14. listopada 1944. Erwin Rommel – znate li da njegovo ime nose ulice, vojarne, spomen ploče u Njemačkoj?

Foto: Snimka zaslona

Najslavniji njemački vojni zapovjednik u Drugom svjetskom ratu, feldmaršal Erwin Rommel, poznat i kao “Pustinjska lisica” ubio se na današnji dan 1944. po Hitlerovom nalogu, zbog navodnog sudjelovanja u uroti protiv Hitlera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas u Njemačkoj postoje spomen ploče i spomenici u čast Erwinu Rommelu bez obzira što je bio jedan od najvažnijih zapovjednika nacističke vojske u II. svjetskom ratu, a čak se i poznati vojni razarač iz klase Lutjens nazvao po Rommelu. Po Rommelu se zovu i neke ulice u gradovima (Erlangen, Erwin-Rommel-Straße npr.), ali i jedna od najvećih vojnih baza Bundeswehra: Field Marshal Rommel Barracks, Augustdorf (GeneralfeldmarschallRommelKaserne)

Premda je bio jedan od najpoznatijih vojnih zapovjednika u II. svjetskom ratu, nije automatizmom svrstan u ratne zločince, niti mu je ime zabranjeno.

Feldmaršal Erwin Rommel, poznat i pod nadimkom “Pustinjska lisica”, bio je daleko najpopularniji njemački vojni zapovjednik za vrijeme Drugog svjetskog rata. Najviše se proslavio ofenzivama u pustinjskim područjima Sjeverne Afrike, ali je u kasnijem tijeku rata sudjelovao i na drugim bojištima, primjerice u Istri, gdje je bio zadužen za sprečavanje eventualne savezničke invazije, navodi povijest.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rommel se potkraj rata uključio u zavjeru protiv Hitlera. Smatrao je, poput mnogih drugih njemačkih vojnih zapovjednika, da Hitlera treba ukloniti s vlasti, no bio je protiv atentata. Naime, smatrao je da bi ubojstvo Hitlera pokrenulo građanski rat u Njemačkoj. Umjesto toga, mislio je da Hitlera treba smijeniti i suditi mu.

Nakon što je pukovnik grof von Stauffenberg izvršio poznati neuspjeli atentat na Hitlera, i nakon što nije uspjelo urotničko preuzimanje vlasti (Operacija Walküre), Hitler je počeo progoniti sve koji su mogli imati ikakve veze s atentatom. Iskrsnulo je i Rommelovo ime. Hitler je znao da bi progon najpopularnijeg vojnog zapovjednika u Reichu srušio njemački moral, pa je pružio Rommelu alternativu.

Ostavio mu je dvije mogućnosti: suđenje ili samoubojstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju suđenja Rommelova obitelj i suradnici bi patili, dok su u slučaju samoubojstva Rommelu obećali svečani pokop kao njemačkog heroja i mirovinu za njegovu obitelj. Odlučio se za samoubojstvo, pa su mu dali pilulu s cijanidom. Doista je pokopan kao heroj, a Hitler je proglasio dan žalosti za njim. Istina o njegovoj smrti saznala se tek nakon rata.

Danas u Njemačkoj ima čak nekoliko spomenika feldmaršal Erwin Rommel „Pustinjska lisica“. Erwin Rommel je nakon rata bio miljenik historiografije, publicistike, pa čak i kinematografije. Poznati glumac James Mason u američkom filmu Pustinjska lisica: Priča o Rommelu iz 1951. portretirao ga je kao pozitivca. Čak je i poslijeratni njemački razarač iz klase Lütjens, nekoliko desetljeća nosio njegovo ime. Po Rommelu se zovu i neke ulice u gradovima (Erlangen, Erwin-Rommel-Straße npr.), ali i jedna od najvećih vojnih baza Bundeswehra: Field Marshal Rommel Barracks, Augustdorf (GeneralfeldmarschallRommelKaserne)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.