(VIDEO) Plenković: ‘Šuica će biti predložena za povjerenicu EK, Sanader za tajnika HDZ-a’

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da će hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije biti Dubravka Šuica i otkrio da će za novog političkog tajnika HDZ-a predložiti potpredsjednika Hrvatskog sabora Antu Sanadera, prenosiHRT.

“Nakon internih konzultacija i razgovora s novom predsjednicom EK Ursulom von der Leyen, sutra ćemo na užem kabinetu Vlade donijeti odluku da kasnije predložimo Vladi, a potom i proslijedimo Odboru za europske poslove Hrvatskoga sabora, Dubravku Šuicu da postane nova članica EK u ime Republike Hrvatske”, rekao je Plenković novinarima u Opatiji gdje sudjeluje na otvorenju Svjetskog prvenstva mladih u bridžu “6th World Bridge Youth Open Championships”.

>Istanbulska bojna: Šuica kaže da nema većih Hrvata od nje i kolega na HDZ-ovoj listi

>Dubravka Šuica (HDZ): Bilo bi nam lakše da je Istanbulsku konvenciju ratificirala Milanovićeva Vlada

>Tko su HDZ-ove Dubravka Šuica i Željana Zovko koje su u Europskom parlamentu glasovale za Istanbulsku konvenciju?

> Šuica izabrana za potpredsjednicu zastupničkog kluba EPP-a

Premijer je tako komentirao novinarske primjedbe da se Šuica s budućom predsjednicom Europske komisije sastala već jučer. Odbacio je tumačenje da je taj sastanak i prije formalnog prijedloga, zaobilaženje hrvatskih institucija, odnosno nadležnog saborskog odbora.

“Poanta je, kada predlažete iz svoje zemlje budućega člana EK da se unaprijed dogovorite i o kandidatkinji, a nadamo se i o portfelju s, u ovom slučaju predsjednicom EK. I da nakon toga sve to dobro prođe. Tako rade i sve ostale zemlje, treba malo poznavati tehnologiju djelovanja. To radimo na način koji je dobar i koristan za hrvatske interese i jačanje našeg položaja u EU”, dodao je premijer.

Premijer je komentirao i policijsku akciju na Braču u kojoj je pretražena kuća bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića.

“Riječ je o aktivnostima koje provode policija i Državno odvjetništvo temeljem naloga suda. Nemam drugih komentara na to”, poručio je. Na novinarsku primjedbu da je Kuščević krajem srpnja ustvrdio kako ‘ne vidi razlog da ga Uskok i DORH kontaktiraju jer je afera lažna i fabricirana’, premijer je ponovio da neće više ništa komentirati.

“Ovo su tek procesne radnje, a vidjet ćemo što će biti od toga,” poručio je.

Umjesto Kuščevića dolazi Sanader

Novinarima je potvrdio da će umjesto Kuščevića, za novog političkog tajnika HDZ-a, sutra Predsjedništvu stranke predložiti Antu Sanadera.

Upitan o plaćama u zdravstvu, Plenković je poručio da je Vladina politika jednostavna i jasna – da bude financijsko održivo za proračun.

“Radimo u dobroj vjeri. Naravno da su svi granski kolektivni ugovori prigoda različitima sindikalnim predstavnicima da pokušaju ispregovarati nešto više za svoju branšu. Mi ćemo učiniti što možemo u okvirima koji su realni”, rekao je.

“U našem mandatu rastu i mirovine i plaće, i prosječne i minimalne, vidi se i efekt gospodarskih reformi. To je bio cilj programa naše vlade. Prema tome, stvari idu dobro”, istaknuo je premijer.

Nije želio komentirati slučaj Elizabete Mađarević poručivši da ga je već komentirao. Kaže kako do sada nije bilo službenih komentara njemačkih institucija.

“To je pitanje koje je MVEP riješio, poručio je. Naravno da je to loše, da postoje takve objave. Uopće mi nije jasno kako to netko može pisati”, rekao je premijer.

Podsjetimo, ako bi Šuica dosta na kraju bila izabrana za europsku povjerenicu, HDZ-u bi se oslobodilo jedno mjesto u Europskom parlamentu na koje bi kao zamjena došla bivša glasnogovornica Vlade i saborska zastupnica Sunčana Glavak, kojoj je nedostajalo 7000 glasova da uđe u europski parlament, piše Jutarnji list u ponedjeljak.

Europski povjerenici su jedni od najbolje plaćenih dužnosnika EU tako da je dosadašnji hrvatski povjerenik mjesečno zarađivao oko 20.000 eura neto.

Odlaskom Šuice u Europsku komisiju HDZ-u se oslobodit će se jedno mjesto u Europskom parlamentu na koje će doći iduća na izbornoj listi HDZ-a, bivša glasnogovornica vlade Sunčana Glavak.

Kandidate koje predloži nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen trebaju potvrditi Europski parlament i Vijeće EU-a.

Dosadašnji hrvatski povjerenik bio je SDP-ovac Neven Mimica, zadužen za međunarodnu suradnju i razvoj.

Tko je Dubravka Šuica?

Dubravka Šuica rođena je Dubrovčanka s diplomom engleskog i njemačkog jezika. Svoja prva radna iskustva stjecala je na radnom mjestu profesorice engleskog i njemačkog jezika u dvije dubrovačke škole i centru za odgoj i usmjereno obrazovanje. Kasnije postaje asistent na pomorskom fakultetu u Dubrovniku, a zatim i profesorica engleskog jezika na dubrovačkom veleučilištu. Četiri je godine obnašala dužnost ravnateljice dubrovačke gimnazije, a u to vrijeme predavala je i na American College of Management and Technology u Dubrovniku.

U HDZ-u je od 1990., a danas je i potpredsjednica te stranke. U Sabor je ušla 2000. godine, a godinu kasnije izabrana je za gradonačelnicu Grada Dubrovnika. Dužnost gradonačelnice obnašala je od 2001. do 2009. godine. U Europski parlament ušla je odmah 2013. godine, a trenutni mandat traje joj do 2019.

U Europskom parlamentu djeluje kao zamjenica u Odboru za vanjske poslove (AFET), zamjenica u Odboru za prava žena i ravnopravnost spolova, zamjenica u Odboru za transport i turizam (TRAN), Članica Izaslanstva za odnose s BIH (DSEE), zamjenica u izaslanstvu za odnose s SAD-om (D – US) i Članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane (ENVI).

Uz nabrojano, Šuica je potpredsjednica kluba Žena EPP (Europske pučke stranke), predsjednica Odbora za vanjske i europske poslove Hrvatske demokratske i vijećnica u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika.

Vezano uz Istanbulsku konvenciju Šuica je u EP glasovala ‘ZA’, te je kod rasprave o istoj u Hrvatskoj naglasila „puno je važnije usvojiti Istanbulsku konvenciju i tako smanjiti mogućnost nasilja nad ženama, nego odbaciti ovaj dokument zbog riječi kao što su spol ili rod. Znam da se nekima koji su desno ovo neće svidjeti, ali je tako.“

Dodala je još: “Bilo bi nam lakše da je Vlada Zorana Milanovića ratificirala Istanbulsku konvenciju. Ovako to je na HDZ-u, i vjerujem da nećemo odustati, iako će nas kritizirati dio desno orijentiranih birača. Međutim, na to moramo biti spremni želimo li spašavati žene koje su žrtve nasilja.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT