Predsjednik HUT-a Ostojić: ‘Stožer je napravio propust s posljedicama na turističku sezonu, u bitki za spas sezone drže nas još 4 županije’

Foto: Fah

Uoči sutrašnjeg stupanja na snagu austrijskih mjera naglašene kontrole svojih građana koji se vraćaju s odmora u Hrvatskoj, među hrvatskim turističkim radnicima i stručnjacima ne popušta optimizam u pogledu kakvog-takvog uspjeha ovogodišnje turističke sezone, iako svi priznaju da je spomenuta odluka Austrije snažan udarac domaćem turizmu.

“Odluka austrijskih vlasti očekivana je kada je sagledamo na temelju naših najnovijih pokazatelja o epidemiološkoj situaciji, ali i kada je promatramo na temelju onoga na što je Hrvatska udruga turizma upozoravala kad smo imali povoljnu epidemiološku situaciju”, ocjenjuje direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić za jutarnji.hr.

On podsjeća da je HUT ukazivao na to da povoljni epidemiološki pokazatelji u srpnju ne smiju uspavati odgovorne i da se moraju poduzeti odgovarajući koraci u interesu povoljne turističke sezone, na čiji značaj, ističe, ne treba i ovom prilikom upozoravati.

Treće zemlje

“Među ostalim, upozoravali smo da treba obratiti pojačanu pozornost prema dolascima i odlascima u Hrvatsku iz tzv. trećih zemalja, poput Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova. Upozoravali smo i na potrebu pojačanog nadzora okupljanja kao što su svadbe i proslave, te na rad noćnih klubova”.

“Nažalost, svjedoci smo da su tu napravljeni propusti Nacionalnog stožera civilne zaštite s posljedicama, kad govorimo u turističkoj sezoni, u vidu ranijih odluka Nizozemske, a sada i Italije i Austrije”, podsjeća Ostojić.

S druge strane, Ostojić ne misli da je bitka za ovogodišnju turističku sezonu završena ili izgubljena. Imamo, napominje, vrlo dobre epidemiološke pokazatelje iz Istre i Primorsko-goranske županije, kao i iz Zadarske županije i Dubrovnika, i sada treba raditi na širenju informacije da nije u cijeloj Hrvatskoj ista epidemiološka situacija, jer uistinu nije.

“I dalje treba raditi na poboljšanju epidemiološke situacije na razini cijele države s ciljem koji je Nacionalni stožer već zadao, a to je spuštanje broja novooboljelih na pedeset dnevno.

“Austrijskim i turistima iz drugih zemalja čije su vlasti već donijele restriktivne odluke u odnosu na našu zemlju, ili će to učiniti, treba pružiti svaku pomoć kako bi ustrajali na dolasku u Hrvatsku. U HUT-u smo zaprimili velik broj upita baš gostiju iz Austrije može li im se pomoći oko testiranja 72 sata prije povratka kući. Iz toga se vidi da naši gosti ne odustaju tako lako od odmora koji tradicionalno provode ovdje i zadovoljni su uslugom i tretmanom”, komentira Ostojić, dodajući kako naši gosti vide da se osoblje hotela i restorana drži epidemioloških mjera zaštite, da nose maske i rukavice.

“Sve to je zalog da sada ne odustanemo od ovogodišnje sezone, imamo još vremena do kraja kolovoza i u rujnu možemo sve popraviti i dovesti na željenu razinu”, zaključuje direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr