Stanić: Promicatelji obiteljskih vrjednota mogu biti gerila nasuprot političkoj ‘vojsci’ koja u obitelji ne vidi snažnog saveznika

jeziku
Foto: IKA

Kada je početkom godine Europska federacija katoličkih obiteljskih udruženja (FAFCE) objavila analizu programa predsjedanja Francuske Vijećem Europske unije (od siječnja do lipnja 2022.), iznova se potvrdilo da Europskoj uniji obitelj i dalje – nije prioritet. To nije nikakvo iznenađenje budući da se, na primjer, obitelj ni riječju nije spominjala ni u prethodnim predsjedanjima Slovenije, Portugala, Njemačke, Hrvatske… a izravnoga ulaganja u obitelj nema ni u sedmogodišnjem Planu oporavka Europske unije (2021. – 2027.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštita obitelji

Tvrditi, naime, da će se svaki europski program napretka sam po sebi dugoročno odraziti i na obitelj jednako je kao kad bi graditelji tvrdili da će svaki novi kat nebodera sam po sebi učvršćivati temelje građevine. S obzirom na to da zasad nema naznake da će se u dogledno vrijeme pojaviti dovoljno organizirane političke snage koje bi na razini čitave Unije učinkovito štitile obitelj žene, muškarca i njihove djece, očito je nastupilo vrijeme da se civilna obiteljska udruženja, a ima ih vrlo aktivnih i u Hrvatskoj, uz potporu političkih snaga koje se ne boje plivati protiv struje, sada još domišljatije zauzimaju za pomoć obiteljima, piše Branimir Stanić za Glas Koncila.

Na hrabre zaštitnike obitelji u zemljama EU-a moglo bi se primijeniti evanđeosko načelo: »Budite lukavi kao zmije, a bezazleni kao golubovi.« Primjer takve domišljatosti, koja uključuje i iskorištavanje fondova i legitiman pritisak na kreatore nacionalnih i europskih politika, sugerirao je svojim članicama i FAFCE. Ta je organizacija u programu francuskoga predsjedanja Vijećem Europske unije ipak vidjela tri šanse za ulaganje u obitelji.

Tri šanse

Prva je šansa vidljiva u cilju francuskoga predsjedanja da se u Uniji pojača socijalna i teritorijalna kohezija. Taj se cilj oslanja na »Dugoročnu viziju za ruralna područja« koju je Europska komisija objavila u lipnju prošle godine nastojeći spriječiti odljev mozgova i demografski deficit s kojim se suočava većina ruralnih područja u Europi, uključujući i hrvatsko. Komisija je, naime, nedavno pozvala čitavu europsku javnost da sudjeluje u kreiranju »Ruralnoga pakta« s ciljem da ruralna područja EU-a postanu »jača, povezanija, otpornija i prosperitetnija«. To nije moguće ostvariti a da nema potpore obiteljima u seoskim područjima. Na tom valu i Hrvatska bi, sada i uz pomoć sredstava koje joj omogućava Unija, mogla revitalizirati područja koja je dosad sustavno zanemarivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo, u francuskom zauzimanju za »oporavak i rast« u pandemijskim okolnostima FAFCE je vidio šansu da se pod to podvuku i snažnija ulaganja u nacionalne obiteljske politike. U skladu s tim ništa ne priječi da se i u Hrvatskoj kreiranjem njezine nacionalne obiteljske politike ulaže u demografsku obnovu, što je uostalom i prvorazredno europsko pitanje s kojim se neke zemlje već uspješno suočavaju.

Kao treće, FAFCE je u francuskoj najavi promicanja novih ulaganja u obrazovanje mladih EU-a i pomoći u njihovu zapošljavanju usred posljedica pandemije prepoznao šansu da se izravno financijski pomogne europskim roditeljima i obiteljima koji su se žrtvovali da se u jeku pandemije i izolacije čitav sustav ne raspadne. Nisu li se u tome dokazale i hrvatske obitelji kojima taj trud ni jednom lipom nije priznat?

Borbeni rječnik

Rečeno borbenim rječnikom, u sadašnjim europskim okolnostima promicatelji obiteljskih vrjednota mogu, koristeći se svim dopuštenim i dostupnim sredstvima, postati dobronamjerna gerila u odnosu na političku »vojsku« koja u obitelji još ne vidi snažnoga saveznika. Što bi tek bilo da »vojska« i »gerila« rade zajedno!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.