Prof. dr. sc. Matko Marušić: Na ova dva pitanja očekujem odgovor hrvatskih demografa

Foto: Narod.hr

Poštovane gospođe i gospodo hrvatski demografi, bez obzira na vaša politička i druga uvjerenja molio bih vas da odgovorite, ovdje, na portalu „Narod“ na dva pitanja koja me muče. Napominjem da bih volio da na portal (ili drugdje, samo da možemo naći odgovore) stignu barem dva odgovora, jedan od tzv. „desnih“ i jedan od tzv. „lijevih“ hrvatskih demografa, (zato pitanje upućujem svima vama).

Radi se o tome da sam negdje pročitao sljedeći podatak:

Po popisu stanovnika iz 1931.g., u Kraljevini Jugoslaviji živjelo je 6.785.499 pravoslavaca i 6.085.482 katolika. Nakon II. svjetskoga rata, popis stanovnika 1948. godine pokazao je da je katolika bilo 5.199.770 ili 884.712 manje nego 1931., a pravoslavaca 7.783.046 – gotovo milijun više nego 1931.

Čini mi se da bih pak ja smio napomenuti da bi manjku katolika trebalo dodati gotovo cijelo stanovništvo Istre, jer je ono katoličko, a 1931. nije brojeno, dok 1948. jest.

Moja pitanja su:

  1. Je li taj podatak istinit?
  2. Gdje su i kako su nestali ti katolici, npr. za razliku od pravoslavaca?

Pozivam hrvatski narod da ustaje na tome da dobije odgovor na ta dva pitanja. Ne odgovore li demografi, mora odgovoriti odgovarajuće državno ministarstvo, na primjer Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U ime hrvatskoga naroda u traženju službenoga i znanstveno utemeljenoga odgovora na ta pitanja trebaju ustrajati hrvatski saborski zastupnici.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr