Oskvrnjeno poprsje francuskog dragovoljca Jeana Michela Nicoliera

Foto: Snimka zaslona

U Vukovaru je oskvrnjeno poprsje francuskog dragovoljca iz Domovinskog rata Jeana Michela Nicoliera, javlja HRT.

Nepoznati počinitelj nanio je crvenu boju na dio spomenika koji se nalazi u središtu grada, uz most koji nosi njegovo ime. Iz Gradske uprave kažu da je slučaj prijavljen policiji.

Područje spomenika je pod video nadzorom.

Dok neki misle da je to huliganski ispad, drugi smatraju da je riječ o političkom činu.

Jean Michel Nicolier simbol je hrabrosti i mučeništva Vukovara. Francuskog dragovoljca Domovinskog rata, vukovarskog borca i mučenika s Ovčare, pogubila je srpska vojska uz pomoć zločinačke JNA u studenome 1991. na Ovčari zajedno s ostalim ranjenicima, civilima i zarobljenicima vukovarske bolnice.

U kolovozu 1991. pristupio je redovima HOS-a s kojima je kasnije dragovoljno otišao braniti Hrvatsku i to u grad Vukovar. Sam je rekao da je bio potaknut televizijskim snimkama u Francuskoj koje su prikazivale svu tragediju pred kojom se našao hrvatski narod.

Svjedoci smo ovih dana da se spomenici hrvatskim junacima bojaju crvenom bojom dok to policija mirno gleda, s druge strane hrvatski pjevači i branitelji dobivaju prekršajne kazne i upozorenja od navodno hrvatske policije zato što su branili Hrvatsku?

Progon HOS-ovaca i potpuna inverzija nacionalnih vrijednosti

Hrvatske obrambene snage (kratica HOS, ponekad zvane i Hrvatske oružane snage i Hrvatski obrambeni savez) bile su među prvim organiziranim vojnim jedinicama koje su djelovale u Domovinskom ratu, te su uz Hrvatsko vijeće obrane (HVO), i Teritorijalnu obranu BiH (TO BiH), činile okosnicu otpora velikosrpskim snagama u Bosni i Hercegovini. U Hrvatskoj, HOS se integrirao u Hrvatsku vojsku početkom 1992.

Uz pozdrav “Za Dom – Spremni’, poginulo je 700 HOS-ovih junaka braneći Hrvatsku i BiH od velikosrpskih agresora, srpskih pobunjenika, četnika i vojno nadmoćne Jugoslavenske narodne armije.

Hrvatski glazbenik i branitelj Marko Perković Thompson godinama se progoni zbog pjesme “Bojna Čavoglave” koja je početkom Domovinskog rata podizala moral i budila optimizam ne samo nenaoružanim braniteljima već i svima koji su u skloništima strahovali za svoj život pod najezdom teške artiljerije, bombi, “krmača” i drugih ubojitih sredstava neprijateljske JNA – kojoj se ne zaboravimo isticala crvena zvijezda petokraka na kapama, zrakoplovima, tenkovima.

> Oskvrnuli spomenik borcu za hrvatsku slobodu: Barešiću ruku obojali crvenom bojom!

Podsjetimo, prije tjedan dana u noći sa subote na nedjelju, prebojana je ruka i noga spomenika hrvatskom vitezu Miri Barešiću koji je postavljen krajem srpnja u Dragama.

> Otkrivanje spomenika hrvatskom junaku Barešiću u Srbiji izazvalo neviđeni bijes

Oskrvrnućem spomenika hrvatskom junaku i borcu za hrvatsku slobodu, te jednog od prvih poginulih branitelja u Domovinskom ratu, pohvalili su se na svojem Facebooku ‘šibenski antifašisti’ riječima: “Dobili smo fotografiju dovršenog spomenika ustaškom ubojici Miri Barešiću. Barešić je bio član opskurne paraustaške organizacije ‘Hrvatski narodni otpor’, koja je osnovana 1960. godine u Madridu pod vodstvom zločinca Maksa Luburića, koji je ubio narodnog heroja Vladimira Rolovića borca Lovćenskog partizanskog odreda, 1. proleterske, 1. dalmatinske i 15. majevičke brigade, 17. i 38. istočnobosanske divizije NOVJ”.

> Željko Sakić: Antifašističke udruge okrvavljivanjem spomenika Barešiću prešle na revolucionarne metode borbe

Kolumnist Željko Sakić podsjetio je tko je zapravo bio Vladimir Rolović kojeg su ‘šibenski antifašisti’ nazvali narodnim herojem.

“Vladimir Rolović nakon završetka Drugog svjetskog rata, 1945. godine, upućen je na rad u Odjeljenje za zaštitu naroda Jugoslavije (OZNA). Djelovanje OZNE u periodu koji je poznat kao vrijeme krvave komunističke diktature, Hude jame i mnoštva nepoznatih grobišta, bez suda i presude pogubljenih desetaka tisuća ljudi, u čemu je ključnu ulogu odigrala OZNA, bez obzira na sve pokušaje prikrivanja i zataškavanja organizacija poput Antifa Šibenik, svakim danom postaju sve poznatija javnosti.”

