Seksualni nasilnik osuđen za dva kaznena djela i dalje radi u Domu zdravlja: Žrtva tvrdi da ga štiti župan Komadina i sestra direktorica

Foto: Gettyimages

Nakon odrađene smjene u Domu zdravlja Primorsko-goranske županije medicinska sestra Maja Vučković i njezin kolega vozač Marin vratili su se u bazu u Rijeci. I tad je za nju počeo horor.

Skinuo se, bacio je na kauč i obavio što je naumio. Izbezumljena, Maja se onesvijestila. Tada nije bilo nikoga da joj pomogne. Prestrašena, držala je to u sebi sve dok je kolega uskoro nije ponovno napao. Dogodilo se to prije četiri godine, doznaje rijecanin.rtl.hr.

U međuvremenu, Marin je pravomoćno osuđen za dva kaznena djela. No sud mu je najprije zatvorsku kaznu preinačio u rad za opće dobro. Ubrzo je slijedio novi šok u ovoj priči. Iako je ravnatelj Doma zdravlja pripremio odluku o otkazu za osuđenog nasilnika, prije nekoliko dana ju je povukao.

Žrtva i dalje redovito viđa zlostavljača na svome radnome mjestu

“Osjećam se izdano od strane cijele uprave, od bivšeg ravnatelja, od ovog sadašnjeg, i mislim si: ‘Do kada će to ići?’ Osjećam se kao da sam ja nešto napravila, a zlostavljač slobodno hoda, susrećem ga na svim odjelima, na hitnome, kao da se ništa nije dogodilo”, govori Maja Vučković, žrtva seksualnog zlostavljanja.

Maja je žrtva seksualnog napada kolege s posla. Kao medicinska sestra Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, kao i ostali, radi u smjenama, u parovima – najčešće vozač i medicinska sestra. Bila je to kulminacija višemjesečnoga verbalnog maltretiranja. Prestrašena, Maja tada nikome nije ništa rekla. No, fizički napad se ponovio.

“Sva sam se tresla, a onda je dodao: ‘Nemoj slučajno da ti padne na pamet ujutro da bi nekom rekla što sam ti učinio jer ću tvojoj maloj i tebi odrezati glavu i ubiti vas k’o zeca”, prepričala nam je Maja.

“Počeo me opet napadati, opet moju ruku stavljati na svoje spolovilo i kad smo došli prije tunela od Trsata prema Sušaku, rekla sam da ću se baciti preko mosta i svi će znati jer prate preko GPS-a gdje smo i što smo. U tom trenutku se smirio i došli smo na dijalizu, ja sam tražila svoj telefon, on mi ga je bio uzeo, ja sam se onda zaključala u WC pa zvala Andreu Ripl i Gracijelu Zahariju.”

“Nisam je uspjela dobro razumjeti jer je bila jako, jako uplakana i signal se gubio. Uspjela sam je samo pitati što se dogodilo. Nije mogla doći do riječi. Rekla sam joj da se odmah obrati povjerenici jer će onda znati što učiniti”, prepričala je Andrea Rippl Gotvald, predsjednica Nezavisnih sindikata zaposlenih u zdravstvu, a izjavu je za Potragu dala i Gracijela Zaharija, sindikalna povjerenica Doma zdravlja PGŽ-a:

“Svu uplakanu i u panici čujem ju da odzvanja k’o u nekom bunkeru. Govori da ne može više i plače. Govori: ‘Ja ne mogu više, sva sam plava, ne znam što da radim.” Ja govorim: “Majo, što se dogodilo?!”, ona govori: ‘On mene mlati cijeli dan, ja se bojim.’” Pitala sam zašto me zove sa službenog mobitela, a ne s privatnog, na što je rekla da joj je uzeo mobitel i da se sakrila u WC kako bi mogla nazvati jer nije znala što će joj još napraviti.”

Maja je odradila smjenu do kraja ne želeći dodatne probleme na poslu. Kad se vratila u bazu, kolegica ju je čekala, spremna da idu na policiju.

Došla je u bazu sva razdrapana, ruka je bila sva plava, crvena još uvijek, poderan prsluk… Pitala sam je što se događalo cijeli dan”, sjeća se Zaharija.

Od napada su prošle četiri godine. Pravomoćnom sudskom presudom nasilnik je osuđen za dva kaznena djela, ali i dan danas radi u Domu zdravlja.

“Želim reći, i što mi je neshvatljivo, da Uprava Doma zdravlja, ni tada, a ni sada kada je drugostupanjska pravomoćna presuda na snazi, nije poduzela apsolutno ništa”, čudi se Andrea Rippl Govald, baš kao i Maja Vučković:

“Išli smo na policiju, pokazala sam sve što mi se dogodilo, a nakon toga drugi dan sam se obratila i tadašnjem ravnatelju Borisu Ritoši. I rekla sam mu što mi je Marin pokušao napraviti, da bi on mene proglasio da sam ja neuračunljiva osoba, da nisam normalna, da ako ga budem nekome prijavila, da će mi momentalno dati otkaz.”

Tadašnji ravnatelj danas se se ne sjeća ni Majina imena.

“Kako mislite, nije sankcioniran?”, pitao je telefonom Ritoša, nekadašnji ravnatelj Doma zdravlja PGŽ-a.

