U javnost curi sve više detalja o ‘devijantnom ponašanju’ Billa Gatesa

epa05603944 US businessman Bill Gates speaks during an event called 'Leadership in science and innovation - good for Britain, good for the world' at the Methodist Hall in London, Britain, 26 October 2016. The discussion was attended by Bill Gates, Sir Richard Branson and the Secretary of State for International Development, Priti Patel. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
Gates je poznat po ‘devijantnom’ ponašanju od ranih dana karijere.

 

Ovo, doduše, nije ništa novo. Gates u brojnim tehnološkim krugovima ima reputaciju kao čovjek vrlo upitne poslovne etike. Podsjetimo, 2018. Melinda Gates nije bila zadovoljna suprugovom reakcijom na optužbe vezane uz zlostavljanje njegovog financijskog menadžera. Nakon što je odlučio u tajnosti riješiti ovaj problem Melinda Gates inzistirala je na vanjskoj istrazi. Menadžer Michael Larson zadržao je svoj posao.

No kako stvari stoje, odnos prema kolegama bio je samo od jedan od problematičnih aspekata Gatesove radne etike. Tako je u nekoliko navrata zavodio žene koje su radile s njim – bilo to u Microsoftu ili Bill and Melinda Gates Foundationu, kažu ljudi direktno povezani sa spomenutim radnim sredinama, naglašava New York Times.

‘Bila je riječ o aferi prije 20 godina koja je mirno završila. Gatesov odlazak iz odbora nevezan je uz ovaj događaj’, rekla je Bridgitt Arnolt, Gatesova glasnogovornica.

Problemi tehno milijunaša, doduše, nisu tu stali. Gates se družio i s Jeffreyjem Epsteinom, kojeg je upoznao 2011., tri godine nakon što je bio optužen za seksualni trafficking te priznao povezanost s prostitucijom maloljetnika. Melinda Gates izrazila je neugodu zbog društva s kojim je Gates, unatoč tome, provodio puno vremena.

Povezivanje Gatesovih afera na poslu s potencijalnim stresom u braku teško je opravdati, s obzirom na to da je njegov način ophođenja sa ženama na radnom mjestu zapravo bio način na koji je upoznao Melindu – bio joj je šef. Vodio je Microsoft, u kojem se ona zaposlila 1987. kao produkt menadžerica godinu dana nakon što je diplomirala.

Dugo nakon što su se vjenčali 1994. Gates je nastavio po starom, pokušavajući zavesti druge žene u uredu. Godine 2006. je, primjerice, posjetio prezentaciju koju je vodila zaposlenica Microsofta. U to vrijeme bio je u upravnom odboru, a s prezentacije je odmah otišao i djelatnici e-porukom poslao poziv na ručak, kažu zaposlenici kojima se obratila nakon toga.

Šest trenutnih i bivših zaposlenica Microsofta tvrdi da su ti, kao i nedavni incidenti, stvorili vrlo neugodnu radnu sredinu. Bill Gates poznat je po nespretnom udvaranju ženama u i izvan ureda, a njegovo ponašanje pokrenulo je razgovore o njegovu osobnom životu.

Dio zaposlenica Microsofta tvrdio je da, premda ne odobravaju ponašanje šefa, nikad na to nisu gledale kao na zlostavljanje. Kažu da nije vršio pritisak na žene da prihvate njegove ‘ulete’ pod prijetnjom karijere te je izgledao kao osoba koja im je dozvoljavala da odbiju njegovo udvaranje.

Gates je poznat po ‘devijantnom’ ponašanju od ranih dana karijere. Tijekom prijašnje ere na čelu Microsofta, bio je znan po vrlo agresivnom pristupu kolegama, šaljući im uvredljive e-poruke u kasnim noćnim satima. Pisao im je da ‘je njihov kod najgori koji je ikad vidio’ u porukama koje je nazivao ‘vatrenim mailom‘. Premda zagovaratelji ovakvog pristupa Gatesovu metodu nazivaju ‘grubom ljubavlju’, odnosno pripremanjem kadra za ‘abrazivniji’ pristup poslu, uvjereni smo da su mu njegovi tadašnji zaposlenici za sve navedeno bili vrlo zahvalni.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal.hr