U masovnoj grobnici kod Brežica, djelu partizana, pronađeni ostaci žena, slovenskih, njemačkih te hrvatskih civila i zarobljenika

Foto: commons.wikimedia.org, Getty Images; fotomontaža: narod.hr

Od 25. kolovoza do 10. rujna ove godine u nekadašnjem protutenkovskom rovu u mjestu Mostec kod Brežica provedena su iskapanja posmrtnih ostataka žrtava partizanskih pokolja. Riječ je o forenzičkim istraživanjima koja su trebala biti obavljena prije gradnje akumulacije u okviru hidrocentrale Brežice, s obzirom da će taj prostor uskoro biti prekriven vodom.

Rezultate istraživanja u četvrtak je predstavilo slovensko vladino povjerenstvo koje se bavi poslijeratnim egzekucijama. Riječ je o posmrtnim ostacima 139 ljudi, kazao je novinarima Uroš Košir koji je vodio ekipu što je provela ekshumaciju.

> Zločini Titovih partizana: U Kočevskom rogu u Sloveniji pronašli 250 tijela – preko 100 djece od 15 do 17 godina

> Hebrang za Narod.hr: ‘I danas gazimo po leševima svojih predaka iz ’45. i iz ’91., a da uopće nismo obznanili njihov broj i tko ih je pobio’

> (VIDEO) Istraživač Mladen Kuka koji je otkrio Jazovku: ‘To mjesto sam pronašao za vrijeme Jugoslavije pod cijenu kockanja s vlastitim životom’

> (FOTO) Partizanski zločini: Iskopani ostaci 130 ubijenih mladića

Prema otkrivenim predmetima (ukosnice, ženske cipele), žene su također bile prisutne. Jedna je osoba imala umjetnu nogu. Trećom skupinom opet dominiraju pripadnici raznih oružanih snaga. Otkriveni predmeti ubijenih slovenskog su, njemačkog i hrvatskog podrijetla, što ukazuje da su na groblju pokopane žrtve različitih nacionalnosti, navodi Družina.si.

Dežman je rekao da su među mogućim žrtvama, osim slovenskih domobrana i civila, hrvatski ratni zarobljenici te civili i ratni zarobljenici iz SS divizije Prinz Eugen.

Gotovo svi su ubijeni bez obuće i većine odjeće, a većina kostura ima primjetne znakove na kostima ruku koje svjedoče da su prilikom egzekucije bili vezani žicom s rukama otraga, kazao je Košir, dodavši da mjesto stradanja sugerira kako je većina ubijenih ustrijeljena na rubu rova ili kad su u njega pali.

Točan broj žrtava kao i ostali detalji znat će se nakon završetka ekshumacije i antropološkog istraživanja.

Kriminalist Pavel Jamnik koji se godinama bavi razotrkivanjem grobnica žrtava partizanskih pokolja rekao je da je o ovoj egzekuciji još 1995. godine bilo obaviješteno državno odvjetništvo.

Žrtve su vjerojatno bili ljudi dovođeni iz logora iz okolice Ljubljane i Celja, što je trajalo od svibnja, pa sve do kraja listopada 1945. godine.

Istraživanje posmrtnih ostataka nastavlja se u forenzičkom laboratoriju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/druzina.si