Policijska uprava Šibensko-Kninska progoni Marka Perkovića Thompsona

Na ovogodišnjoj proslavi 21. obljetnice Oluje, najveće vojne pobjede u hrvatskoj povijesti, nakon humanitarnog koncerta “Pobjeda za heroje” Marka Perkovića Thompsona i tijekom kojega se prikupljao novac za obnovu simbola Vukovara, ali i Hrvatske, znameniti vukovarski vodotoranj djelatnici policijske uprave Šibensko-Kninske presreli su Thompsona kako bi ga privela na stranu, zbog “glasnog pjevanja Za dom spremni!

> Što se dogodilo u Kninu? Policija odmah nakon koncerta presrela Thompsona jer je ‘glasno pjevao Za dom spremni’!

Popularni glazbenik zapravo je pjevao svoju legendarnu domoljubnu pjesmu “Bojna Čavoglave”, a u sklopu te pjesme je na samom početku uzvik “Za dom”. Pjesma nikada nije zabranjena, no, u Kninu, i to čovjeku koji je s 4. gardijskom brigadom oslobađao taj grad, očito jest.

Šibenska policija je i 2015. godine također provodila represivne mjere nad hrvatskim braniteljem i pjevačem. O podnošenju prekršajne prijave protiv Thompsona šibenska policija odlučit će nakon pregledavanja audio i video snimki koncerta, izvijestili su prošle godine, a uz to, Thompson je zaradio novčanu kaznu zbog nenošenja kacige tijekom moto defilea ulicama Knina. Zanimljivo, istu kaznu Thompson je dobio i 2014. godine u svojim rodnim Čavoglavama, kada je tijekom proslave Dana pobjede napravio isti prekršaj, navodi Slobodna Dalmacija.

> Dr. Lučić: ‘Smrt fašizmu’ kliknu na kraju gradonačelnica, hrabro i odlučno, baš kao drugarica Ingrid nedavno u Saboru

Kao što su za šibensku policiju kriteriji dvostruki, jer zadarska policija zbog koncerta i izvođenja ‘Bojna Čavoglave’ u Biogradu nekoliko dana kasnije nije privodila Marka Perkovića Thompsona, tako su kriteriji dvostruki i za vukovarsku policiju.

> Stožer za obranu hrvatskog Vukovara: Hrvatske branitelje ispituju oni koji su ih ispitivali i u logorima

U Vukovaru, gdje velikosrpske ideje padaju na plodno tlo, gradu u koji se se ćirilica nasilno uvela, hrvatske branitelje, članove Stožera za obranu hrvatskog Vukovara ispituje Služba za terorizam MUP-a i ispituju ih oni koji su ih ispitivali i u logorima, srbijanske optužnice padaju u zaborav, a hrvatski se branitelji i dalje sramotno progone, s druge strane nekažnjeno se pale hrvatske zastave, Srbi metalnim palicama i pištoljem napadaju na hrvatskog mladića , redovito se uz pištolje, četničke pjesme i veličanje Draže Mihailovića proslavljaju vjerski, ali i drugi blagdani ‘srpske nacionalne manjine’ u Vukovaru, policija slabo iznosi podatke o kažnjavanju tih počinitelja.

Dio hrvatskih političara, većinu ‘nevladinih udruga’ ne brinu oskvrnuća spomen-obilježja hrvatskim junacima, dok se ‘hrvatski antifašisti’ u pravilu javljaju i zapravo podržavaju takva zlodjela, redateljica koja je radila promidžbeni spot Ive Josipovića na Sarajevskom filmskom festivalu predstavlja Hrvatsku, između ostalih, s filmom ‘Neželjena baština’, koji govori o uništenim partizanskim spomenicima u Hrvatskoj.

Sigurnosno-obavještajna agencija objavila je krajem lipnja 2016. dramatično upozorenje o jačanju četničkog pokreta među mladima, međutim srbijanski povratak u devedesete, diplomatski i medijski rat Srbije protiv Hrvatske uz petokolonaško djelovanje Milorada Pupovca, falsificiranje povijesti i apsurdne proslave poput laži o ustanku naroda Like u Srbu i stvarnoj prirodi tog ‘ustanka’ kojeg podržavaju Milanović, IDS-ovac Boris Miletić, bivši predsjednici Josipović i Mesić te drugi ‘antifašistički’ političari koji se blagonaklono odnose prema rehabilitaciji četničkog pokreta, čak sudjeluju u toj rehabilitaciji svojim posjetima Srbu ili svojim, zapravo velikosrpskim izjavama, sami rehabilitiraju četnički pokret.

Tako se dio ‘hrvatskih političara’ očito slaže s velikosrpskom tezom kako je Srbija imala dva antifašistička pokreta, četnički i partizanski.

Srbi svoju svoju zločinačku politiku u potpunosti opravdavaju, u tome su im se pridružili i ‘hrvatski antifašisti’, uz to, svakodnevno se ‘brinu’, za položaj srpske manjine u Hrvatskoj.

“A takva ‘briga’ za manjine u susjednim zemljama vrlo je često u povijesti dovodila do ratnih sukoba. Jesu li toga kod nas svjesni svi oni koji bi trebali biti?“, pita se Željko Sakić.

Hrvatska predsjednica naglasila je da je Domovinski rat temelj naše države, a ‘Oluja’ kruna naše povijesne borbe za slobodu – neki to pod svaku cijenu žele preokrenuti.

Izvor: narod.hr