Stručnjak o mišjoj groznici upozorava: ‘Povećan je broj oboljelih evo na što treba paziti…’

Foto: Snimka zaslona

Sa sve ljepšim i toplijim vremenom, sve više vremena boravimo u prirodi te upravo zato stručnjaci upozoravaju na oprez. Razlog nisu sveprisutni krpelji, već pojava mišje groznice, te velik broj miševa koji su izvor zaraze o čemu javljaju građani iz mnogih dijelova Hrvatske.

Mišja groznica kao virusna bolest ostavlja ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje. Nekoliko desetaka slučajeva zabilježeni su na području Gorskog kotara, ali i u okolici Karlovca, Zagreba, te u Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Za zarazu je dovoljan i samo udah onečišćene prašine – korisne savjete za RTL dao je zamjenik ravnatelja Klinike za infektivne bolesti Zoran Barušić.

Kako se ne zaraziti?

Kada govorimo o ovoj groznici, trebaju građani paziti na boravak u prirodi, virus se ne prenosi s čovjeka na čovjeka , simptomi mogu biti ozbiljni.

Ovaj broj zaraženih koji vidimo – je li to nešto što je uobičajeno?

Mi znamo za situacije koje variraju od godine do godine, imamo mišje godine kada je najezda glodavaca povećana, povećani broj oboljelih te godine je bio. Ne mogu reći je li to ova godina, ali činjenica da je u ovom trenutku povećan broj od ove bolesti koja može biti teška.

Koji su savjeti, kako se paziti?

Boravak u prirodi uz sve pogodnosti ima i opasnosti – ako govorimo o ovoj groznici treba pripaziti na hranu , da je to adekvatno sačuvano, paziti na otpatke, ne preporučuje se ležanje na travi… Poseban oprez na stare prostore i čišćenje istih gdje je veća količina prašina i koncentracija aerosola ključnog za nastanak bolesti.

Posljedice su opasne – bubrezi mogu stradati…

Bolest može imati kliničke karakteristike, može se od neprepoznate bolesti složiti na niz infektivnih bolesti, zahvatiti mnoge funkcije u tijelu , bubrežne najčešće koji zahtijevaju hemodijalizu, ali promjene se mogu manifestirati na bilo kojem organskom sustavu.
Glavni put prijenosa je zrak, odnosno inhalacija zaraženim aerosolom koji ima izlučevine glodavaca – ali i putem konzumiranjem kontaminirane hrane i pića.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.vijesti.hr