(VIDEO) Šegota prijeti: ‘Je li ministrica spremna riskirati 2 godine zatvora zato što neće ispoštovati odluku Upravnog suda?’

Foto: Snimka zaslona, fah; fotomontaža: Narod.hr

“Je li ministrica spremna riskirati dvije godine zatvora zato što neće ispoštovati odluku Upravnog suda?”, ustvrdio je LGBT aktivist Ivo Šegota na tribini pod nazivom “Između prava i predrasuda: Udomljavanje djece kod istospolnih parova u Hrvatskoj”, u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba u Privrednikovom domu u Zagrebu. Promociji homoseksualnog životnog stila prisustvovalo je jedva tridesetak zainteresiranih posjetitelja.

 

> (FOTO, VIDEO) LGBT aktivizam: Na tribini Srpskog privrednog društva uz Sašu Kosanovića o ‘udomljavanju djece kod istospolnih parova’

> Tko su Ivo Šegota i Mladen Kožić i koje udruge i stranke stoje iza njih?

> Imate dojam da ste zadnjih mjesec dana izloženi LGBT propagandi? U pravu ste!

> Silvana Oruč Ivoš: Zašto bi interes istospolnih parova bio ispred interesa djece?!

“Što je tu je, očekivao sam da će nas biti daleko više”, započeo je bivši HRT-ov novinar Saša Kosanović izražavajući žaljenje uz kritiku da ovu tribinu nije došla popratiti Privrednikova stalna publika. “Najavio sam tribinu na Facebooku – Ako ste šovinisti onda zaobiđite današnju tribinu – izgleda da su se mnogi prepoznali u tome pa nisu došli”, ustvrdio je Kosanović.

“Današnja tema je udomiteljstvo, Ustavni sud malo je pokvario temu, mislio sam kritizirati sve živo, a onda je Ustavni sud donio pozitivnu odluku”, nastavio je Kosanović predstavljajući goste. Uz Kosanovića na pozornici bili su homoseksualni par Ivo Šegota i Mladen Kožić te političari SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac i Marko Vučetić, nezavisni zastupnik koji se u Saboru ističe po verbalnim ispadima, poput napada na Centar za socijalnu skrb ili napada na ljude zbog odavanja počasti generalu Praljku.

“Ustavni sud donio je odluku nakon što sam najavio ovu tribinu i sad baš ne možemo previše granatirati ovu socijalnu radnicu, ali dat ćemo sve od sebe“, nastavio je Kosanović.

Riječ je inače o odluci Centra za socijalnu skrb Zagreb koji je dosljedno poštivao Ustav RH, zakone i europske konvencije i na prvo mjesto stavio zaštitu prava djeteta odbacujući zahtjev za obavljanje udomiteljstva koji je podnio homoseksualni par Ivo Šegota i Mladen Kožić.

Ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković potvrdila je da je Centar za socijalnu skrb donio rješenje u skladu sa svojom nadležnosti odbijajući zahtjev istospolnog para.

Vladavinu prava narušio je Ustavni sud priključujući se aktivističkoj kampanji odbacujući zahtjeve za ocjene ustavnosti Zakona o udomiteljstvu, među kojima je i ona Šegote i Kožića, ali uz naredbu centrima za socijalnu skrb da istospolnim parovima omoguće stjecanje statusa udomitelja iako to Zakon ne predviđa. Naime, Zakon o udomiteljstvu je sa 72 glasa za, šest suzdržanih te četiri protiv, Hrvatski sabor, kao najviše zakonodavno tijelo, izglasovao 2018. i njime se istospolnim parovima, odnosno formalnim i neformalnim životnim partnerima, ne dopušta da postanu udomitelji.

Jedan od sudaca Ustavnog suda upozorio je da je ta odluka Ustavnog suda “definitivno ustavnosudski hiperaktivizam koji drastično nadilazi propisane ovlasti Ustavnog suda i narušava diobu vlasti i vladavinu prava jer se svodi na naloge da se zakon primjenjuje na contra legem način”, te da ulazi u prostor zakonodavca nalažući (svojim generalnim instrukcijama) konkretan način postupanja u pojedinačnim slučajevima.

Prijetnje ministrici

Ivo Šegota, jedan od potencijalnih homoseksualnih udomitelja na tribini je između ostaloga ustvrdio: “Je li ministrica spremna riskirati dvije godine zatvora zato što neće ispoštovati odluku Upravnog suda? Meni se te pravne manipulacije ne sviđaju“, što se može čuti u drugom dijelu tribine od 12. minute i 30. sekunde.

 

> Centar za socijalnu skrb odbio homoseksualni par – u interesu djeteta i u skladu sa zakonom

> Više od 800 potencijalnih posvojitelja čeka dulje od 3 godine na posvajanje

> Vučetić i Stazić napali Centar za socijalnu skrb koji je u interesu djeteta i u skladu sa zakonom odbio homoseksualni par

“Dva puta smo napravili nešto što se mnogi ne bi usudili, prvo smo se javno deklarirali, a onda i zatražili udomiteljstvo. Dugo sam mislio negativno o gej aktivizmu, ali sam nakon kamenovanja ‘kolone ponosa‘ u Splitu revidirao stav i postao aktivist“, kazao je Mladen Kožić koji je sa Šegotom sklopio životno partnerstvo.

Želimo da se LGBT parovima, osim udomljavanja omogući posvajanje djece“, najavio je Kožić sljedeći cilj.

Važnosti majke i oca za odgoj i razvoj djece

U cijelom slučaju oko homoseksualnog para i udomiteljstva, najmanje se govori o važnosti majke i oca za odgoj i razvoj djece.

Sudac Ustavnog suda Miroslav Šumanović upozorio je u svojem izdvojenom mišljenju da Ustavni sud zadnjom odlukom samoinicijativno uvodi u hrvatski pravni sustav “pravo istospolnih partnera na zajedničko udomljavanje djeteta, a bez provjere postoji li o tom pitanju društveni konsenzus, te uz propuštanje mogućnosti da se sukladno članku 49. stavku 1. Ustavnog zakona provede javna savjetodavna rasprava pred Ustavnim sudom u ovom predmetu, ili mogućnosti da se pribave mišljenja relevantnih stručnjaka i znanstvenika o ovdje spornom pitanju, ili barem izvrši uvid u već postojeće studije i tekstove koji su javno dostupni. Stoga uvođenje ovoga “prava” u hrvatski pravni sustav odlukom Ustavnog suda koja ignorira demokratski princip da bi takvo pitanje na provedbu šire društvene demokratske rasprave, prije svih, trebao iznijeti Hrvatski sabor, regulirajući ga u konačnici sukladno rezultatima provedene rasprave, smatram štetnim za percepciju uloge Ustavnog suda. Ovo zato što se Ustavni sud postavlja u ulogu institucije koja mimo izbora i odluka Hrvatskog sabora vlastitoj društvenoj zajednici nameće neuobičajene i neprovjerene standarde, a bez demokratskog legitimiteta u reprezentiranju volje naroda“.

Mediji, najčešće prešućuju aktivističko djelovanje Šegote i Kožića, ne propitujući ulogu LGBT lobija u cijelom slučaju, prikazuju ih kao urban, dobrostojeći, situiran i emotivan homoseksualni par, djecu hrvatskih branitelja, kojima je životni cilj udomiti teško udomljivu djecu, kako bi ih spasili iz doma, za što se ozbiljno psihički i financijski pripremaju, educiraju, grade posebnu kuću u kojoj bi živjeli s djecom i već se tri godine bore protiv sustava kako bi to ostvarili.

No, ta “ružičasta” slika ne može promijeniti činjenicu da svakom djetetu trebaju njegova majka i otac i da je u najboljem interesu djeteta i ključno za njegov razvoj da ga njegova majka i otac odgajaju ili zajednica koja im je najsličnija, a ako to nije moguće, zajednica provjerene društvene skrbi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.