14. prosinca 1846. Zagreb – kako se zvala prva hrvatska banka zasnovana na domaćem kapitalu?

Foto: Preuzeto iz časopisa Arhitektura br. 184 - 185. god XXXVI, Zagreb, 1983. /Wikimedia

Karakteristika te banke bila je upravo njena utemeljenost na hrvatskom kapitalu, za razliku od drugih banki koje su se temeljile na stranom kapitalu i koje često nisu vodile previše interesa o razvoju hrvatskog gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan davne 1846. godine započela je s financijskim poslovanjem prva prava hrvatska banka. Izvorni joj je naziv bio“Perva horvatska štedionica”, a kasnije je modificiran u “Prva hrvatska štedionica”. Osnivači te ustanove bili su Ljudevit Gaj, Dimitrije Demetar, Antun Mažuranić, barun Ambroz Vranyczany, barun Franjo Kulmer i Anastas Popović, koji je bio i prvi predsjednik.

Karakteristika Prve hrvatske štedionice bila je upravo njena utemeljenost na hrvatskom kapitalu, za razliku od drugih banki koje su se temeljile na stranom kapitalu i koje često nisu vodile previše interesa o razvoju hrvatskog gospodarstva. Naime, 19. stoljeće bilo je doba snažne industrijalizacije, a banke su imale veliku ulogu u financiranju tog razvoja. Između Prve hrvatske štedionice i drugih banaka vladala je velika konkurencija, koja je ponekad zalazila i u područje ideoloških, političkih i nacionalnih sukoba.

Potkraj 19. stoljeća Prva hrvatska štedionica sagradila je u Zagrebu svoje velebno novo središte – danas poznato po prolazu Oktogon. Ta zgrada u Ilici 5 nazvana je Palača Prve hrvatske štedionice i bila je velikih dimenzija, naročito za tadašnji Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.