Njemačka: Od nedjelje obvezna samoizolacija za necijepljene u dolasku iz Hrvatske

njemačka
Foto: Fah

Njemačka je svrstala Hrvatsku među zemlje visokog epidemiološkog rizika što znači da će osobe koje nemaju potvrde o cijepljenju ili preboljenju bolesti morati u desetodnevnu samoizolaciju u dolasku iz Hrvatske, priopćio je u petak državni Epidemiološki institut Robert Koch.

Samoizolaciju mogu prekinuti tek nakon pet dana predočenjem negativnog testa ili potvrde o cijepljenju.

Osim Hrvatske, njemačke vlasti na popis visokorizičnih zemalja sada su uvrstile Bugarsku, Kamerun, Republiku Kongo, Singapur. Već ranije na popisu visokorizičnih nalaze se i Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija…

Podatci koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija pokazuju da je novoprijavljenih slučajeva u posljednjih sedam dana na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj, Singapuru i Bugarskoj bilo više od 300 (327,27, 396,42, odnosno 344,5), dok za Njemačku incidencija iznosi 95,1, javlja DW.

I dok je njemački ministar zdravstva Njemačke Jens Spahn početkom tjedna izjavio da se zalaže za to da krajem studenoga bude ukinuto proglašenje epidemije koronavirusa, sedmodnevna incidencija u Njemačkoj nastavlja rapidno rasti. Institut Robert Koch objavio je nove podatke po kojima zaraza na 100.000 stanovnika tijekom ovog tjedna iznosi 95,1. Ovo je prvi put od sredine svibnja da je incidencija iznad 90. Prije sedam dana incidencija je bila 68,7.

Očekuje se porast broja zaraženih tijekom jeseni i zime

Prema procjenama Instituta Robert Koch broj slučajeva mogao bi nastaviti dinamično rasti u idućem razdoblju. “Za očekivati ​​je da će se rast broja slučajeva ubrzati tijekom jeseni i zime”, navodi Institut u svom ovotjednom izvješću o pandemiji.

I liječnici na odjelima intenzivne njege podigli su alarm za uzbunu jer zbog manjka osoblja brojni kreveti intenzivne njege više ne mogu biti iskorišteni.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Upozorenja za putnike koji ulaze u SR Njemačku

Svi putnici stariji od 12 godina dužni su prilikom ulaska u SR Njemačku, neovisno o načinu dolaska i području iz kojeg dolaze, predočiti potvrdu o potpunom cijepljenju, dokaz o preboljenju koranavirusa ili negativan rezultat PCR testa ili antigenskog testa, piše mvep.hr.

Negativan rezultat PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata (računajući od trenutka uzimanja brisa), odnosno ne stariji od 48 sati ukoliko je riječ o rezultatu  antigenskog testa za izravno dokazivanje koronavirusa SARS-CoV-2 (napravljenog u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi te ispisanog na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku).

24. listopada 2021. doći će do promjene te će cijela Hrvatska biti kategorizirana kao visokorizično područje i vrijedit će dolje navedena pravila.

PRAVILA ZA PUTNIKE KOJI DOLAZE IZ VISOKO RIZIČNOG PODRUČJA

Svi putnici koji su u zadnjih 10 dana prije dolaska u SR Njemačku boravili u području koje je u trenutku ulaska u zemlju kategorizirano kao visoko rizično područje, moraju se prije samog ulaska u zemlju registrirati preko portala za ulazak u SR Njemačku pod: https://www.einreiseanmeldung.de  i tu potvrdu nositi sa sobom radi kontrole koju vrši prijevoznik ili kod ulaska u zemlju, Savezna policija.

