Skup za pobačaj ignorira znanost – Medicinski fakulteti odgovorili Ustavnom sudu: Život čovjeka započinje začećem

Foto: fah

“Žena nije lutka kojom se može manipulirati, ona ima pravo na autonomnu odluku o pobačaju, restriktivni zakoni i uvođenje obveze savjetovanja i razdoblja čekanja ograničavaju pristup pobačaju ali ne dovode do smanjenja stope pobačaja već povećavaju broj ilegalnih pobačaja”, istaknuto je u utorak na okruglom stolu “Zakon o pobačaju za 21. stoljeće” u Novinarskom domu.

Rasprava, koju su organizirali Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) i Inicijativa liječnika/liječnica za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini, organizirana je u povodu odluke Ustavnog suda.

“Restriktivne zakone treba liberalizirati”

Govoreći o međunarodnim pravnim standardima na području pobačaja, Ivana Radačić iz Instituta za društvena istraživanja Ivo Pilar navela je kako su preporuke Europske komisije i Europskog suda, donesene na temelju niza predmeta, da se restriktivni zakoni trebaju liberalizirati, države moraju osigurati ženama pravovremeni i neograničeni pristup pobačajima u praksi, a te usluge učiniti dostupnima i pristupačnima.

(VIDEO) Odluka Ustavnog suda: Komunistički zakon u skladu s Ustavom, ali obvezna promjena u roku od 2 godine

Također navode kako treba “ukinuti pristrano savjetovanje i obvezu čekanja jer predstavljaju prepreke pobačajima, a prigovor savjesti liječnika i ostalih zdravstvenih radnika regulirati tako da ne ograničavaju pristup pobačaju”.

Ginekologinja Jasenka Gruić Koračin kaže da je “cilj inicijative unaprijediti novi zakon, pri čemu će se zalagati ne samo da pravo na pobačaj bude dostupno već i da žena može odabrati način obavljanja zahvata (kirurški ili medikamentozni pobačaj)”.

“Čekanje prije pobačaja već postoji”

“Zalagat ćemo se da se ne prihvati mandatorno razdoblje čekanja prije zahvata, kao ni bilo kakvo savjetovanje, jer to degradira ženu kao kompetentnu osobu. Sve krovne udruge ginekologa i opstetričara smatraju da se čekanjem i savjetovanjem umanjuje dostupnost pobačaja”, ustvrdila je .

Razdoblje čekanja i sada postoji, dok žene čekaju na zakazani zahvat. “Treba znati da su komplikacije prekida trudnoće tim manje što je trudnoća mlađa, pa se bespotrebnim čekanjem pobačaj samo odgađa i time stvaraju dodatni rizici za ženu. Pobačaj je pitanje između liječnika i žene. Žena nije lutka kojom se može manipulirati, ona ima pravo na svoju autonomnu odluku”, kaže Gruić Koračin.

Istaknula je da 25 posto od 208 milijuna trudnoća u svijetu završava induciranim pobačajem, pri čemu se polovica događa u nesigurnim uvjetima, zbog čega rastu mortalitet žena, komplikacije i troškovi liječenja.

“Mašemo s niskom stopom od 8,5 prekida trudnoće na 1000 žena, ne brinući što je upotreba kontracepcije užasno niska, te što je u 20 godina porasla stopa spontanih pobačaja za više od 30 posto. Restriktivni zakoni nikada ne dovode do smanjenja stope pobačaja, oni samo odlažu neminovno ili dovode žene u situaciju da pomoć traže od nestručnih osoba”, kaže Gruić Koračin.

“Uvesti obvezu prijave pobačaja”

Smatra da u Hrvatskoj treba uvesti obvezu prijava pobačaja Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo , kako bi se znali stvarni, a ne lažni podaci o broju pobačaja, dok bi sve troškove trebao snositi HZZO, čime bi se omogućio pristup pobačajima siromašnim i mladim ženama, ali i nadzirao taj postupak.