“U vrijeme kad sam ja bio ravnatelj, ta mlada gospođica, ja joj više ne znam ni ime ni prezime, ona je podnijela prekršajne ili kaznene prijave protiv dotičnog, ja sam bio u situaciji da po Statutu koji je propisan… Mi smo zaključili da kome vjerovati u toj situaciji, razumijete? I onda smo odlučili da smo ih potpuno razdvojili, što nam veličina ustanove omogućava, tako da smo jednog prebacili u jednu ispostavu, a drugog u drugu, i tako smo kupili vrijeme do okončanja tih postupaka”, branio se Ritoša.

Istina je da je žrtva premještena na svoj zahtjev jer joj je na radnome mjestu postalo neizdrživo. Pod utjecajem njezina zlostavljača većina u kolektivu se okrenula protiv nje.

“Ono što smo uspjeli kao sindikat jest da žrtvu premjestimo u drugu ispostavu, isto tako i povjerenicu koja više nije mogla to izdržati, a isto tako i nekolicinu djelatnika koji tamo rade i koji su i dalje na neki način pod mobingom”, kazala nam je Rippl Gotvald.

Maja se prisjeća jednog od trenutaka kada joj je nasilnik prijetio, i riječi koje je tada izrekao.

“Stalno me štipao za bedra, lovio me za ruku da mu uhvatim spolovilo, ja sam se stalno gurala i micala, ja sam rekla: “Marine, zapamti da ću te prijaviti!”, a on je odgovorio da mu nitko ništa ne može jer je došao preko župana Zlatka Komadine, a sestra mu je direktorica Turističke zajednice u Opatiji.”

Komadina opovrgnuo poznanstvo

Župan Zlatko Komadina za RTL kratko je komentirao.

“Pitajte o tome sestru, a ne mene! Svatko odgovara za svoje postupke, nitko nikom nije mentor ni tutor”, izjavio je Komadina te poslije dodao:

“Čujte, to je stvar za ravnatelja, ako su uvjeti takvi da treba dati otkaz, dobit će otkaz”, kazao je Komadina pa pitao na koliko je zlostavljač osuđen: “Moram ispitati s Upravnim vijećem i šeficom zdravstva, nemam saznanja, svatko mora odgovarati, pa tako i on.”

Opovrgnuo je da je on zaleđe zlostavljaču.

“Tog gospodina uopće ne poznajem, čak mislim da ga nikad nisam vidio.”

Aktualni ravnatelj: U međuvremenu nije ponovio ništa

“On je osuđen od strane suda. I slažem se da je grubo napao kolegicu i da mu se ništa nije dogodilo, ali s obzirom na to da je ona opomena koja je kao prvi korak poslodavca prema njima, znači ako on ponavlja bilo koji…”, počeo je aktualni ravnatelj Doma zdravlja PGŽ-a Vladimir Mozetič.

Reporteri RTL-a su ga prekinuli i upitali znače li njegove riječi da zlostavljač treba ponoviti nedjelo da bi dobio sankciju?

“Ne, ne, znači on u međuvremenu nije ponovio ništa i to su neposredni rukovoditelji potvrdili i potpisali.”

Pravobraniteljica: Poslodavac treba štititi one koji su žrtve

“Takva jedna argumentacija ne treba biti osnova za postupanje poslodavca jer u svom radnom okružju kao poslodavac treba štititi one koji su žrtve i treba pružiti jedno sigurno radno okruženje i poručiti zaposlenicama da će imati zaštitu na svome radnom mjestu”, objasnila je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

“Tražit ćemo očitovanje zašto je poslodavac odlučio odustati od već pripremljene odluke o izvanrednom otkazu zaposleniku. Obavijestit ćemo i neposrednog osnivača DZ, u ovom slučaju i županiju, i dat ćemo taj predmet na uvid i postupanje Ministarstvu zdravstva i Inspekciji rada.”

Odvjetnica Ines Bojić objasnila situacija sa strane struke:

“Poslodavac u ovom slučaju nije imao zakonsku obvezu dati otkaz, ali moralno gledajući je svakako trebao dati otkaz radniku jer u ovom slučaju je jedan radnik počinio kazneno djelo na štetu drugog radnika i da je bila počinjena šteta u odnosu na imovinu, sigurna sam da bi poslodavac reagirao.”

Statistika kaže da se za djela koja uključuju seksualno nasilje u manje od 20 posto slučajeva dosuđuju zatvorske kazne.

Iz Ministarstva zdravstva odgovorili su da je u njihovo ministarstvo stigla predstavka o ovom slučaju 2015. godine, no proslijeđena je Ministarstvu rada i mirovinskog sustava jer se ubraja pod njihovu nadležnost. Potom su preusmjerili na Državni inspektorat koji kaže da jest izvršen inspekcijski nadzor, ali neprimjereno ponašanje nije u njihovoj nadležnosti.

Županijskom Domu zdravlja u Rijeci pri zapošljavanju nije potrebno donijeti Potvrdu o nekažnjavanju, a sada tamo legitimno radi i osuđeni silovatelj.

“Sam posao je težak, i sad ja stalno tako pod stresom moram raditi, i što će biti, i hoće li Uprava i Dom zdravlja uopće nešto napraviti… Ispada da sam ja zločinac, a ne on”, ogorčena je medicinska sestra Maja Vučković, žrtva seksualnog zlostavljanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rijecanin.rtl.hr