Škoro za Narod.hr: ‘Pronatalitetna demografska politika ne smije se smatrati troškom, već investicijom’

Foto: Fah/GettyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

“Svakako ćemo zadržati, ali i dodatno pravno osigurati mjeru „roditelj-odgojitelj“. Osim toga, planiramo uvesti i besplatne jaslice i vrtići za svu djecu u Zagrebu, s mogućnošću upisa tijekom cijele godine, već od jeseni.”, istaknuo je za Narod.hr Miroslav Škoro.

Nakon smrti Milana Bandića, brojni roditelji odgojitelji zabrinuti su s budućnošću mjere i svog statusa, o čemu smo razgovorali s kandidatom za gradonačelnika Zagreba i saborskim zastupnikom Miroslavom Škorom.

Osim što bi mjeru zadržao, Škoro predlaže i uvođenje novih demografskih mjera, jer, kako kaže, “pronatalitetna demografska politika i politika usmjerena mladima ne može se i ne smije smatrati troškom, već investicijom za razvoj”.

Škoro: Besplatne jaslice i vrtići za svu djecu u Zagrebu već od jeseni!

“U skladu s našom demografskom politikom, pomagat ćemo obiteljima s troje i više djece, štititi primanja žena na rodiljnom dopustu, omogućiti fleksibilnost radnog vremena oba roditelja, zadržavanje na tržištu rada, ali i dati dodatak na mirovinu svim majkama u svrhu smanjivanja razlika u primanjima. Svakako ćemo zadržati, ali i dodatno pravno osigurati mjeru „roditelj-odgojitelj“. Pronatalitetna demografska politika i politika usmjerena mladima ne može se i ne smije smatrati troškom, već investicijom za razvoj Grada Zagreba.”, istaknuo je Škoro u razgovoru za Narod.hr.

Predložio je i uvođenje niza novih pronatalitetnih mjera koje bi se povoljno odrazile na negativnu demografsku sliku glavnog grada.

“Kao pronatalitetne mjere, ali i kao rješenja drugih problema, poput stambenih, neuređenog i nezaštićenog statusa podstanara, visokih rata stambenih kredita i drugih, u svom programu predvidjeli smo mnoge kratkoročne i dugoročne aktivnosti:

– Skraćivanje razdoblja registriranog prebivališta za ostvarivanje roditeljskih mjera: Skratiti prebivalište s 5 na 1 godinu
– Dodatno osiguravanje mjere „roditelj-odgojitelj“: Sklapanje sigurnih višegodišnjih ugovora
– Osiguranje sustavnog organiziranja dječjih aktivnosti tijekom školskih praznika: Plaćeni djelatnici! Mogući sezonski rad
– Poticanje aktivnijeg uključivanja države u projekte demografske obnove: Ujednačavanje mjera u cijeloj državi
– Pomoć višečlanim obiteljima u stambenom zbrinjavanju: Garantirane cijene najma / Sufinanciranje stambenog kredita
– Besplatne jaslice i vrtići za svu djecu u Zagrebu, s mogućnošću upisa tijekom cijele godine, već od jeseni.”

Tko može postati roditelj odgojitelj?

Podsjetimo, mjesečnu naknadu prima nešto više od pet tisuća korisnika. Od primjene mjere roditelj odgojitelj tj. od 8. rujna 2016. do 31.12.2019. ukupan broj djece o kojima brinu korisnici – roditelji odgojitelji iznosi 16200 djece, a u 2020. broj djece iznosi 2476 djece. Navedeni broj djece podložan je promjenama zbog činjenice da dio korisnika mjere roditelj odgojitelj prestaje koristiti mjeru sukladno svojim obiteljskim situacijama.  Prosječan broj djece u obiteljima roditelja odgojitelja je 3,4 djeteta.

Pod pojmom „roditelj odgojitelj“ smatra se majka ili otac djeteta, udomitelj ili druga osoba kojoj je dijete, temeljem kojeg ostvaruje novčanu pomoć, povjereno na brigu i odgoj odlukom nadležnog tijela, a koja u zajedničkom kućanstvu živi s najmanje troje djece, od kojih najmlađe dijete još nije polaznik osnovnoškolskog programa obrazovanja, a najstarije dijete u trenutku podnošenja zahtjeva nije starije od dvadeset i šest godina života te koja ispunjava i ostale uvjete koji su propisani odredbama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja. Iznimno, najstarije dijete može biti starije od dvadeset šest godina života ako ima teži invaliditet (III. stupanj) ili teški invaliditet (IV. stupanj), prema nalazu i mišljenju o težini i vrsti invaliditeta – oštećenju funkcionalnih sposobnosti ili potvrdi iz Registra osoba s invaliditetom.

Uz ranije spomenute uvjete novčanu pomoć može ostvariti roditelj koji:
– je nezaposlen u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć;
– kao državljanin Republike Hrvatske ima neprekidno prijavljeno prebivalište u Gradu Zagrebu od najmanje pet godina neposredno prije podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć;
– čija djeca imaju prebivalište u Gradu Zagrebu u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć;
– ako drugi roditelj djeteta za koje se podnosi zahtjev za novčanu pomoć, ima prijavljeno prebivalište u Gradu Zagrebu ili ako je drugi roditelj stranac s privremenim ili stalnim boravkom u Gradu Zagrebu, u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć;
– čija su školska djeca upisana u osnovnu školu na području Grada Zagreba ili Zagrebačke županije;
– čija djeca nisu upisana u redoviti program predškolskog odgoja i obrazovanja.
Iznimno, dijete za koje se podnosi zahtjev, može biti polaznik redovitog programa predškolskog odgoja i obrazovanja, ako je roditelj podnositelj zahtjeva osoba teškog invaliditeta (IV. stupnja), s oštećenjem sluha, oštećenjem govora, oštećenjem sluha i govora te oštećenjem vida, a prema nalazu i mišljenju o težini i vrsti invaliditeta – oštećenju funkcionalnih sposobnosti ili potvrdi iz Registra osoba s invaliditetom. Iznimno, dijete ili djeca roditelja podnositelja zahtjeva mogu biti polaznici posebnoga rehabilitacijskog programa u posebnim ustanovama s programom koji je verificiralo nadležno ministarstvo za djecu s teškoćama u razvoju. Ova odredba dodana je nakon što se uvidjelo da je pojedinim kategorijama neophodno omogućiti pohađanje predškolskih programa.

Također, Odlukom je osigurano korištenje novčane pomoći za roditelja odgojitelja za daljnjih 6 mjeseci u slučaju smrti djeteta za koje je roditelj primao novčanu pomoć. Uz želju da se ova mogućnost nikada ne iskoristi, namjera je usmjerena na pripomoć roditelju dok se ne snađe nakon, za njega, tragičnog događaja.

Isto tako, potrebno je naglasiti da je Odlukom omogućeno pohađanje programa predškole, koji je obavezan sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Nakon uzimanja mjere roditelj odgojitelj u razdoblju od 8. rujna 2016. do 31.12.2020. rođeno je ukupno 1 079 djece, potvrdila nam je to u nedavnom razgovoru i Mila Jelavić, pročelnica Ureda za demografiju Grada Zagreba.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr