Što će Plenković odgovoriti na SDP-ove tvrdnje da spomen-ploča poginulim HOS-ovim braniteljima vrijeđa žrtve ustaškog logora u Jasenovcu

Foto: Fah

Na dnevnom redu sjednice Vlade u četvrtak, među ostalim, je i odgovor na interpelaciju Kluba zastupnika SDP-a o radu Vlade RH radi njenog nečinjena u vezi s učestalom zlouporabom pozdrava “za dom spremni”.

> Dr. Jareb: Napada se ‘za dom spremni’, a veliča Titova petokraka!

Naime, Klub SDP-a je krajem travnja u saborsku proceduru uputio tu interpelaciju, a povod je bilo, kako navode, nedjelovanje Banskih dvora zbog spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu na kojoj je, kao dio legalno registriranog grba udruge koja je postavila ploču, ispisan i taj pozdrav.

> Nino Raspudić: Za kakve smo ploče spremni?

SDP-ovih 28 zastupnika traži od Hrvatskog sabora da otvori raspravu o toj temi i jasno obveže Vladu da svojim djelovanjem spriječi korištenje simbola i pozdrava koji su u Hrvatskoj zabranjeni na temelju Ustava, zakona i jasne sudske prakse.

> Marinko Jurasić: HOS-ov ‘Za dom spremni’ štiti Europski sud

Ploča je u Jasenovcu postavljena u studenom prošle godine, a u međuvremenu je, prije tjedan dana premještena u Novsku.

> Hasanbegović: Slučaj ploče nametnuli su politički trgovci i reketari na kojima počiva Vlada

SDP-ov Klub u interpelaciji podsjeća da je zbog te ploče pred saborskim Odborom za Ustav pokrenuta rasprava, koja je sredinom prosinca prošle godine rezultirala Zaključkom kojim se ističe da postavljanje ploče vrijeđa sve žrtve ustaškog logora u Jasenovcu i sve žrtve ustaškog režima.

> Dr. Željka Markić: Otkako premijeru saborska većina ovisi o HNS-u i SDSS-u, shvatio je da mu je HOS-ova ploča neprihvatljiva

U međuvremenu, u ožujku ove godine, osnovano je i Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje Vladi treba dati preporuke za izradu zakonskog okvira kojim bi se reguliralo pitanje uporabe i isticanja obilježja, značenja i simbola nedemokratskih režima.

Pobunjeni Srbi uništili Jasenovac

SDP ovom prilikom prešućuje činjenicu da 11 hrvatskih branitelja nije mogli birati gdje će poginuti, niti su srpski teroristi zajedno s agresorskom JNA imali obzira kada su ubijali i mučili hrvatske branitelje u Jasenovcu devedesetih godina.

> Tko su bili i kako su poginuli HOS-ovci čiju bi spomen-ploču skidali Pupovac i HNS?

U Domovinskom ratu mjesto Jasenovac i Spomen-područje Jasenovac nalazili su se pod srpskom okupacijom. Jasenovac već u rujnu 1991. napadaju snage Teritorijalne obrane iz Bosne i Hercegovine te su ubrzo iz mjesta iseljeni stariji mještani i djeca, navodi Janja Sekula Gibač u Vijencu Matice hrvatske. Dana 7. listopada, suočeni s brojčano nadmoćnim neprijateljem i snažnim topničkim napadima, branitelji Jasenovca povlače se u Bročice i u mjesto dan poslije ulaze srpske snage. Nakon neuspjela pokušaja njegova oslobađanja sredinom listopada 1991. Jasenovac do oslobađanja okupiranog dijela zapadne Slavonije u svibnju 1995. (operacija Bljesak) ostaje u rukama pobunjenih Srba, dijelom okupiranog teritorija na kojem je proglašena najprije SAO Zapadna Slavonija, a zatim Republika Srpska Krajina.

Pogledajte što u videu o Jasenovcu 1991. kaže tzv. ‘Srpska vojska Krajine’:

Jasenovačko područje pod srpskom okupacijom bilo je izloženo devastaciji. “Oblasno vijeće Srpske oblasti Zapadna Slavonija” izvijestilo je da je na području Jasenovca zapaljeno otprilike 150 stambenih objekata te hotel. Najveći problem bila je vojna policija, koja je umjesto sprječavanja takvih pojava predvodila u pljački i paljevinama.

Pismom Vladi RSK reagirali su i ogorčeni mještani Jasenovca, naglasivši da je nakon ulaska srpskih snaga u Jasenovac 1991. naselje zatečeno neopljačkano, s tek dvije paljevine, dok je u svibnju 1992. u Jasenovcu evidentirano više od 170 zapaljenih objekata, od čega je otprilike 25 posto kuća bilo u vlasništvu Srba.

„U Jasenovcu se nalazi naša vojska koja je oslobodila mjesto, međutim, nažalost, svakodnevno se dešavaju paljevine naših kuća, i dok naše majke ponovno plaču, počinioci veselo pjevaju i sve skupa ih asocira na događaje iz 1941. godine. Zar je moguće da nekome smetaju i takovi objekti koji služe kao dokazi o stratištu našeg naroda u toku Drugog svjetskog rata, radi se o paljenju poznate ‘Kožare’ i uništenju dijela dokumentacije na Spomen-području“, navedeno je također u pismu mještana Jasenovca.

Vlada RSK u ožujku 1995. donijela je odluku o osnivanju Ustanove za zaštitu Spomen-područja Jasenovac, a usvojen je i Zakon o Spomen-području Jasenovac, koje je obuhvaćalo područje „Spomen-kompleksa Jasenovac i Spomen-područje Donja Gradina u Republici Srpskoj“. U Jasenovcu je 1994. održana komemoracija žrtvama ustaškog logora, a planirano je i obilježavanje pedesetogodišnjice proboja logoraša iz Jasenovca za sljedeću godinu.

Propaganda protiv Hrvatske

Važno je istaknuti da dokumenti svjedoče kako su jedino oskvrnuće i uništavanje Spomen-područja Jasenovac, kao i otuđenje muzejskog postava i arhivskih dokumenata, počinili upravo pobunjeni Srbi, koji su zatim to planirali iskoristiti u propagandne svrhe i optužbu Hrvatske kao sljednice Nezavisne Države Hrvatske. Sama odluka o sanaciji i ponovnom pokretanju rada Spomen-područja Jasenovac bila je u većoj mjeri uzrokovana političkim razlozima nego željom za odavanjem počasti žrtvama logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu.

Srbi su nakon oslobađanja Jasenovca pokušali plasirati dezinformacije kako su hrvatske snage srušile spomenik u Spomen-području Jasenovac, kojima se Hrvatska ponovno pokušala pred svjetskom javnošću poistovjetiti s ustaškim pokretom i Nezavisnom Državnom Hrvatskom, ali u neistinitost tih informacija uvjerio se nekoliko dana poslije tijekom posjeta Jasenovcu i američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith.

Znatan dio predratne zbirke muzejske građe, dokumenata, memoarskog gradiva i fotografija nestao je tijekom srpske okupacije Jasenovca i nikada nije vraćen Hrvatskoj.

Cijeli članak o Spomen-području Jasenovac u razdoblju srpske okupacije možete pročitati u Vijencu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/matica.hr