Za sve putnike koji dolaze iz visoko rizičnih područja razdoblje samoizolacije (karantene) u načelu traje 10 dana, s tim da su od obveze samoizolacije (karantene) oslobođeni putnici koji uz dokaz o digitalnoj najavi ulaska elektronski ili u papirnatom obliku posjeduju slijedeće potvrde:

  • potvrdu o potpunom cijepljenju (osobe koje su cijepljene s dvije doze cjepiva uz napomenu da je od drugog cijepljenja prošlo više od 14 dana (cjepiva moraju biti na popisu Paul-Ehrlich-Instituta, dostupno na poveznici https://bundesgesundheitsministerium.de/fileadmin/Dateien/3 Downloads/C/Coronavirus/Infoblatt/2021/KRO MB.pdf – dokaz o cijepljenju je liječnička potvrda na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi, ili
  • potvrdu o cijepljenju s jednom dozom cjepiva (cjepivo koje se prima u samo jednoj dozi) uz napomenu da je od cijepljenja prošlo više od 14 dana (cjepiva moraju biti na popisu Paul-Ehrlich-Instituta, dostupno na poveznici https://www.pei.de/EN/newsroom/dossier/coronavirus/coronavirus-content.html;jsessionid=CD8A58E36EE326551ACEFD0A6EE08F23.intranet211?nn=221086&cms_pos=3 – dokaz o cijepljenju je  liječnička potvrda na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi, ili
  • potvrdu o izlječenju – osobe koje su preboljele bolest COVID-19 – liječničku potvrdu na  njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi s kojom se dokazuje da je od prestanka bolesti prošlo minimalno 28 dana, a ne više od 6 mjeseci.

PUTNICI KOJI U ZEMLJU ULAZE S NEGATIVNIM REZULTATOM PCR  ILI ANTIGENSKOG TESTA 

Putnici koji dolaze iz visoko rizičnih područja, a u zemlju ulaze s negativnim rezultatom PCR ili brzog antigenskog testa (nemaju potvrde o potpunom cijepljenju ili preboljenju bolesti) obavezni su registrirati se preko portala – https://www.einreiseanmeldung.de, potvrdu o registraciji nositi sa sobom radi predočenja u slučaju kontrole koju vrši prijevoznik ili Savezna policija. Nakon ulaska u SR Njemačku moraju se bez odgađanja uputiti u samoizolaciju (karantenu) u vlastiti dom ili neki drugi prigodan smještaj i tamo boraviti 10  dana.

Samoizolacija (karantena) se prekida najranije peti dan, računajući od dana ulaska u zemlju, u trenutku kada se na adresu https://www.einreiseanmeldung.de dostavi dokaz o negativnom rezultatu testa na COVID-19 bolest. Za osobe mlađe od 12 godina, samoizolacija se automatski okončava istekom petog dana nakon ulaska u zemlju.

DIGITALNA NAJAVA ULASKA

Ukoliko zbog nedostatka tehničke opreme ili zbog tehničkih smetnji nije moguće digitalnim putem izvršiti najavu ulaska u zemlju, putnici su obvezni ručno popuniti obrazac „Priopćenje kao nadomjestak“, dostupno na poveznici https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Transport/Ersatzmitteilung_HR.pdf?__blob=publicationFile.

Ako prijevoznik ni Savezna policija ne zahtijevaju predaju „Priopćenja kao nadomjestak“, putnici su obvezni u roku od 24 sata po ulasku u zemlju naknadno izvršiti digitalnu najavu ulaska ili ručno popunjeni obrazac „Priopćenje kao nadomjestak“  dostaviti poštom na adresu: Deutsche Post E-POST Solutions GmbH, 69990 Mannheim.

PUTNICI U TRANZITU

Putnici u tranzitu oslobođeni su od obveze samoizolacije (karantene) i digitalne najave ulaska  ukoliko se nisu nepotrebno zadržavali na visokorizičnom području ili području s mutiranom varijantom virusa (nepotrebnim zadržavanjem se ne smatra npr. točenje goriva na benzinskim crpkama, odlazak na toalet i sl.).

EPIDEMIOLOŠKE MJERE U SR NJEMAČKOJ

U SR Njemačkoj postoji obveza nošenja FFP-2 zaštitnih maski u sredstvima javnog prijevoza i trgovinama, a u nekim gradovima i na frekventnim ulicama. Policija kontrolira poštivanje propisanih mjera i prekršitelje novčano kažnjava. Epidemiološke mjere se prilagođavaju epidemiološkoj situaciji i incidenciji slučajeva zaraze COVID-19 na određenom području. Na web stranici Savezne vlade moguće je pronaći informacije o propisanim epidemiološkim mjerama po pojedinim saveznim državama: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198, a u nastavku su poveznice i na druge relevantne web stranice:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.