(VIDEO) U posljednjih 10-ak dana više pacijenata otpuštaju iz Klinike za infektivne bolesti nego što ih stiže novih

Foto: snimka zaslona

U Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević počela su prva serološka testiranja zaposlenika. Dvadesetak minuta za sam test, ali rezultati stižu tek kad se testiraju svi.

Pokazat će tko se koronavirusom zarazio i oporavio, odnosno tko je razvio antitijela. Koliko je pak takvih u cijeloj zemlji, mogli bismo znati idući tjedan.

U RTL-u Danas predstojnik Klinike za infektivne bolesti Ivan Puljiz rekao je da su serološka testiranja u Klinici počela jučer.

“Danas je drugi dan testiranja, a rezultati će biti kompletirani i objedinjeni kada se uzmu uzorci od svih naših zaposlenika. Očekujemo za tjedan ili 10 dana”, kazao je Puljiz.

U Sloveniji i Češkoj prokuženost od 2 do 4 posto

U Sloveniji i Češkoj je prokuženost između 2 i 4 posto. “Prema službenim podacima, dosad od početka epidemije u Sloveniji je testirano nešto manje od 60 tisuća stanovnika. To je uzorak populacije nešto manje od 3 posto ukupno, a prokuženost je oko 2 do 4 posto. To je relativno niska prokuženost”, rekao je i objasnio da to znači da je od 2 do 4 posto populacije ili preboljelo ili je bilo u kontaktu s virusom Covid-19.

“Drugim riječima, više od 95 posto populacije još uvijek nema stečenu imunost na Covid infekciju”, kazao je Puljiz i dodao da za Hrvatsku očekuje “slične rezultate kao u Sloveniji”.

“To nam govori da moramo biti oprezni i da se moramo čuvati sebe i bližnje. Moramo se držati preporuka i načela Nacionalnog stožera”, kazao je Puljiz i napomenuo da je ovog tjedna počela druga faza ublažavanja mjera.

“Oprez! Još uvijek je, najvjerojatnije, više od 95 posto hrvatske populacije, ako to bude kompatibilno s rezultatima Slovenije, još uvijek nema stečenu imunost na Sars-Cov-2 virus”, rekao je Puljiz.

125 tisuća građana Hrvatske bilo je u doticaju s virusom

Ako je to točno, znači da je oko 125 tisuća hrvatskih građana bilo u doticaju s virusom, odnosno bilo je zaraženo. “Naravno, to su te brojke. Ali, potrebno je ipak kod nas provesti testiranje. Možda ne na tom postotku uzorka da bi onda mogli objektivizirati. Vidimo da su slični rezultati dobiveni i u Češkoj pa očekujemo da će takvi biti i u našoj državi”, rekao je Puljiz.

Otkrio je da posljednjih deset dana više pacijenata otpuštaju iz Klinike nego ih novih stiže što pokazuje da je situacija povoljna. “Danas imamo tek 22 hospitalizirana pacijenta, sedma je u Jedinici intenzivnog liječenja. Peta, a povremeno je i šesti na aparatu za umjetnu ventilaciju. Jedan pacijent je na aparatu za ECMO. Ostali pacijenti na otvorenom odjelu su relativno stabilni”, zaključio je Puljiz.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr