Saborska rasprava oko bespravnih građevina: ‘U priobalju se i dalje nelegalno gradi’

Foto: Getty images

Većina zastupničkih klubova podržala je u saborskoj raspravi izmjene Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama kojima Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, nakon što je ‘odradila’ zadani posao, prestaje s radom 1. srpnja, a Most je aktualizirao pitanje baznih stanica koje se, tvrde, postavljaju na bespravno izgrađene objekte dok je IDS poručio kako se u priobalju i dalje bespravno gradi.

Predloženim zakonskim izmjenama uređuju se pitanja vezana uz provedbu zaključka vlade o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, instituta, zaklada, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, a kojim se propisuje da Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada prestaje s radom 1. srpnja 2019..

„Od ukupnog broja podnesenih zahtjeva za legalizaciju Agencija je od veljače 2014. do svibnja 2018. preuzela 145 tisuća zahtjeva i ukupno donijela 113 tisuća rješenja od kojih 76 tisuća rješenja o izvedenom stanju, a ostali su zahtjevi odbijeni ili su stranke same odustale od zahtjeva”, naveo je državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir.

Agencija je, po njegovim riječima, do kraja 2018. za izdana rješenja naplatila 214 milijuna kuna od čega je 30 posto doznačeno lokalnoj upravi.

‘Mostovka’ Sonja Čikotić u raspravi je upozorila na staračka stanovništva u Slavoniji koji žive na rubu siromaštva te nemaju novca za legalizaciju. „Što će biti sa socijalno ugroženim građanima koji u prva dva vala legalizacije za bespravno sagrađene zgrade nisu imali novca te što će se dogoditi s njihovim objektima?”, upitala je.

Sponza: U priobalju se i dalje nelegalno gradi

IDS-ovac Giovanni Sponza upozorio je kako se u priobalju i dalje nelegalno gradi, dok bespravnim graditeljima vlada prešutno daje ‘zeleno svjetlo’ za to.

Smisao Agencije je bio da radi određeno vrijeme, odradila je posao i mi ju tom smislu nećemo biti protiv predloženog, poručila je bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš (GLAS).

Naglasila je međutim da je propušteno stvoriti „jasne obrambene linije i uvjete da se na bespravnu gradnju reagira odmah”.

„Ne bi bilo dobro da ponovno imamo neku priču o bespravnoj gradnji jer poruka koja se šalje je ‘ne morate baš poštivati propise, a bit će prilika kada ćemo mi to riješiti’”, zaključila je Mrak Taritaš.

SDP-ovac Vedran Babić mišljenja je kako je Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim građevinama i postupci vođeni prema njemu doveo do manje ilegalne gradnje, a promijenjena je i svijest građana kada je riječ o nelegalnoj gradnji.

Zanimalo ga je i koliko će trajati postupak legalizacija budući da je riješeno tri četvrtine predmeta te gdje je Agencija odradila najviše predmeta. Državni tajnik Uhlir odgovorio mu je da je Agencija preuzimala predmete iz cijele Hrvatske, odrađeno je 82 posto predmeta dok su preostali predmeti uglavnom dopune i slično.

Bulj: Bazne stanice na bespravno izgrađenim objektima

Mostovac Miro Bulj opetovano je aktualizirao problem baznih stanica koje se, tvrdi, postavljaju na bespravno izgrađene objekte, čak i crkvene zvonike dok sve to država tolerira.

„Nije istina i nemoguće je da takve pojave postoje jer se bazne stanice ne mogu postaviti na nelegalne građevine”, rekao je državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir.

Bulj je stoga zatražio stanku, a Uhlira uputio u Radošić kod Sinja gdje je, tvrdi, takva bazna stanica bila postavljena tri godine.

„Jedino u RH za antenske stupove ne treba građevinska dozvola. Govorite laž i obmanjujete javnost, pogodujete teleoperaterima koji u Hrvatskoj imaju najveću dobit u Europi”, poručio je Bulj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina