(VIDEO) Dubrovčani slave 25. obljetnicu vojno-redarstvenih operacija “Oslobađanje juga Hrvatske”

Foto: facebook

Prošlo je 25 godina otkako je Hrvatska vojska oslobodila dubrovačko područje izašavaši na međunarodno priznate granice na jugu Lijepe naše. Do tog trenutka su Dubrovnik, koji je bio pod opsadom, i okupirano dubrovačko područje, pretrpjeli najteža ratna stradanja. Akcije oslobađanja dubovačkog područja bile su prve veće oslobodilačke operacije Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

U Dubrovniku je u tijeku svečano dvodnevno obilježavanje 25. obljetnice ovih vojno-redarstvenih operacija.

Na prostoru luke Gruž građani danas su mogli obići taktičko-tehnički zbor s naoružanjem i vojnom opremom Oružanih snaga Republike Hrvatske. Kako navodi Portal Oko, brojni Dubrovčani danas su posjetili grušku luku i razgledavali, između ostalog, borbeno oklopno vozilo „PATRIA“, MRAP M-ATV (protuminsko zaštićeno oklopno vozilo), MRAP MAXPRO, besplitonu letjelicu SKYLARK, protuoklopno oružje POLK FAGOT i POLK METIS, minobacač 120 mm i 82 mm, osobno naoružanje (puške, pištolji, snajperi, sačmarice i slično), tenk M84, Robot Theodor (za razminiravanje), raketnu bitnica, podvodno vozilo REMUS, raketne topovnjače, helikopter Kiowa Warrior, medicinsku vojnu opremu, vojne odore i drugu opremu.

Navečer je ispred crkve svetog Vlaha na programu koncert Orkestra OS RH i klape Sveti Juraj, piše HRT.

Ured predsjednice Republike u Dubrovačko-neretvanskoj županiji od 25. do 29. listopada

Povodom obljetnice na padinama Srđa molio se Križni put. Pobožnost je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić. Podno kamenog križa na Srđu molila se molitva za poginule branitelje.

Vojno redarstvena operacija “Oslobađanje juga Hrvatske” obuhvaćala je više akcija i operacija koje su započele u proljeće 1992. i trajale do listopada iste godine. Rezultat operacije bio je deblokada Dubrovnika i oslobađanje okupiranog teritorija hrvatskog juga. Najveći doprinos tome dale su 1. i 4. gardijska brigada, a značajna je bila i uloga pričuvnih snaga te taktičkih skupina koje su držale bojišnicu i bile raspoređene na pomoćnim smjerovima napada. Borbe su se vodile u teškim vremenskim uvjetima te na nepristupačnom i zahtjevnom krškom terenu.

Tijekom operacija poginulo je više od 240 pripadnika hrvatskih snaga. U šest mjeseci oslobođeno je više od 1200 kilometara četvornih ili osam posto okupiranog hrvatskog teritorija, a omogućen je povratak oko 20 tisuća izbjeglica.

Ta velika operacija svoj je simbolički završetak dobila velikom vojnom smotrom u luci Gruž 29. listopada 1992. kad je prijavak predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu podnio general Hrvatske vojske i načelnik Glavnog stožera OS RH Janko Bobetko.

Središnji dio svečane proslave u nedjelju, 29. listopada, počet će u 8 sati budnicom na ulicama Dubrovnika u izvedbi Orkestra OS RH. Slijedi svečani mimohod postrojbi od povijesne jezgre do luke Gruž, gdje će se održati i svečano postrojavanje postrojbi Hrvatske vojske po uzoru na svečano postrojavanje 29. listopada 1992. kad je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman stigao na oslobođeno dubrovačko i hrvatsko tlo.

Na svečanosti će također sudjelovati i Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt/portaloko.hr