Tko se krije iza GONG-a i što je obilježilo njihov dosadašnji rad?

Foto: fah, snimka zaslona Fotomontaža: narod.hr

Iako je imovina europarlamentarke Dubravke Šuice predmet rasprave već nekoliko godina, udruga GONG, inače parapolitička organizacija bliska SDP-u, odlučila je među posljednjima javno zatražiti da se objavi njena imovinska kartica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skraćenica naziva ‘GONG’ dolazi od ‘Građani organizirano nadziru glasanje’, što je nevladina organizacija osnovana 1997. godine, koja sebe naziva pionirom građanskog promatranja izbora u Hrvatskoj. Unatoč tome, na zadnjim predsjedničkim izborima GONG je imao tek 15 promatrača od kojega niti jednog na terenu, dok je primjerice udruga U ime obitelji imala 682 promatrača. Isto tako GONG nije imao niti jednog promatrača na parlamentarnim izborima 2015. godine.

GONG na svojim stranicama navodi kako se bavila raznim inicijativama poput objava dnevnih redova zatvorenih sjednica Vlade, istraživanje transparentnosti lokalnih zajednica te dodaje kako su im vrijednosti otvorenost i transparentnost, izgradnja mira i kultura dijaloga, odgovornost prema prirodi te antifašizam i sekularizam.

U Vijeću sjede Aleksandra Kuratko Pani, koja je karijeru gradila u američkom Nacionalnom demokratskom institutu (NDI) i OESS BiH, Goran Čular, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti, Enes Ćerimagić koji je sudjelovao u akcijama “Ne damo Varšavsku” i referendumu “Ne damo autoceste”, Vlasta Ilišin sa Instituta za društvena istraživanja gdje je bila predstojnica Centra za omladinska i rodna istraživanja, Vanja Jurić, aktivna u HND-u, Senada Šelo Šabić sa Institutu za razvoj i međunarodne odnose, Petar Vidov, glavni urednik Faktografa.hr te Tihomir Žiljak s Fakulteta političkih znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Nadzornog odbora GONG-a je Daniela Jovanova Ivanković iz Ekološkom pokretu Makedonije, a članovi su Sanda Malbaša iz Centra za mirovne studije koja je ujedno i osnivačica feminističke organizacije CESI te Natalia Mirković pravnica s iskustvom u pravu na pristup informacijama.

Na čelu Izvršnog odbora je Jelena Berković, nekadašnja novinarka i urednica Radija 101 i članica saborskog Odbora za informiranje, a članovi su Blaženka Sečkar iz Amnesty Internationala i Documente, Oriana Ivković Novokmet, bivša novinarka portala Index.hr i Dražen Hoffmann iz Centra za istraživanje etničnosti, migracija i državljanstva.

GONG bi trebala biti neprofitna i od javnih tijela neovisna organizacija, koja djeluje bez sudjelovanja vlasti, a unatoč brojnim aktivnostima koje navode na svojoj stranici GONG je najpoznatiji po protivljenju referendumu o braku koji je organizirala udruga U ime obitelji te protivljenju referendumu o pravednije izbornom sustavu građanske inicijative Narod odlučuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za GONG referendum o braku – populistički cirkus, a ne festival demokracije

“Mislim da je problem u tome što je GONG, nažalost, jako dobro financiran, ima 16, 17 zaposlenih s prosječnom plaćom od 7000 kuna i funkcioniraju u skladu s vlasti, ne rade ono što bi trebali raditi – istaknula je Markić”, istaknula je 2014. godine predsjednica udruge U ime obitelji dr. Željka Markić.

Tako je primjerice Duje Prkut, nekadašnji član GONG-a, bivši član predsjedništva stranke Start Dalije Orešković i sadašnji tajnik Kluba zastupnika Marina Škibole, Tomislava Panenića i Ante Pranića, 2013. godine ustvrdio da je referendum o braku “prvi korak u ispunjavanju opasnog političkog programa”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Slijede nam zakoni koji pojedincima i pojedinkama oduzimaju vlasništvo nad vlastitim tijelom i pravo da samostalno odlučuju o svom životu – razvodu braka, medicinski potpomognutoj oplodnji i abortusu. Referendum je o tome kakvu Hrvatsku želimo. Biti ‘protiv’ znači biti demokrat i biti protiv totalitarizma”, ocijenio je tada GONG-ov analitičar uz dodatak kako “samo održavanje ovog referenduma nije festival demokracije, nego običan populistički cirkus”.

>Evo kako Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, kojoj je ministar Pavić obećao veću potporu nego prethodnih 15 godina, dodjeljuje novac

>Dr. sc. Budimir za Narod.hr o referendumu, odnosu vlasti i udruga civilnog društva: ‘U Hrvatskoj funkcionira samo korupcija’

>GONG i GOOD inicijativa: Srednjoškolci ništa ne znaju, dajte da ih mi poučavamo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prkut je inače član Vladinog Savjeta za sprječavanje korupcije, te je član radne skupine za izradu nacrta zakona o sprječavanju sukoba interesa koju je pokrenuo danas bivši ministar uprave Lovro Kuščević.

