Ministar Beroš o novim mjerama: ‘Maske će biti obvezne za neke djelatnosti’

Foto: Snimka zaslona

U Banskim dvorima danas je održana sjednica Vladinog Znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa, nakon koje je ministar zdravstva Vili Beroš najavio nove mjere, poput obveze nošenja maski u nekim djelatnostima te povišenje kriterija za ulazak u zemlju, javlja HRT.

Beroš je u izjavi novinarima rekao da razgovaraju o svim potrebnim mjerama te da će danas biti utanačene. Dodao je da je potpuno jasno da su okupljanja ta koja zadnjih dana uzrokuju povećan broj oboljelih te da su se u novim mjerama okrenuli prema okupljanjima, ali na način da ih neće zabraniti, već će naglasiti sve epidemiološke mjere koje su dosad polučile rezultate.

“Uz to svi koji organiziraju okupljanja morat će se malo više potruditi da poštuju epidemiološke mjere, ali i da vode evidenciju o broju i imenima svih sudionika”, rekao je Beroš. Dodao je da su predvidjeli i određeni nadzor koji je očigledno potreban.

Situacija na granicama je znatno poboljšana, ali s obzirom na progresiju epidemiološke situacije u nekim susjednim zemljama povisit ćemo kriterije za ulazak u RH i uvesti nove epidemiološke mjere samoizolacije u trajanju od 14 dana, ili samoizolacije koja će trajati nešto kraće, ali uz mogućnost PCR-testiranja, rekao je Beroš.

“To će se odnositi samo na građane koji nisu građani EU-a, odnosno hrvatski građani”, rekao je.

Najavio je i novu uputu koja će definirati upotrebu zaštitnih maski u određenim djelatnostima gdje je najveći rizik za širenje infekcije.

“Potpuno je jasno da su okupljanja ta koja uzrokuju povećani broj oboljelih. Jasno je da smo se okrenuli okupljanjima, ali nećemo ih zabraniti. Oni koji organiziraju okupljanja morat će se potruditi da provode epidemiološke mjere i vode evidenciju o okupljenima. Predvidjeli smi i nadzor kako bi bili sigurni da okupljanja neće biti izvor zaraze”, kazao je Beroš.

“Donijet ćemo jednu uputu o korištenju maski u određenim djelatnostima koje predstavljaju najveći rizik za širenje zaraze. Ugostiteljstvo, trgovina”, kazao je Beroš.

Beroš je rekao i da je broj novozaraženih veći od sto, ali da se točan broj još ne zna.

Andreja Ambriović Ristov s Instituta Ruđer Bošković, koja se, kako je rekao Beroš, sa znanstvenog aspekta bavi ovom problematikom, rekla je kako misli da rade dobar posao jer ih ima dovoljno s različitim ekspertizama.

“Mislim da mjere koje će, ako će uslijediti i kada će uslijediti, nisu donesene bez dubokog promišljanja za dobrobit hrvatskog društva. Mislim da svi moramo biti svjesni da moramo preuzeti odgovornost, svatko za sebe, a isto tako i za društvo u cjelini”, rekla je Ambriović Ristov.

” O mjerama ćete čuti kada za to dođe vrijeme”, dodala je.

Rekle je i da cjepiva vrlo vjerojatno neće biti na jesen.

” Mi se moramo pripremiti da cjepiva možda neće biti godinu-dvije i moramo naučiti živjeti s ovim virusom i održati gospodarstvo i održati moral i ne posustati”, rekla je Ambriović Ristov.

“Poštovanjem svih mjera koje Stožer donese mislim da se opet možemo vratiti gotovo na nulu zaraženih”, rekla je Ambriović Ristov.

Rekla je i da je virus ostao isti.

Nove mjere

Vili Beroš kaže da se razgovara o novim mjerama, a danas će ih definirati i objaviti tijekom popodneva.

Naglasio je da svadbe neće zabraniti, ali će se odvijati pod posebnim epidemiološkim mjerama čije će se provođenje nadzirati.

Ministar kaže da se idu sastati sa slovenskim kolegama i razgovarati o mjerama i zajedničkoj suradnji.

“Razmatrali smo i situaciju na granicama. Povisit ćemo kriterije za ulazazk u RH i uvesti samoizolaciju od 14 dana i nešto kraću izolaciju uz mogućnost testiranja. Te mjere će biti dostupne popodne”, kazao je Beroš.

Dodao je kako se razmišlja o povratku konferencija za medije.

O liječenju krvnom plazmom

“Dobro da smo pokrenuli taj proces, ali treba pričekati dokaze da djeluje. Hrvatska je spremna na takav oblik liječenja, ako se pokaže da je učinkovit”, rekao je Beroš.

“Roditelji teško oboljele djece će i dalje boraviti sa svojom djecom. Riječ je o posjetama koje su se u određenim županijama ukinule. Ekspertne skupine našle su model koji je zadovoljavajući”, kazao je Beroš.

Za kraj je komentirao svoju ulogu u budućoj vladi te kazao da bi volio ostati u zdravstvu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt