10. ožujka Mučenici iz Sebaste – slavni i prekaljeni rimski legionari otišli u strašnu smrt radi Krista

Foto: Paolo Veronese/wikimedia commons

Kazna se sastojala od umiranja u vodi koja se ledila. Uz ledeno kupalište pripremljeno je i drugo toplo da primami kojeg vojnika da se odrekne Krista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mučeništvo slavnih legionara vojnika Rimskog carstva zbilo se 320. u dvorištu gimnazija, uz kupalište grada Sebaste u Maloj Armeniji, danas Siwas u Turskoj.

Vojnici su služili u slavnoj XII. legiji, a o njihovom mučeništvu zabilježeni su vjerodostojni govori iz 4 st., među njima i Sveti Bazilije Veliki. Njihovo je mučeništvo udivljenjem ispunilo mnoge, kao i dalo snagu vjere u najtežim vremena, baš kao i današnja mučeništva egipatskih, sirijskih i drugih kršćana.

Za vrijeme progonstva cara Licinija pohvatano je 40 kršćanskih vojnika te stavljeno pred izbor: ili umrijeti ili se odreći vjere. Svi su odabrali smrt za vjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazna se sastojala od umiranja u vodi koja se ledila.

Dok su se još nalazili u zatvoru, napisali su oporuku u kojoj traže da poslije smrti budu zajedno sahranjeni u Sareimu kod Zele, u selu danas poistovjećeno sa selom Kyrklar u Maloj Aziji, a koje znači upravo četrdesetorica. Stoga su to zamolili i vjernike da ne bi iz motiva pobožnosti razvukli njihove relikvije.

Uz ledeno kupalište pripremljeno je i toplo da primami po kojega, koji će biti slab u mukama. Našao se jedan slabi pa je prešao u vruću vodu, ali je uslijed nagle promjene temperature odmah preminuo. Na njegovo je mjesto stupio među mučenike sam čuvar skinuvši odjeću i priznavši se kršćaninom. Kada su umrli, tijela su im iznijeli izvan grada, spalili i pepeo prosuli u rijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su ovi mučenici mučeni 9. ožujka, od vremena pape Inocenta X. njihov je spomen dan u Katoličkoj Crkvi 10. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.