(VIDEO) Evo kako predsjednik Ustavnog suda tumači odluku vezanu uz ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu

Foto: fah

“Ustavni sud je naredio sudovima da u primjeni zakona izravno primjenjuju Ustav, međunarodne ugovore, druge odluke suda i u rješavanju slučajeva ne smiju diskriminirati osobe u istospolnim zajednicama”, rekao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović komentirajući odluku vezanu uz ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu.

> Ustavni sud potvrdio da je Zakon o udomiteljstvu u skladu s Ustavom i istovremeno dao nalog da ga se tumači suprotno Zakonu

Podsjetimo, Ustavni sud je odbacio zahtjeve za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu i ocijenio da je u skladu s Ustavom. Međutim naložio je sudovima i drugim nadležnim tijelima da osporene zakonske odredbe (tko čini udomiteljsku obitelj) tumače “na način koji će svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja, dakle, neovisno o tome živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu”.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović komentirao je odluku prema kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u “javnoj usluzi udomljavanja”.

“Ustavni sud je naredio sudovima da u primjeni zakona izravno primjenjuju Ustav, međunarodne ugovore, druge odluke suda i u rješavanju slučajeva ne smiju diskriminirati osobe u istospolnim zajednicama“, rekao je Šeparović prenosi dnevnik.hr

> Ustavni sud potvrdio da je Zakon o udomiteljstvu u skladu s Ustavom i istovremeno dao nalog da ga se tumači suprotno Zakonu

> Tko su Ivo Šegota i Mladen Kožić i koje udruge i stranke stoje iza njih?

> Dr. sc. Mato Palić: “Osobe u životnom partnerstvu ne mogu biti udomitelji”

> Centar za socijalnu skrb odbio homoseksualni par – u interesu djeteta i u skladu sa zakonom

> Ordo Iuris: ‘Centar za socijalnu skrb na prvo mjesto stavio je zaštitu prava djeteta – ne postoji pravo na roditeljstvo za istospolne parove’

> U ime obitelji: Nedopustivo je da se djecu bez roditelja iskorištava za nametanje LGBT ideologije i/ili političko razračunavanje

Istaknuo je da odluka nije donesena jednoglasno, nego da je četvero sudaca glasalo protiv.

“Dva iz razloga što smatraju da je Saboru trebalo omogućiti da izmijeni zakon, a dvoje koji smatraju da zakon nema diskriminatorne učinke”, rekao je Šeparović.

Objasnio je i što to znači u konkretnom slučaju Ive Šegote i Mladena Kožića.

“U konkretnom slučaju to znači, Ustavni sud je rekao, čak i bez odluke Ustavnog suda, a nakon odluke posebno, odluke su obvezatne i mora ih poštivati svaka ustanova. To znači da će se ovom paru morati omogućiti da pod istim uvjetima sudjeluje u postupku udomiteljstva, i da ih se ne smije isključiti zato što su istospolne orijentacije, a hoće li biti udomitelji ovisit će o tome ispunjavaju li uvjete kao i svaki drugi građani”, rekao je Šeparović.

“Zagrebački centar je već trebao poštivati odluku Upravnog suda, a sad nakon odluke Ustavnog suda bit će jasno da su sva tijela dužna zakon primijeniti jednako za sve i njima omogućiti da sudjeluju u postupku i odlučiti jesu li za udomljavanje ili ne”, rekao je Šeparović.

Podsjetimo, odluka nije bila jednoglasna, četiri su suca glasala protiv. Dvoje je smatralo da nema diskriminacije, a dvoje su smatrali da treba Zakon poslati u Sabor. Zahtjev za ocjenom ustavnosti podnijeli su:  Udruga Zagreb Pride, Udruga Dugine obitelji, Ivo Šegota i Mladen Kožić, HNS, GLAS, aktivisti  Kristijan Grđan iz Stuttgarta, SR Njemačka i Ivan Zidarević iz Zagreba te  Damir Jelušić iz Kraljevice,

Ustavni sud je donio svojevrsnu pitijsku “interpretativnu izjavu” o tome kako Centri za socijalnu skrbu, Ministarstvo obitelji i sudovi trebaju postupati u praksi, njima je prebacio lopticu, čime je otvorio pandorinu kutiju jer će ta tijela donositi različita tumačenja i presude o tome mogu li homoseksualni parovi u životnom partnerstvu biti udomitelji iako zakon ne predviđa tu mogućnost. Takvim pojedinačnim i različitim tumačenjima se stvara pravna nesigurnost, čime će najviše nastradati djeca.

Ustavni sud je donio Odluku kojom se odbija zahtjev jedne petine zastupnika u Hrvatskom saboru za ocjenu suglasnosti s Ustavom članka 9. točke 3., članka 11. stavka 3. i članka 13. stavka 2. Zakona o udomiteljstvu i donio je rješenje da se ne prihvaćaju prijedlozi za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom članka 9. točke 3. i članka 11. stavka 3. Zakona o udomiteljstvu (“Narodne novine” broj 115/18.).

Donosimo nekoliko ključnih točaka iz odluke

“Ustavni sud rezimira da ZoU u postojećem normativnom sadržaju koji je na snazi ima legitiman cilj i u tom pogledu nije u nesuglasnosti s Ustavom te ne zahtijeva postupanje Ustavnog suda u smislu članka 55. Ustavnog zakona” (da ukine Zakon ili dio Zakona).

“Ustavni sud ocjenjuje da u konkretnom slučaju nije došlo do povrede načela jednakosti i osobnog dostojanstva“

“Ustavni sud utvrđuje da osporene zakonske odredbe, iz kojih je svjesnim odabirom predlagatelja zakona izostavljena određena društvena skupina, proizvode generalne diskriminatorne učinke prema društvenoj skupini istospolno orijentiranih osoba koje žive u životnim i neformalnim životnim partnerstvima, za što nema ni racionalnog opravdanja ni legitimnog cilja ili je s legitimnim ciljevima ZoU-a, kao cjeline, u značajnom nerazmjeru”.

“Ustavni sud ističe da su sudovi i druga tijela dužna osporene zakonske odredbe tumačiti i primjenjivati na način koji će svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja, dakle, neovisno o tome živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu”, piše u odluci.

Odluka je donesena s devet glasova za i četiri protiv, a ustavni suci koji je nisu podržali objavit će izdvojena mišljenja.

Sažetak odluke u cijelosti pročitajte ovdje:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [119.87 KB]

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.