Sabor o Obiteljskom zakonu: Tireli – Kaos je nastao i prije suspenzije, Antičević-Marinović – Ustavni sud napao Vladu

Nansi Tireli iz Kluba Hrvatskih laburista u četvrtak je ocijenila kako je pravni kaos oko Obiteljskog zakona nastao puno prije nego li ga je Ustavni sud suspendirao u siječnju ove godine, a koji je bio na snazi samo četiri mjeseca.

Podsjetila je na tematsku sjednicu saborskog odbora Odbor za obitelj, mlade i sport prije donošenja tog zakona na kojoj su sudjelovali stručnjaci s nizom dobrih, stručnih rješenja, ali ih je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić tada sve prozvala i poručila im “da nauče čitati lektiru”.

“Od tad je krenuo pravni kaos, podjela na profesore lijevice i profesore desnice, umjesto da se gleda je li neki profesor stručan”, rekla je te pozvala pomoćnicu ministrice Maju Sporiš, koja je u ime predlagatelja predstavila zakonski tekst, da obznani tko su bili članovi radne skupine za izradu predloženog zakona i upitala zašto se inzistira na njegovu brzom donošenju.

“Čemu žurba, ako je sve čisto?”, upitala je Tireli te dodala da ministarstvo mora biti otvoreno, njegov rad transparentan, a da je takav način predlaganja i predstavljanja zakona svojevrsno nepoštivanje i napad na Ustavni sud.

Replicirala joj je Ingrid Antičević Marinović (SDP) rekavši da to nije napad na Ustavni sud, već da je taj sud odlukom o suspenziji napao Sabor, Vladu i resorno ministarstvo.

Na zakonskom prijedlogu radili su izuzetni stručnjaci i odvjetnice, a po HDZ-ovom mišljenju svi su oni neznalice, ustvrdila je SDP-ova zastupnica dodajući da je odluka Ustavnog suda o suspenziji Obiteljskog zakona bez presedana i tome u prilog navela i mišljenje odvjetnika Krunislava Olujića.

Replicirala joj je Đurđica Sumrak (HDZ) kazavši da takvim napadom na Ustavni sud, ruši ustavni poredak, što je presedan u radu Hrvatskog sabora, na što joj je predsjedavajući sjednicom rekao da izricanje mišljenja o Ustavnom sudu nije zabranjeno.

Marija Ilić, u ime Kluba HSU-a, istaknula je da bi struka trebala postići konsenzus i da se jedni drugima trebaju obraćati s manje žuči. “Obitelj je temelj svakog društva, ne želim dijeliti stručnjake na lijeve i desne i svima bi trebalo biti u interesu donošenje zakona koji neće imati rupa zbog čega bi ponovo mogao biti suspendiran”, dodala je.

U ime Kluba zastupnika SDP-a Peđa Grbin podsjetio je na intervju predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec iz siječnja ove godine u kojem je rekla kako pozdravlja najavu ministrice Opačić da će izraditi novi zakonski tekst i otkloniti nejasnoće na koje je upozorio Ustavni sud.

Ovdje se radi o novom zakonu za kojeg su predviđena dva saborska čitanja, rekao je dodajući da novi prijedlog donosi brojne izmjene. Ocijenio je da te primjedbe nisu bile takve da je trebalo suspendirati čitav zakon.

Ustavni sud uveo je time novu praksu bez presedana. Trebao je predložiti rješenja, a ne uputiti poziv Vladi da to izmijeni. Ovim zakonom je na moderni način utvrđen razvod braka, poštuju se osobe kojima je oduzeta poslovna sposobnost, utvrđene mjere za zaštitu djeteta, odredbe o utvrđivanju majčinstva. Treba čestitati ministarstvu kako je riješilo završne i prijelazne odredbe. Sve je jasno, riječ je o mudrim izmjenama, poručio je Grbin.

Nada Turina – Đurić (Klub HNS-a) rekla je da će stranka podržati predloženi zakon, koji je sada poboljšan. Njegova rješenja su veliki iskorak u zaštiti djeteta i obitelji, smatra i ocjenjuje da su neki stručnjaci, ne rekavši ništa ključno, uspjeli izlobirati Ustavni sud da suspendira Obiteljski zakon iz rujna prošle godine.

Replicirala joj je Antičević-Marinović poručivši – neka je zakon suspendiran, ali pamet koju ima ova vlada ne može biti suspendirana. Konzervativci su protiv modernih rješenja u obiteljskom zakonu, a žive liberalno. Stalno zagovaraju i pozivaju se na tradiciju koje kod njih nema ni u tragovima i to je licemjerno, zaključila je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah