12. lipnja 1962. Alcatraz – jedini uspješni bijeg iz zloglasnog zatvora

Dana 12. lipnja 1962. trojica američkih kriminalaca, braća Clarence i John Anglin i Frank Morris pobjegli su iz zloglasnog zatvora Alcatraz na otoku ispred San Francisca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se dogodilo nakon što su žlicama izdubili zidove ćelija i preko ventilacijskog otvora popeli se do krova, spustili se s vanjske strane zida i improviziranom splavi napustili zloglasni otok.

Nikad poslije nisu viđeni, niti su pronađeni ikakvi dokazi da su se bilo dokopali slobode, bilo razbili o stijene ili utopili.

Događaj je pretvoren u slavni holivudski film »Bijeg iz Alcatraza« s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alcatraz, stari vojni zatvor, u američku saveznu kaznionicu pretvoren je 1934. U Alcatraz su dovođeni najtvrdokorniji američki zatvorenici, a jedno vrijeme tamo je boravio i Al Capone.

Do zatvaranja 1963. bijeg je pokušalo 36 zatvorenika. Većina ih je uhićena, ubijena tijekom bijega ili su sami stradali u nemirnim vodama zaljeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.