14. studenoga sveti Nikola Tavelić – muslimanska svjetina sasjekla mačevima plemenitog Hrvata i bacila u vatru

Sveti Nikola Tavelić
Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Oni su ostali postojani u svojoj vjeri i nipošto se nisu htjeli odreći one Istine za koju je Spasitelj svijeta dao svoj život: kadija ih je osudio na smrt, a dok presuda nije službeno potvrđena, muslimani su ih mučili na svake načine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći je dan građanski sud potvrdio presudu, pa je odmah tamošnje muslimansko stanovništvo navalilo na našeg Nikolu i njegovu subraću, te su ih sasjekli mačevima, a potom bacili na lomaču.

 

Nikola Tavelić rodio se vjerojatno između 1340. i 1350. godine u Šibeniku. O njegovu djetinjstvu i odrastanju ne zna se mnogo, kao ni o tome što je djelovalo na mladu dušu, te potaklo Nikolu da stupi u franjevački red.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Došavši u Jeruzalem koji su tada držali muslimani, Nikola se nije zadovoljio ispovijedanjem hodočasnika i još malobrojnijih vjernika koji su boravili u Jeruzalemu. On je htio privući Kristu i one koji ga ne poznaju. Poslije duljih razmišljanja i rasprava s braćom o propovijedanju Saracenima, o opasnosti takva pothvata, o opravdanosti izlaganja svog života mučeništvu držeći na umu onu Pavlovu: “Jao meni ako ne propovijedam”, Nikola je zaključio da je za njega “život Krist, a smrt dobitak”.

 

 Muslimanska svjetina ubila franjevce i bacila u vatru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U društvu s vjernim subratom i prijateljem fra Deodatom iz Ruticinija, koji je već u Bosni dijelio s njim životne tegobe i radosti, i još dvojicom subraće, Nikola se odvažio na odlučan korak: javno propovijedati Krista. Držeći da će najlakše pridobiti Saracene ako pridobiju njihova poglavara kadiju, oni se, po primjeru osnivača Reda sv. Franje, najprije zaputiše k njemu. Ali kao sto je Franjina riječ ostala bez uspjeha, ostade tako i njegovih duhovnih sinova. Jedino što je Franjo poslije svog neuspjeha mirno mogao otići, dok su ova četvorica osuđena na smrt i izmrcvarena mučenjem prispjela u mračno podzemlje i u teške okove.

Ubrzo je sveti Nikola zajedno sa svojom subraćom odlučio poći pred jeruzalemskog kadiju, kako bi ga oni uvjerili u ispravnost kršćanske vjere, ali se na to kadija razljutio i najavio da će ih svu četvoricu dati pogubiti ukoliko se odmah ne odreknu kršćanstva. Kako su oni ostali postojani u svojoj vjeri i nipošto se nisu htjeli odreći one Istine za koju je Spasitelj svijeta dao svoj život, kadija ih je osudio na smrt, a dok presuda nije službeno potvrđena, muslimani su ih mučili na svake načine. Treći je dan građanski sud potvrdio presudu, pa je odmah tamošnje muslimansko stanovništvo navalilo na Nikolu i njegovu subraću, odnosno sasjekli su ih mačevima, a potom bacili na lomaču. Bilo je to 14. studenoga 1391. godine.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Nikola Tavelić – zaštitnik hrvatskog naroda

Tako je Nikola postigao krunu mučeništva i time postao slika svog naroda koji će kroz buduća stoljeća proživljavati mučeništvo zbog svoje vjere – biti “ostatak ostataka” – “plačuća”, “suha kao prut”, mala, pritiješnjena Hrvatska, ali ipak – pritisnuta, ali ne i pritiješnjena.

Sveti Nikola Tavelić zaštitnik je hrvatskoga naroda, a danas nam može biti veliki uzor u hrabrom naviještanju vjere nekršćanima, kada itekako moramo biti svjesni činjenice kako mnogi i mnogi kršćani diljem svijeta bivaju mučeni i ubijani od strane muslimanskih fundamentalista, te kako će sličnih mučeništava kakva su podnijeli sveti Nikola Tavelić i njegova subraća biti sve više. Važno je stoga nadahnjivati se na vjeri svetoga Nikole i slijediti njegov put, odnosno naviještati Istinu, bez obzira na okolnosti i bez obzira na težinu mogućih posljedica.

Mučeništvo neustrašivog franjevca Nikole Tavelića, plemenitog sina roda hrvatskog, neka bude svjetlo u mraku današnjice da katolik i Hrvat bude postojan u vjeri u Boga do same smrti, kako su u starni činili veliki sinovi hrvatskog naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.