Klevetnička kampanja u slučaju Vukojević: Evo što je DORH odgovorio na upit Narod.hr-a!

Foto: fah; fotomontaža: narod.hr

Nedavno smo se Državnom odvjetništvu RH obratili s pitanjima vezanim uz klevetničku kampanju na g. Vicu Vukojevića. U razgovoru za Narod.hr Vice Vukojević istaknuo je kako, usprkos tome što su klevete koje su ga optuživale za silovanje 22-godišnje Bošnjakinje tijekom rata u BiH, demantirane nakon istrage bosansko-hercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu, on i dalje od Državnog odvjetništva nije uspio dobiti dokumentaciju o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vice Vukojević za Narod.hr: ‘Za klevetničku kampanju protiv mene do danas nije nitko odgovarao’

Potaknuti tim razgovorom o ovoj smo temi poslali upit Državnom odvjetništvu RH, tražeći da nam odgovore na pitanja:

1. Kada je Tužiteljstvo BiH dostavilo Državnom odvjetništvu podatke o ovom slučaju?
2. Koje sve informacije je tom prilikom navelo Tužiteljstvo BiH?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DORH: “Radi se o podatcima za koje postoji obaveza čuvanja tajnosti”

Odgovor nam je iz DORH-a stigao, ali bez informacija koje smo tražili.

Naime, doznali smo samo da je Tužiteljstvo BiH DORH-u dana 20. ožujka 2008. dostavilo rezultate i dokumentaciju o svojoj istrazi. (zanimljivo je da su rezultati stigli već 2008., a sve do 2011. nisu obznanjeni, nego tek 2011. na upit novinarke Slobodne Dalmacije!) No, koje je sve informacije Tužiteljstvo tom prilikom navelo – DORH nam nije odgovorio, objašnjavajući da su ti podatci klasificirani stupnjem tajnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(VIDEO) Vukojević i Barišić: Blaćenje i klevete u službi političkog obračuna?

Evo što DORH piše:

“Člankom 1. stavkom 5. Zakona o pravu na pristup informacijama propisano je da se odredbe tog zakona ne primjenjuju na informacije koje predstavljaju klasificirane informacije čiji su vlasnici međunarodne organizacije ili druge države, te klasificirane informacije tijela javne vlasti koje nastaju ili se razmjenjuju u okviru surandnje s međunarodnim organizacijama ili drugim državama. Člankom 23. stavkom 1. točkom 5. Zakona o pravu na pristup informacijama propisano je da tijelo javne vlasti ne donosi rješenje o zahtjevu kad obavještava korisnika da za informaciju postoji obveza zaštite odnosno čuvanja njezine tajnosti, sukladno čl. 1. stavku 4. i 5. tog Zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzimajući u obzir da su rezultati i dokumentacija koje je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, postupajući po zuamolbi Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske dostavilo 20. ožujka 2008., sukladno Protokolu o suglasnosti u ostvarivanju međusobne suradnje u borbi protiv svih oblika teškog kriminala klasificirani stupnjem tajnosti “TAJNO”, to se sukladno čl. 1. stavku 5. u vezi s člankom 23. stavkom 1. točkom 5. Zakona o pravu na pristup informacijama obavještavate da se radi o podacima za koje postoji obveza čuvanja tajnosti u kojem slučaju se odredbe Zakona o pravu na pristup informacijama ne primjenjuju.”

Podsjetimo, da su optužbe za silovanje potpuno neistinite pokazalo se 2011., kada je novinarka Slobodne Dalmacije, Zdravka Soldić-Arar, istražujući ovaj slučaj došla do odgovora da je izmišljena i Bošnjakinja, navodna žrtva, a ne samo priča da ju je Vice Vukojević pokušao silovati.

Novinarka Soldić-Arar navodi kako je DORH, na temelju prijave Dobroslava Parage protiv Vice Vukojevića, zatražilo od Tužiteljstva BiH pomoć u rasvjetljavanju tog slučaja. U dvogodišnjoj istrazi Državne agencije za istrage i zaštitu (BiH) – SIPE, ispitivanjem svih involviranih iz BiH u ovaj slučaj zaključeno je da mladu Bošnjakinju nitko nikada nije vidio, kao ni Vicu Vukojevića u logoru Vojno, navodi novinarka Soldić-Arar.

Suđenje u Münchenu: Kako je Vice Vukojević nasmijao sudnicu do suza

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SIPA je o tim rezultatima obavijestila Tužiteljstvo BiH, a oni hrvatsko Državno odvjetništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.