Sindikalist Novosel i državna tajnica Burić žestoko se sukobili: ‘Hrvatska još nije spremna na rad do 67 godine!’

Foto: Snimka zaslona

Jučerašnji sastanak ministra rada Marka Pavića s predstavnicima sindikata i poslodavaca na kojem su predstavljeni detalji mirovinske reforme u HRT-ovom Studiju 4 komentirali su sindikalist Mladen Novosel i državna tajnica u resornom ministarstvu Majda Burić.

“Sindikati su nezadovoljni zbog Vladina čvrstog stajališta u vezi s produljenjem radnog vijeka do 67. godine već od 2031. te zbog stroge penalizacije prijevremenog umirovljenja”. Sindikati najavljuju prosvjede jer, kako tvrde, Vlada ih je dovela pred gotov čin – zbog čega je, kažu, bespredmetno pregovarati.

Ima li šanse za nastavak pregovora? Novosel je jutros za Studio 4 rekao kako se “i nakon rata razgovara”. Upitan zašto su napustili pregovore, kaže da pregovora nije ni bilo. Oko ovoga je došlo do žustre rasprave s Majdom Burić.

Novosel kaže da sve do jučer sindikati u pisanom obliku nisu dobili prezentaciju mirovinske reforme. Sada im je, objašnjava, rečeno da nema više vremena za pregovore, nego prijedlog zakona mora u javnu raspravu. “Nijedna odgovorna Vlada nije tako vodila socijalni dijalog”, kaže Novosel.

Majda Burić odgovara da Novoselove tvrdnje ne stoje. Kaže da su Novosel i sindikati napustili sastanak, dok su predstavnici Ministarstva i poduzetnika ostali.

“Mirovinska reforma priprema se već više od godinu dana, sve je dobro isplanirano s 1. siječnja 2019. na snagu stupa set mirovinskih zakona”, izjavila je Burić.

Novosel je ponovio da nije bilo pregovora. Vaši socijalni partneri su koalicijski partneri, rekao je Novosel. Ministru zamjera njegovu navodnu izjavu “što će meni sindikati pa mene podržavaju poslodvci”.

“Isti oni poslodavci koji otpuštaju radnike kao tehnološki višak čim navrše 50 godina, a jučer podržavaju zakon da se radi do 67 godina! Pa tko je tu lud?”, upitao je Novosel.

“Minimalno što očekuje od ministarstva je da argumentira socijalnim partnerima da će se ubrzanjem s 2038. na 2031. godinu odlazak u mirovinu s 67 godina za žene i muškarce, nešto promijeniti u mirovinskom fondu, u visini mirovina”, istaknuo je Novosel.

On tvrdi, a te argumente iznijeli su i u pregovorima 2014. godine, da Hrvatska još nije spremna na rad do 67 godine – organizacija rada u Hrvatskoj, uvjeti rada, Hrvatska pozicija na tržištu rada.

“Naš je interes o tome razgovarati. Mi želimo da radnici ostanu u svijetu rada, ali na način da ih se stimulira da ostanu, da se destimulira poslodavca da ih ne otpušta. I zato smo napustili sastanak, jer nam je rečeno da o tome nema razgovora”, naglasio je Novosel.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: