Pitali smo ponovno novinarku Jindru je li u sukobu interesa u odnosu na Polikliniku ili prof. Buljan Flander

Foto: snimka zaslona, montaža narod.hr

Portal Narod.hr poslao je ponovno, nakon što nam na prethodni nije odgovorila preko dva tjedna, upit novinarki H-altera Jeleni Jindri radi točnog informiranja javnosti vezano za članke koje je objavljivala o Poliklinici za zaštitu djece i mladih i prof. Gordani Buljan Flander.

Zatražili smo odgovor na nekoliko pitanja:

1. Jeste li Vi i/ili neki član Vaše obitelji bili klijent Poliklinike za zaštitu djece i mladih radi visokokonfliktnog razvoda braka?

2. Jeste li Vi i/ili neki član Vaše obitelji bili nezadovoljni rezultatima moguće obrade u Poliklinici za zaštitu djece i mladih?

3. Jeste li, prema osobnoj procjeni, u sukobu interesa u odnosu na Polikliniku za zaštitu djece i mladih u Zagrebu ili prof. Buljan Flander?

> Nakon što su Plenković i Tomašević štitili H-alter – Buljan Flander podnijela neopozivu ostavku

> Sukob interesa: Član Povjerenstva za neprofitne medije Hromadžić novac dijelio portalu s kojim surađuje

Podsjetimo, odlukom zagrebačkog Općinskog građanskog suda sudac Andrija Krivak proučio je niz članaka koje je portal H-alter objavio o prof. Buljan Flander i Poliklinici te je donio rješenje o privremenoj zabranio portalu H-alter da objavljuje daljnje tekstove.

Buljan Flander o sukobu interesa Jelene Jindre

U razgovoru za Večernji list prof. Buljan Flander na pitanje “postoji li kod novinarke H-altera Jelene Jindre neke okolnosti zbog kojih je u sukobu interesa kad piše o Poliklinici i o “otuđenju roditelja””, kaže: “Ne bih to komentirala. Evidentno je usmjerena na Polikliniku, iako je serija njenih tekstova predstavljena kao da se propituje cijeli sustav.”

U Dnevniku Nove TV, u kojem je podnijela neopozivu ostavku, Buljan Flander je na pitanje poznaje li  novinarku Jindru od ranije i ako da otkud se znaju, odgovorila: “Viđale smo se, ali odakle se znamo to vam neću reći.”

Na dodatno pitanje zašto neće reći, rekla je: “Nemam komentara”.

Što o sukobu interesa stoji u Kodeksu časti HND-a?

Prema Kodeksu časti hrvatskih novinara, novinar vlastiti sukob interesa mora priopćiti javnosti.

“Novinar se ne smije baviti poslovima koji bi mogli ugroziti njegovu neovisnost, objektivnost i samostalnost prosuđivanja, narušavajući njegov novinarski dignitet. Mora izbjegavati situacije koje bi ga mogle uvući u sukob interesa i zaprijetiti njegovom osobnom ugledu i ugledu novinarske profesije. Novinar ne prihvaća darove, usluge, nagrade, plaćena putovanja, dodatno zapošljavanje, rad u politici i druge pogodnosti koje bi mogle umanjiti ili dovesti u pitanje njegovu vjerodostojnost, kao i vjerodostojnost novinarske profesije. Treba izbjegavati i sve druge situacije koje mogu stvoriti dojam o njegovoj pristranosti. Ako se nađe u sukobu interesa, mora ga otkriti javnosti. Novinar je dužan oduprijeti se svim oblicima pritisaka pojedinaca ili skupina da utječu na njegovo izvještavanje te o takvim pokušajima ima pravo obavijestiti javnost”, stoji u Kodeksu časti HND-a.

> Evo odličnog obrazloženja suca Andrije Krivka za odluku o Buljan Flander i portalu H-alter

> Portal H-alter kao Tomaševićev malj za političku egzekuciju – glavni urednik Toni Gabrić vijećnik i sukreator programa Možemo

Narod.hr inače je u međuvremenu dobio informaciju kako je novinarka Jelena Jindra u stalnom radnom odnosu u programu kulture na HRT-u.

HRT je u jednom prilogu od 23. rujna Jindru opisao kao novinarku HRT-a i autoricu tekstova na portalu H-alter.

Kako bi to provjerili o čemu je riječ poslali smo upite v.d. glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Renatu Kuniću i glavnom uredniku svih programa Bruni Kovačeviću te službeniku za informiranje.

Postavili smo dva pitanja:

1. Prema saznanjima portala Narod.hr novinarka Jelena Jindra je stalno zaposlena u programu kulture na HRT-u. Je li za objavu niza članaka u drugom mediju, konkretno na portalu H-alter od 12. srpnja do 8. rujna, dobila dozvolu HRT-a ili je navedeno regulirano na neki drugi način?

2. Zašto u emisiji ‘Otvoreno’ od 23.9.2021. godine javnost nije upoznata da je Jelena Jindra stalno zaposlena novinarka HRT-a, nego je predstavljena kao “novinarka Jelena Jindra, autorica serijala na neprofitnom portalu H-alter”?

> Donosimo desetke odgovora, demantija i dopisa kojima se Poliklinika štitila od H-alterovih neistina – zato je Tomašević smijenio UV 

> Pitali smo novinarku H-altera je li u sukobu interesa u odnosu na Polikliniku ili prof. Buljan Flander 

HRT potvrdio da je Jindra HRT-ova novinarka kulture

Iz HRT-a su nam u srijedu odgovorili:

1. potvrđujemo Vam da je novinarka kulture HRT-a Jelena Jindra imala dopuštenje kuće, odnosno v. d. Glavnog ravnatelja HRT-a Renata Kunića za objavu navedene serije napisa na portalu H-alter.

2. U emisiji Otvoreno nije bila tako predstavljena budući da to prema ocjeni urednika emisije nije bilo važno za temu o kojoj je bila riječ“.

U emisiji Otvoreno urednice i voditeljice Zrinke Grancarić od 23. rujna Jindra je bila predstavljena samo kao “autorica serijala na neprofitnom portalu H-alter“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.