Osvrćući se na potrebu seksualnog odgoja mladih, ginekolog Dubravko Lepušić iz KBC-a Sestre milosrdnice podsjetio je na kurikulum zdravstvenog odgoja,”čiji je cilj bio i edukacija o spolno odgovornom ponašanju”, smatra on. “Mladi u Hrvatskoj tri puta manje koriste pilule protiv začeća nego njihovi vršnjaci u zapadnim zemljama”, kaže Lepušić, a “mladi mogu zauzeti stav o spolnom ponašanju samo ako o tome imaju znanja, bez da se u to miješaju politika i religija, jer bilo kakvoj agitaciji nije mjesto u javnim školama”.

U Hrvatskoj, rečeno je, “nije adekvatno reguliran ni priziv savjesti liječnika u vezi pobačaja”. To pravo uvedeno je 2003. Zakonom o liječništvu, no nije uravnoteženo s pravom pacijentica na taj zahvat.

“Liječnici s prizivom savjesti trebaju pacijenta preusmjeriti drugom liječniku te ga informirati o svima detaljima postupka, no ne zna se rade li to”, kazala je Gorjana Gjurić. “Također nije poznat ni broj liječnika u prizivu savjesti, pa i u vezi toga treba uvesti proceduru kako bi se znalo tko i kada može biti u prizivu savjesti, tko ga odobrava i koliko liječnika koristi to pravo”, dodaje.

Skup ignorira znanost

> Pročitajte zaključak svih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj o početku ljudskog života (2009.)

Na ovom se skupu očito ignorirala znanost. Stručno mišljenje svih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj jest sljedeće: „S medicinskog stajališta, u etičkom i stručnom aspektu, nema nikakvog opravdanja za pobačaj zdravog ploda na zahtjev zdrave trudnice, kako to regulira članak 15. postojećeg zakona. Medicinska se struka definira svojim profesijskim zadaćama, a to su prevencija, dijagnostika i liječenje. U pobačaju zdravog ploda zdrave trudnice na njen zahtjev nema ovih kvalifikativa, te je problem u potpunosti u prostoru zakonodavstva.“

Ovakvo mišljenje dali su najveći medicinski stručnjaci u Hrvatskoj koji su se 2009. na zahtjev Ustavnog suda Republike Hrvatske, formiravši zajedničko Povjerenstvo, očitovali o početku ljudskog života i njegovu prekidu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

(VIDEO) U ime obitelji: Upozorenje na nelogična, neživotna i nepravna promišljanja 12 ustavnih sudaca

Podsjetimo, Ustavni sud odbacio je prijedlog udruge koja je prije 26 godina tražila da se postojeći zakon što regulira pobačaj proglasi neustavnim, zatraživši istovremeno od Hrvatskog sabora da u roku od dvije godine donese novi zakon koji regulira ovo pitanje.
Udruga U ime obitelji, kao jedan od supredlagatelja ocjene ustavnosti tzv. Zakona o pobačaju iz 1978.godine (Zakon o zdravstvenim mjerama za slobodno odlučivanje o rađanju djece), izrazila je svoje zadovoljstvo potvrdom Ustavnog suda da život svakog čovjeka započinje začećem (spajanjem jajne stanice majke i spermija oca) te da pobačaj nije niti ljudsko niti ustavno pravo žene. U ime obitelji je suglasna s izjavom predsjednika Ustavnog suda, dr.sc. Šeparovićem, da ne postoji ljudsko pravo na pobačaj ni ustavno pravo u RH na pobačaj, jer je u tom dijelu istinito prikazano pravo i pravno stanje stvari.

“Odluka je neživotna, nelogična i nepravna od strane 12 ustavnih sudaca u ovom konkretnom predmetu, te nevaljani pokušaj kompromisa”, rekao je odvjetnik Krešimir Planinić, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji.

Izvor: hina/em