da ga se tumači suprotno Zakonu

> Centar za socijalnu skrb odbio homoseksualni par – u interesu djeteta i u skladu sa zakonom

> Dr. Markić: ‘Ustavni sud je prekoračio svoje ovlasti i donio odluku štetnu za djecu bez roditelja i za demokraciju u Hrvatskoj’

Drugim riječima, Ustavni sud je donio svojevrsnu pitijsku “interpretativnu izjavu” o tome kako Centri za socijalnu skrb, Ministarstvo obitelji i sudovi trebaju postupati u praksi, čime je otvorio Pandorinu kutiju jer će ta tijela donositi različita tumačenja i presude o tome mogu li homoseksualni parovi u životnom partnerstvu biti udomitelji iako zakon ne predviđa tu mogućnost. Takvim pojedinačnim i različitim tumačenjima se stvara pravna nesigurnost, čime će najviše nastradati djeca.

“Ustavni sud je kao političko tijelo HDZ-a i SDP-a prekoračio svoje ovlasti i donio odluku štetnu za djecu bez roditelja i za demokraciju u Hrvatskoj. Ova je odluka Ustavnog suda vrlo opasna i za demokraciju, jer je Ustavni sud – umjesto da je Zakon o udomiteljstvu, ako ga smatra protuustavnim, ukinuo i vratio u Sabor na ponovnu proceduru koja bi opet uključila javnu i znanstvenu raspravu – jednostavno na sebe preuzeo ulogu zakonodavca“, upozorila je dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji komentirajući odluku Ustavnog suda.

Odluku Ustavnog suda o udomiteljstvu nije prihvatio sudac Miroslav Šumanović. On je u izdvojenom mišljenju izrazio svoje oštro neslaganje s proširenjem pojma udomiteljske obitelji i na istospolne partnere.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.