Andrej Grubišić: ‘Vladine mjere su veliki iskorak, ali nisu savršene’

Foto: snimka zaslona

Vladine mjere su veliki iskorak u odnosu što se predloženo prije 3-4 tjedna, ali nisu savršene, rekao je ekonomski analitičar Andrej Grubišić gostujući u emisiji Zajedno za zdravlje.

– Nisam sklon tome da država pripisuje kriterije koliko kome padne prihod u određenom mjesecu u odnosu na prethodni. To nije objektivan kriterij problema. Određeni problemi neće se vidjeti sada već tek za 3, 6, 12 mjeseci, rekao je.

Također problematičnim smatra i kome ide otpis poreza.

– Moja sugestija je bila da ide svima dvomjesečni otpis po svim osnovama kako ne bi diskriminirali nikoga, ovdje imamo otpis poreza za one kojima će prihod pasti preko 50 posto i tu će biti biznisi koji su zatvoreni. Ta mjera je fer i ispravna, ali na kraju će se pokazati kada ovi biznisi počnu raditi, malo je onih koji neće pasti do 50 posto. Nitko neće ući u kategoriju stvarnih otpisa, a oni koji će ući ti će ionako bankrotirati pa otpis neće puno pomoći.

Grubišić smatra i da država ne bi trebala isplaćivati plaće već napraviti sveobuhvatan povrat poreza svim zaposlenima u privatnom sektoru. Također, smatra da je izvrsna mjera PDV po naplati.

Na pitanje treba li popustiti ekstremne mjere što se tiče gospodarstva, Grubišić je rekao da je dominantan fokus na zdravstveni aspekt krize i da se svjesno ulazi u to da to narušava performanse ekonomije, odnosno životni standard.

– Ne znamo trenutno, ali će se u praksi pokazati koliko taj životni standard, ekonomija može trpjeti i tolerirati ovo postupanje koje sad imamo. Uvjeren sam kada granica ekonomske boli postane neodrživa apeli i zahtjevi za liberalizacijom poslovnih aktivnosti bit sve veći i veći i morat će se tražiti kompromisno rješenje kako u što većoj mjeri održavati gospodarsku aktivnost, a da si u što manjoj mjeri nanosimo štetu, rekao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT