14. lipnja 1396. Zadar – prvo Sveučilište na tlu Hrvatske utemeljeno u 14. stoljeću!

Spomen-ploča na mjestu prvog Sveučilišta u Zadru, foto: SpeedyGonsales/wikimedia commons

Na današnji dan 14. lipnja 1396. utemeljeno je prvo Sveučilište na tlu Hrvatske u gradu Zadru. Ono je poput svih obrazovnih institucija u Europi utemeljeno upravo u Crkvi koja je gotovo jedino poticala obrazovanje – dominikanskom samostanu.

Dok drugi europski narodi već odavno znaju kada i gdje im je utemeljeno prvo sveučilište, hrvatski narod je još uvijek u nedoumici glede utemeljenja svoga najstarijega sveučilišta. Najprije se smatralo da je prvo hrvatsko sveučilište osnovano 19. listopada 1874. u Zagrebu, zatim 6. studenoga 1662., odnosno 23. rujna 1669. također u Zagrebu od strane oca isusovaca. Potonji datum službeno je prihvaćen te se još i danas zastupa pred svjetskom javnošću.

Međutim, poslije se pojavila teza o riječkom sveučilištu (osnovanom 1633.) kao starijem od zagrebačkoga, dok je Stjepan Krasić, nakon dugotrajnih arhivskih istraživanja, dokazao da je najstarije hrvatsko sveučilište utemeljeno zapravo u dominikanskom samostanu u Zadru 14. lipnja 1396!

Do istoga zaključka je došao i Tomo Vereš, ali ne na temelju arhivskih istraživanja, nego pomnom analizom odgovarajućega dokumenta generala dominikanskoga reda Rajmunda iz Capue (1330–1399) koji je doista utemeljitelj najstarijega hrvatskoga sveučilišta. Sredinom 15. stoljeća učilište je bilo zatvoreno zbog dolaska Turaka nadomak Zadru. Obnovljeno je krajem 15. stoljeća, a sredinom 16. stoljeća je poput srodnih studija u Parizu, Bologni i Salamanci i “Dominikansko opće učilište” u Zadru dobilo status europskog sveučilišta s pravom dodjele akademskih zvanja.

Krasićeva kapitalna knjiga „Generalno učilište dominikanskog reda u Zadru ili Universitas Jadertina 1396–1807“, Zadar, 1996,  dala je veliki doprinos ovom donedavno kontroverznom pitanju prvog hrvatskog sveučilišta.

Na ponos gradu Zadru, Hrvatskoj i Crkvi koja je brižno skrbila za obrazovanje!

Znanstveni rad: U potrazi za najstarijim hrvatskim sveučilištem, Tomo Vereš

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr