Sindikat policajaca upozorava na nedostatak opreme: ‘U nekim policijskim postajama nema niti sapuna i papira’

Foto: Fah

Sindikat policijskih službenika obratio se glavnom ravnatelju policije zbog nezadovoljstva i manjka opreme koja je potrebna u trenutnoj situaciji zbog zaraze koronavirusom.

“Policijski posao i primjenjuju policijske ovlasti prema građanima i stranim državljanima, nisu opremljeni niti minimumom zaštitne opreme i sredstava (dezinfekcijska sredstva, rukavice, maske, naočale, odijela i sl.), odnosno u nekim ustrojstvenim jedinicama podijeljena su sredstva kojima je čak istekao i rok trajanja, dok u nekim policijskim postajama nema niti sapuna i ubrusa za ruke.“, istaknuto je.

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Poštovani ministre, gospodine Božinović,

Svakodnevno zaprimamo opravdane pritužbe policijskih službenika s terena povodom loše, a u nekim ustrojstvenim jedinicama gotovo nikakve, opremljenosti policijskih službenika i zaposlenika sa zaštitnom opremom i sredstvima iako se nalazimo u krajnje ozbiljnom epidemiološkom stanju u državi uzrokovanog virusom COVID-19.

Od prvog dana pojavljivanja ovog virusa u Hrvatskoj policijski službenici, koji svakodnevno obavljaju policijski posao i primjenjuju policijske ovlasti prema građanima i stranim državljanima, nisu opremljeni niti minimumom zaštitne opreme i sredstava (dezinfekcijska sredstva, rukavice, maske, naočale, odijela i sl.), odnosno u nekim ustrojstvenim jedinicama podijeljena su sredstva kojima je čak istekao i rok trajanja, dok u nekim policijskim postajama nema niti sapuna i ubrusa za ruke. Puka je sreća da nitko do sada od policijskih službenika nije obolio niti je u karanteni, odnosno samoizolaciji, ali je samo pitanje vremena kada će se to početi događati s ovakvim načinom pristupa ovoj situaciji unutar samog sustava i kada će nastupiti kolaps.

Razumijemo nastalu situaciju s kojom se Hrvatska do sada nije nikada susrela i koja od svih građana, pa tako i policijskih službenika, na određeni način traži maksimalnu disciplinu i pridržavanje uputa stručnih osoba kako bi se suzbilo daljnje širenje virusa. Međutim nebrigu države za onu kategoriju službenih osoba koje aktivno svojim radom neposredno sudjeluju u provođenju propisanih mjera i radnji Nacionalnog stožera civilne zaštite ne možemo razumjeti i krajnje je osuđujemo iz dva razloga. Prvi razlog je da su policijski službenici kategorija službenih osoba koje su se dužne izložiti opasnosti u svom radu, ali ta činjenica ne daje za pravo državi da ne brine o njihovoj sigurnosti i zaštiti zdravlja, a drugi da ovakvim neodgovornim ponašanjem sami policijski službenici mogu postati prijenosnici virusa drugim osobama, a da to ni ne znaju.

Primjera radi, policijske službenike upućuje se na zadaće sa sanitarnim inspektorima koje se odnose na provjeru kršenja mjera samoizolacije koja je određena rješenjima sanitarnih inspektora i tom prilikom policijski službenik ima jednokratnu zaštitnu masku, koju mora čuvati, iako je jednokratna jer ih nema u dovoljnoj količini, naočalama i rukavicama, dok s njim postupa sanitarni inspektor koji pak ima potpunu opremu (zaštitno odijelo, specijalna maska i druga zaštitna sredstava) o kojima policijski službenici očito za sada mogu samo sanjati.

Stoga s opravdanim razlogom postavljamo Vam pitanje je li zdravlje policijskih službenika i njihovih najbližih osoba manje bitno? Po izjavama stručnih osoba virus se može zadržati na odjevnim predmetima i njihovim dijelovima do 12 sati, a u konkretnom slučaju radi se o specijaliziranim zadaćama na koje se policijski službenici upućuju i bez određenih naputaka o postupanju. Ne trebamo Vas onda niti upoznavati kako je tek policijskim službenicima prilikom obavljanja redovnih zadaća koje svakodnevno obavljaju ni ne znajući je li neka osoba prema kojoj postupaju zaražena COVID-19 virusom ili ne.

Krajnje je neozbiljno od građana tražiti poštivanje određenih odluka i pravila ponašanja u cilju suzbijanja širenja virusa, a s druge strane od policijskih službenika zahtijevati izvršavanje određenih zadaća u kojima izravno dolaze u dodir s virusom s minimalnom ili gotovo nikakvom zaštitom i time ugrožavaju ne samo svoje živote i zdravlje već i živote i zdravlje drugih osoba.

Isto tako glavni ravnatelj policije do sada nije donio nikakvu odluku ili naputak za postupanje policijskih službenika u konkretnim situacijama niti je odredio organizaciju rada za vrijeme trajanja epidemije što je nedopustivo pa Vas pitamo je li naš glavni ravnatelj policije na poslu ili na godišnjem odmoru i kada se misli oglasiti i dati jasne upute svim policijskim službenicima.

Stoga, poštovani Ministre, od vas očekujemo da odmah, bez odgode, poduzmete sve mjere i radnje u cilju osiguranja potrebnih zaštitnih sredstava i opreme policijskim službenicima koja su im nužno potrebna kako bi na siguran način obavljali svoje poslove i zadaće, kojih će svakodnevno biti sve više, i kako nakon tih zadaća ne bi ugrožavali živote i zdravlje svojih obitelji i drugih osoba s kojima su u kontaktu.

Isto tako zahvaljujemo svim policijskim službenicima koji, bez obzira na nastalu situaciju, svakodnevno obavljaju svoje policijske zadaće s minimalnim ili gotovo nikakvim zaštitnim sredstvima, a koji su do sada tu požrtvovnost pokazali nebrojen broj puta u mnogim kriznim situacijama do sada riskirajući svoj život i zdravlje.

Ovim dopisom nije nam cilj širiti paniku na već onako tešku i složenu situaciju u državi u kojoj smo se našli i zato smo s njim do sada čekali i pokušavali s određenim kontaktima rješavati situaciju na terenu koja se do danas znatno nije promijenila, stoga nas zabrinjava trenutna nebriga i nemar određenih rukovodećih policijskih službenika koji ovu situaciju još uvijek ne smatraju krajnje ozbiljnom i koji su trebali do sada donijeti određene upute i odluke te osigurati policijskim službenicima svu potrebnu zaštitnu opremu i sredstva kako bi policijski službenici na siguran način obavljali svakodnevne zahtjeve i za život i zdravlje ugrožavajuće zadaće.

Naime, ova situacija u Hrvatskoj traje 24 dana, a u svijetu već duže vrijeme, i više ne prihvaćamo izgovor da do sada nije bilo dovoljno vremena. Stoga, poštovani Ministre, ako neki rukovodeći policijski službenici i osobe u Ministarstvu koje su nadležne za osiguranje uvjeta rada policijskih službenika nisu kompetentne i dorasle situaciji i izazovima njihovih radnih mjesta, došlo je vrijeme da im se zahvalite i da ih razriješite tih tereta i na njihova mjesta postavite ljude koji će ozbiljno shvatiti ovu situaciju i svojim znanjem i kompetencijama osigurati da služba i u ovakvim izvanrednim okolnostima funkcionira.

S poštovanjem,
Mario Puškarić

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.