11. listopada 1995. – Hrvatska vojska stigla pred Banja Luku

Foto: Suradnik13, commons.wikimedia.org

Nakon što je Hrvatska vojska zauzela Mrkonjić grad i Šipovo na današnji dan 1995. stigla je pred najveći grad Republike Srpske Banja Luku. Hrvatski vojnici su bili spremni na juriš i osvajanje grada od kuda su prije etnički očišćeni Hrvati i muslimani, a koji je postao centar velikosrpske ideje u Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Magla straha i neizvjesnosti nadvila se nad Banja Luku i srbijansku vojsku koja je trpjela poraz za porazom od Hrvata.

Tijekom operacije Južni potez oslobođeno je područje ukupne površine 800 kvadratnih kilometara uključujući i hidroelektranu Bočac i dijelove planine Manjače. Crta obrane postavljena je na planini Manjači, 23 kilometra od Banja Luke, što je bilo u dosegu hrvatskog dalekometnog topništva. Osvajanje HE Bočac imalo je dalekosežan psihološki utjecaj na eventualno dalje napredovanje HV-a, HVO-a i Armije BiH prema Banjoj Luci. Naime, HE Bočac je opskrbljivao Banja Luku električnom energijom.

Srpske snage, I i II korpus bosanskih Srba, znatno su razbijene i u kaosu se povlače prema Banjoj Luci. Također, stvorila se nova kolona srpskih izbjeglica koje su se našle u Banja Luci. Posvuda se glasno špekulira o padu Banja Luke. Srpski vrh je u panici – eventualni pad Banja Luke psihološki bi odjeknuo poput pada Knina – padom Banja Luke praktički bi pala i cijela Republika Srpska jer bi vrlo brzo cijeli srpski teritorij zapadno od Brčkog vjerojatno pao ili u ruke HV-a ili ABiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, politička situacija nije bila sklona ulasku savezničkih, hrvatskih i bošnjačkih snaga u Banja Luku. Prvenstveno zbog toga što bi se time pokrenula nova, ovaj put možda najveća izbjeglička kriza u Srbiji. Drugo, propao bi plan Richarda Holbrooka o 51 % za FBiH i 49 % za Republiku Srpsku, čime bi se pregovori znatnije odužili.

Stoga je počeo znatan pritisak međunarodne zajednice na predsjednika RH, dr. Franju Tuđmana da nikako ne nastavi napadne operacije, pri čemu se izravno prijetilo i napadom NATO zrakoplovstva na HV i HVO, mada je Alija Izetbegović poručivao Franji Tuđmanu da je on spreman riskirati i ipak zauzeti Banja Luku.

Akcija Južni potez, prekinuta je na zahtjev međunarodne zajednice u trenutku kad su se hrvatske snage nalazile na 23 kilometara od Banja Luke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo godina kasnije veleposlanik SAD-a i diplomat Peter Galbraith priznao je da je to bila greška međunarodne politike.

Ostaje činenica: uz Hrvatsku zemlju, Hrvatska vojska oslobodila je Bosnu i Hercegovinu! Nikada ne bi bio srpski agresor protjeran sa velikog dijla BiH da Hrvatska vojska nije po dogovoru Hrvatske i BiH ušla u susjednu zemlju.
Kao znak zahvalnosti, danas BiH vrh sprema 900 optužnica hrvatskim vojnicima i časnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.