Hrvatska pokazala da može: Nakon rezultatske ravnoteže u prvom poluvremenu, rukometaši se trgnuli i ostvarili cilj

Foto: fah

Hrvatska muška rukometna reprezentacija osigurala je nastup u kvalifikacijama za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine zahvaljujući 23-20 (11-11) pobjedi protiv aktualnog svjetskog prvaka Francuske u susretu posljednjeg kola skupine I drugog kruga natjecanja po skupinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do važne pobjede Hrvatsku je predvodio Zlatko Horvat sa sedam golova i stopostotnom realizacijom, David Mandić je dodao četiri gola, dok je Marin Šego sakupio 10 obrana. U sastavu Francuske Melvyn Richardson je postigao pet pogodaka.

U dvoboj koji je Hrvatskoj mogao osigurati nastup u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, a Francusku zadržati u borbi za prvo mjesto u skupini obje su reprezentacije ušle pomalo usporeno. Stoga je gotovo čitavo prvo poluvrijeme proteklo u rezultatskoj ravnoteži. Francuska je imala prednost na samom početku, do 3-2 nakon prvih 10 minuta, da bi Hrvatska preko Muse i dva puta Horvata za samo minutu i pol s tri gola stigla do vodstva 5-3.

Prednost od dva gola razlike Hrvatska je čuvala do ulaska u posljednjih 10 minuta prvog poluvremena kada je bilo 10-8, no s dva gola N’Guessana i jednim Richardsona Francuska je preokrenula rezultat, ali je Horvat svojim petim golom iz isto toliko pokušaja poravnao na 11-11 što je bio i konačni rezultat prvog poluvremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski izbornik Didier Dinart u drugo je poluvrijeme krenuo s potpuno izmijenjenom vanjskom linijom, u igru je uveo Mahea, Lagardea i Portea koji su čitavo prvo poluvrijeme prosjedili na klupi, ali to nije donijelo željeni efekt za aktualne svjetske prvake. Pokretljivom 5-1 obranom u kojoj je Duvnjak u ulozi prednjeg braniča odlično remetio protok lopte u francuskom napadu Hrvatska je uspijevala držati prednost da bi preko Vrankovića i Mandića u 48. minuti prvi put na susretu stigla do tri pogotka prednosti (19-16). Potom je i Horvat iz sedmerca povisio na 20-16 točno 10 minuta prije kraja te se već tada mogla nazrijeti pobjeda Hrvatske.

Francuzi su uzvratili golovima Richardsona i Portea za 20-18, ali da se ne bi još približili pobrinuo se Šipić sjajnim golom iz okreta sa šest metara za 21-18, da bi Štrlek s lijevog krila zabio i za 22-19 četiri minute prije kraja. Konačnih 23-20 postavio je Vida 20 sekundi prije kraja dvoboja.

Hrvatska je sa šest bodova osigurala treće mjesto u skupini te će u subotu od 20.30 sati u Herningu igrati za peto mjesto protiv trećeplasirane reprezentacije iz skupine II, a kako će nastup u kvalifikacijama za OI osigurati sastavi koji završe među sedam najboljih na ovom SP, taj dvoboj neće imati rezultatski značaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska je, pak, natjecanje u skupini završila sa sedam bodova te će najvjerojatnije zauzeti drugo mjesto, na prvo može samo ukoliko Španjolska u posljednjem dvoboju skupine svlada Njemačku s više od osam golova razlike, pa će u polufinalu u petak u Hamburgu gotovo sigurno igrati protiv pobjednika skupine II koji će biti poznat nakon utakmice Danska – Švedska.

HRVATSKA: Šego, Stevanović; Duvnjak 1, Stepančić, Vida 1, Horvat 7 (3), Karačić 2, Blažević, Štrlek 2, Musa 2, Mandić 4, Slišković, Vranković 3, Šipić 1, Bičanić, Bećiri

FRANCUSKA: Dumoulin, Gerard; Remili 2, Lagarde 1, Richardson 5 (4), Mem 1, N. Karabatić, Mahe, Grebille 2, N’Guessan 3, Abalo 3, Guigou, L. Karabatić, Fabregas 2, Dipanda, Porte 1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SEDMERCI: Hrvatska 3/3, Francuska 4/4

ISKLJUČENJA: Hrvatska 4 minute, Francuska 2 minute

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.