Vidović (SDP) ponudio objašnjenje za fijasko na izborima: ‘Dio glasača SDP-a iskazao je revolt prema HDZ-u neizlaskom na birališta’

Foto: Fah

Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović izjavio je u utorak, nakon sjednice stranačkog predsjedništva, da je na nedjeljnim izborima jedan dio SDP-ovih glasača dao podršku Milinoviću jer nisu željeli da u Ličko-senjskoj županiji pobijedi HDZ, a dio je revolt iskazao neizlaskom na izbore.

“Dio naših glasača, koji nisu željeli da HDZ pobijedi, računao je da SDP nema ozbiljne izglede i u jednom su dijelu možda dali podršku Milinoviću“, rekao je Vidović.

SDP na izborima za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije dobio je tek 3,95 posto glasova i nije osvojio ni jedan mandat.

Vidović je rekao kako su analizirali rezultate nedjeljnih izbora i “nepodijeljeno izrazili zadovoljstvo rezultatima izbora u Ogulinu”, koji su, rekao je, bili i više od onoga što su očekivali

“Aktualna upravljačka ekipa u Ogulinu potpuno je opravdala povjerenje građana i to je potvrda njihova dobra rada“, istaknuo je.

Osvrnuli su se i na rezultate izbora u Ličko-senjskoj županiji.

Vidović: Izbori su provocirani od različitih frakcija HDZ-a

“Pokušali smo kontekstualizirati te izbore koji nisu bili tipični ni obični jer su provocirani od različitih frakcija HDZ-a i sve su liste zapravo bile HDZ-ove liste – i ona koju je predvodio gradonačelnik Novalje i ona koju je predvodio gradonačelnik Gospića, kao i Milinovićeva i službena HDZ-ova.

Specifičnost tih izbora je u tome da je veliki dio glasača SDP-a na neki način iskazao svoj revolt neizlaskom i ne htijući sudjelovati u toj klijentelističkoj lakrdiji u kojoj su se te frakcije borile za podjelu plijena i raspodjelu desetak tisuća radnih mjesta u javnim službama, što je bio jedini motiv kampanje koja se odvijala“, ocijenio je Vidović.

Dodao je i da su uvažili činjenicu da su prošle jeseni imali ozbiljnih problema organizacijske naravi u Ličko-senjskoj županiji i da je to županija u kojoj SDP nikada nije dobro stajao.

“Situacija unutar stranke sigurno je demotivirala je članstvo stranke i glasače da se ozbiljnije uključe u izbore”, napomenuo je.

Vidović je ponudio još jedno objašnjenje za fijasko SDP-a u Lici.

“Postoji još jedna teza s kojom smo se prilično složili da je dio naših glasača, koji nisu željeli da HDZ pobijedi, računao da SDP nema ozbiljne izglede i da su u jednom dijelu možda dali podršku Milinoviću i na taj način zapravo htjeli poslati poruku HDZ-u i na nacionalnoj razini, ali i za sve ono što se 29 godina događa u Lici“, mišljenja je Vidović.

Na pitanje znači li to da SDP-ovi birači radije biraju Milinovića nego SDP-ove kandidate, Vidović je odgovorio da govori načelno o čemu su spekulirali i razgovaral“.

“Razgovarali smo koji su sve razlozi zbog kojih su ljudi mogli odlučiti da ne izađu na izbore i jesu li mogli iz revolta prema HDZ-u naši glasači mogli kalkulirati da je možda glas za SDP, koji nije imao ozbiljnih izgleda, bačen i da je možda isplativije ići kontra HDZ-a tako da se podrži onaj koji je najuvjerljiviji. To je bila borba između Milinovića i HDZ-a pa su se oni opredijelili dati podršku Milinoviću. To je jedna od mogućnosti“, smatra Vidović.

HDZ potučen na izborima u Iloku, izgubio i u Ogulinu, a pobijedio u općini Davor

“Realno i objektivno – SDP u ovom trenutku u Lici nema ozbiljne izglede preuzeti vodstvo i imati većinu. Ovo su bili sasvim specifični izbori, a svi drugi izbori, počevši s europskima, će zapravo pokazati neusporedivo bolji rezultat za SDP”, ustvrdio je Vidović.

Najavio je da SDP, unatoč najavama, ipak još neće objavljivati svoju listu za Europski parlament nego će pričekati razvoj situacije s ‘brexitom’ kako bi se znalo hoće li se formirati liste s 11 ili 12 kandidata.

SDP-ova tematsko-izvještajna konvencija prije EU izbora

Također je najavio tematsku konvenciju početkom svibnja koja bi trebala biti motivacijski skup uoči europskih izbora.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

“Na konvenciji ćemo predstaviti naše ključne poruke građanima uoči izbora i vrlo kvalitetan program s koji izlazimo na te izbore“, rekao je Vidović.

Tko je Ante Dabo čija se lista istaknula na izborima u Lici?

Odbacio je nagađanja da se konvencija saziva prije izbora kako bi predsjednik Davor Bernardić izbjegao snositi odgovornost u slučaju lošeg izbornog rezultata i mogućnosti da se tematsko-izvještajna konvencija pretvori u izbornu. “Nitko ne može izbjeći analizu rezultata izbora za Europski parlament”, dodao je te napomenuo kako je problem SDP-a u tome što nikada nije napravljena analiza za pet izbora koje su izgubili.

Predsjedništvo je, kazao je, radilo i na finiširanju sporazuma sa strankom Naprijed Hrvatska – Progresivni savez, a Vidović očekuje da će u nedjelju na sjednici Glavnog odbora biti prihvaćen i da će se realizirati njihovo pristupanje SDP-u.

U nedjelju se održava sjednica Glavnog odbora SDP-a na kojoj će glavna tema biti pripreme za konvenciju i europske izbore.

Izvor: narod.hr/hina