Zakošek, Bosanac, Škrabalo i Zelić

Politolog Nenad Zakošek, redoviti profesor u trajnom zvanju na Fakultetu političkih znanosti i gorljivi borac protiv ‘indoktrinacije katoličke crkve’ nekada je bio predsjednik Vijeća GONG-a, koji se također protivio referendumima tvrdeći kako demokracija nije vladavina većine nego sustav koji štiti građane i brani prava svih manjina.

Gordan Bosanac nekadašnji je član upravnog vijeća Gonga koji je bio povezan s tri otvoreno lijevo-liberalne nevladine organizacije. Bosanac je bio je ovlašten za zastupanje Centra za mirovne studije te je također i jedan od osnivača LGBT grupe Iskorak te jedan od supokretača Queer Zagreb festivala. Danas je član Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, a njegovo predlaganje su lani podržali HDZ-ovi Miroslav Tuđman, Tomislav Čuljak, Željko Dilber i Damir Krstičević.

Marina Škrabalo zaposlena je u GONG-u od 2012. godine, a u njemu djeluje kao viša savjetnica. Radila je za feminističku organizaciju CESI, a od od 2003. do rujna 2012. bila zaposlena u vlastitoj tvrtki MAP Savjetovanja društvo s ograničenom odgovornošću za savjetodavne usluge, koja je bila prijavljena na istoj adresi kao i sjedište SDP-a na Iblerovom trgu 9.

Preko Savjeta za razvoj civilnog društva izabrana je za predstavnicu civilnog sektora kao hrvatska predstavnica sektora za demokratizaciju i ljudska prava u Europskom gospodarsko-socijalnom odboru

U svojem životopisu napisala je da ima kvalifikacije ‘za jačanje građanskih prava i izgradnji mira u post-jugoslavenskoj regiji’. Pod poznavanjem jezika navodi da joj je hrvatski jezik materinski, ali dodaje “stoga i poznavanje srpskog i bosanskog jezika”. U intervjuu za Nacional 2016. godine ustvrdila je kako je “demokratizacija HDZ-a ključ opstanka hrvatske liberalne demokracije”.

Marina Škrabalo kći je pokojnog Ive Škrabala, nekadašnjeg saborskog zastupnika HSLS-a i Libre najpoznatiji po tome što je 2001. u Saboru inicirao promjenu datuma obilježavanja Dana državnosti, što je unijelo zbrku s hrvatskim državnim blagdanima.

Godine 2002. Škrabalo je dobila nagradu Sorosevog Otvorenog društva iz Budimpešte (International Policy Fellowship, Open Society Institute Budapest – 2002), a inače sudjeluje ili je sudjelovala u radu Centra za mirovne studije, Documente i Platforme 112.

Nekadašnji izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić, nedavno je nakon 17 godina djelovanja u GONG-u postao izvršnim tajnikom SDP-a, a potom i SDP-ov koordinator za medije. On je najpoznatiji po tome što je ustvrdio kako GONG ne kani surađivati s portalom udruge U ime obitelji, te je aktivno vodio kampanju protiv referendumskih inicijativa, kako udruge U ime Obitelji tako i građanske inicijative Narod odlučuje.

Protiv promjene izbornog sustava i 2014. i 2018., za Kuščevićev zakon

Podsjetimo, godine 2014. udruga U ime obitelji pod motom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom te birajmo sposobne, a ne podobne” pokrenula referendumsku inicijativu kojoj je cilj bio dovesti do uspostave pravičnijeg izbornog sustava biranjem zastupnika imenom i prezimenom, a ne samo prema listama, čime bi se omogućilo da zastupnici odgovaraju i biračima, a ne isključivo vođama stranke.

Predsjednica dr. Željka Markić pozvala je tada GONG da podupre referendumsku inicijativu za izmjenu izbornih pravila i da im pomogne u informiranju birača, što bi GONG-u trebao biti i posao, no GONG je odlučio ne podržati referendumsku inicijativu.

Kada je GI Narod odlučuje 2018. skupljao potpise za 6 mjera za pravedniji izborni sustav GONG je ustvrdio da se jednim od predloženih referendumskih pitanja namjerava ograničiti prava zastupnicima nacionalnih manjina, što bi bio nasrtaj na prava manjinskih skupina.

Ipak, GONG je podržao zakon za ograničavanje referenduma danas bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića ustvrdivši da se konačno “ide i u smjeru regulacije financiranja referendumskih inicijativa”.

Iako je nastao i plaćen između ostaloga i iz državnog proračuna s ciljem nadziranja neovisnosti izbornog procesa i promicanjem demokracije, GONG se intenzivno proteklih godina bavi političkim aktivizmom i agitiranjem za određene političke skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.