Što povezuje GONG i N1, osim supružnika Novokmet?

Foto: snmka zaslona, fah, hrvoje pilić Fotomontaža: narod.hr

Na jednoj od konferencija za novinare koju je održao, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović upozorio je na sukob interesa jedne nevladine organizacije i medijske kuće. Milanović je govoreći o Povjerenstvu za odlučivanju o sukobu interesa kao primjer sukoba interesa naveo to što je Oriana Ivković Novokmet, supruga urednika N1 Domagoja Novokmeta, izvršna direktorica GONG-a.

Naime, Novokmet je diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti, a prije nego što je postala dio GONG-ovog tima radila je kao novinarka portala Index.hr. Podsjetimo, nevladina organizacija GONG je osnivač i nakladnik portala Faktograf.hr, medija specijaliziranpg za fact checking, tj. provjeru činjenične točnosti tvrdnji u javnom prostoru.

Faktograf.hr su u 2015. pokrenuli GONG i HND, a 2016. je za svoj rad dobio 300 tisuća eura od Googlea. Od travnja 2019. je kao član International Fact checking Network dobio ovlasti ocjenjivati istinitost vijesti na Facebooku.

Kao takav specijalizirani medij, GONG-ov portal ima ovlasti dodjeljivati negativne oznake člancima u medijima, čime u praksi smanjuje doseg čitatelja do kojeg sadržaj ocijenjen kao netočan može doći.

Faktograf i N1

Dakle, kada Faktograf procjeni da je nešto izrečeno u javnom prostoru lažna informacija, on većinom kažnjava medije koji su takve informacije prenijeli. Istovremeno, GONG-ov portal od 2017. godine ima medijskog partnera – N1 televiziju.

Tako na svojim stranicama navode da ukoliko su čitatelji pročitali “nešto što ima obilježja lažne vijesti, odnosno “alternativnih činjenica” iliti sada već notornog fake newsa”, mogu “upotrijebiti Faktografov bot na portalu N1 televizije”.

“Prijavite nam ako “nanjušite” da vaš izabrani predstavnik/ca na državnoj, lokalnoj ili regionalnoj razini širi neistine i zablude o temama koje su vam važne”, poziva GONG-ov Faktograf te zaključuje: “Prijavite nam neistine, kako bismo se zajedničkim snagama borili za odgovornost političkih aktera u Hrvatskoj, što N1 već godinama radi svojim neumornim izvještavanjem s terena i hrabrim postavljanjem pitanja vladajućim i oporbenim političarkama i političarima”.

U arhivi portala Faktograf ne postoji niti jedna vijest N1 koja je ocijenjena negativno.

Faktograf cenzurirao brojne vijesti Narod.hr-a

Faktograf se zato u svom radu često fokusira na portal Narod.hr, pa se tako upustio u ideološku ocjenu sadržaja. Negativnu ocjenu dobili su članci na temu komunističkih zločina, pobačaja, partizanskih mirovina, Greeanpeacea, o stvarnom broju pobačaja u Sloveniji, napada na Hrvate u Münchenu na Uskrs 2019., zatim Trumpu i liječnicima koji tvrde da postoji lijek za koronavirus, financiranju koalicije s Možemo od strane Emila Tedeschija te na kraju, Faktograf je cenzurirao Narod.hr zbog prenošenja mišljenja prof. dr. Matka Marušića o izvorima pandemije koronavirusa.

>GONG-ov portal Faktograf uoči izbora prijavljuje članke Narod.hr-a – da bi smanjio FB doseg

Iako je Faktograf većinu žalbi za povlačenjem negativne ocjene odbio, žalba je bila prihvaćena u slučaju članka “Guido Hornik: Prinove na državnim jaslama – od 1997. do 2001. uskrsnulo novih 11 973 partizana”. GONG-ov portal je članak ocijenio negativnim dvije godine nakon njegovog objavljivanja jer je protumačio da Narod.hr tvrdi da se ukupni broj partizanskih mirovina od 1997. do 2001. povećao za 11.973. Negativna ocjena je povučena nakon što je Narod.hr u žalbi istaknuo da, iako se broj korisnika tih mirovina smanjivao, u navedenom razdoblju je partizanske mirovine aktiviralo novih 11.973 ljudi.

Odvjetnik Mišetić prijavio Faktograf – Faktograf ga blokirao na Twitteru

Ugledni odvjetnik Luka Mišetić, najpoznatiji po obrani generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom, podnio je u lipnju zahtjev za ispravak članka Faktografa o Bleiburgu, a koji se odnosi na činjenice iznesene u prilogu HRT-ovog Kalendara.

“Poslao sam zahtjev za ispravak Faktografa zbog njihovog članka o Bleiburgu. Ovo je prvi korak u dokumentiranju nedostatka objektivnosti Faktografa i podnošenju tužbe IFCN-u, međunarodnoj organizaciji za fact-checking”, objavio je Mišetić priloživši tri i pol stranice tužbe.

Mišetić navodi kako je prva očita greška u Faktografovom članku činjenica da su u osam paragrafa pobijali rečenicu koja se niti jednom ne spominje u emitiranom HRT-ovom prilogu. Faktograf je ustvrdio kako rečenica “unatoč predaji Trećeg Reicha, agonija Hrvatske vojske trajala je još 7 dana”- predstavlja viktimizaciju suradničkih snaga, no ta rečenica nikada nije izrečena u prilogu. O svim greškama u Faktografovoj procjeni na koje je ukazao Mišetić možete pročitati ovdje.

Mišetić je isto tako javno upozorio Faktograf.hr da iznosi netočne tvrdnje da je ICTY zaključilo da je Republika Hrvatska bila “agresor” u BiH, nakon čega ga je Faktograf na Twitteru blokirao.

https://publish.twitter.com/?query=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FMiseticLaw%2Fstatus%2F1271800606542438402&widget=Tweet

U kolovozu ove godine Mišetić je također objavio kako Faktograf ignorira njegova pitanja o nedosljednosti u njihovim kriterijima tijekom procjene izjava političara:

“Čime se bavi Faktograf? Prošle godine demantirali su Reinera da “ljevi ekstremizam” prijeti HR jer, kao, Europol i SOA to nisu potvrdili. Kad sam pitao da li Mesić također pogrešno govori o “fašizaciji i ustašizaciji” HR pošto Europol i SOA ni to nisu potvrdili, nisu odgovorili.”

Tko su ljudi koji rade na portalu Faktograf?

Glavni urednik portala Faktograf je Petar Vidov, njegova zamjenica je Snja Despot, izvršna urednica Ana Brakus, a novinarke su Ana Benačić i Gabrijela Galić te urednica komunikacija Ivana Živković. Riječ je mahom o novinarima koji su radili na nekom od portala poput Indexa, Lupiga, N1 televiziji, Novom listu ili Novostima.

Financiranje Faktografa

O svom financiranju na Faktograf.hr navode: kroz projekte osvojene na natječajima NED-a, Googleovog The Digital News Initiative Innovation Funda (putem projekta Mozaik veza) i Agencije za elektroničke medije, Europske unije kroz program Europa za građane te kroz Facebookov Third Party Fact-Checker program.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr