11. ožujka 1942. umro Robert Bosch – veliki industrijalac koji je cijenio radnika

Foto: commons.wikimedia.org

Bosch je bio jedan od prvih industrijalaca u Njemačkoj koji su uveli pogodnosti za svoje radnike. Poznat je citat Roberta Boscha: “Ne dajem dobre plaće zato što imam mnogo novca, nego imam mnogo novca zato što dajem dobre plaće”. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znameniti izumitelj Robert Bosch umro je na današnji dan 1942. godine u prilično visokoj dobi od 80 godina. Umro je u njemačkom gradu Stuttgartu. Dakako, te 1942. godine Stuttgart se nalazio usred Hitlerovog Trećeg Reicha, upravo u doba kad je njemačka vojska (Wehrmacht) bila na bojištima u Rusiji, kao i u sjevernoj Africi (Romellov Afrički korpus).

Robert Bosch rođen je nedaleko od njemačkog grada Ulma 1862. godine (u Ulmu je nešto kasnije rođen i Albert Einstein). Otprilike podjednaku dob kao Bosch imao je znatan broj slavnih izumitelja s područja tehnike. Primjerice, Rudolf Diesel bio je samo oko 3 godine stariji, a Henry Ford samo 2 godine mlađi.

Bosch je bio jedan od prvih industrijalaca u Njemačkoj koji su uveli osmosatni radni dan za svoje radnike. Premda je po uvjerenjima bio dobrotvor i mirotvorac, zanimljivo je da je njegova kompanija tijekom nacističkog razdoblja radila za njemačku industriju oružja, a navodno je čak i zapošljavala prisilne radnike. Ipak, u svojoj se oporuci Bosch pobrinuo za humanitarne ciljeve. Zanimljiv je citat Roberta Boscha: “Ne dajem dobre plaće zato što imam mnogo novca, nego imam mnogo novca, zato što dajem dobre plaće” (Ich zahle nicht gute Löhne, weil ich viel Geld habe, sondern ich habe viel Geld, weil ich gute Löhne bezahle).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.