14. svibnja 1991. Mirkovci (Vinkovci) – novi zločin nad hrvatskim policajcima nakon Borova Sela

Foto: www.vusz.hr

Na izlasku iz Mirkovaca na dan 14. svibnja 1991. ubijen je Branko Božić, policajac Ivan Bartolić teže ranjen, a na njih su pucali četiri maskirane osobe sa četničkim obilježjima. Nakon toga, dva mjeseca kasnije u Mirkovcima je ubijeno 13 pripadnika 3. gardijske brigade u pokušaju povezivanja odsječenih hrvatskih sela Srijema prema granici sa Srbijom s Vinkovcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti dan, saborski zastupnik iz Srpske Demokratske Stranke (SDS) Dušan Zelenbaba boravio je u Borovu Selu kako bi četničkim teroristima dao upute o daljnjem djelovanju u istočnoj Slavoniji, te zbog konsolidacije redova nakon četničkog zločina u Borovu Selu.

U blizini svih velikih gradova istočne Slavonije, četnički teroristi su uz pomoć JNA i Srbije uspostavili jaka središta pobune i terora – Tenja pored Osijeka, Borovo Selo pored Vukovara i Mirkovci pored Vinkovaca. Iz svih tih mjesta započinjale su terorističke akcije Srba kao uvod u Domovinski rat.

Još 11. veljače 1991. sela s većinskim srpskim stanovništvom u vinkovačkoj općini : Podrinje, Markušica, Gaboš, Ostrovo, Karadžićevo, Mirkovci, Srijemske Laze, Šidski Banovci, Vinkovački Banovci, Orolik i Mlaka Antinska na skupštinama mjesnih zajednica odlučila se odvojiti i prikljućiti općini Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su stvarali podlogu za izazivanje sukoba i rata na području istoka Hrvatske, najizloženijem dijelu naše domovine na granici prema Srbiji.

Počeli su izgredi i napadi svake vrste prema Hrvatima, gotovo na svakodnevnoj bazi.

U travnju 1991. Srbi u Šidskim Banovcima, Oroliku, Mirkovcima, Gabošu i Markušici počeli su postavljati prepreke (barikade) na ceste i zlostavljati putnike na etničkoj osnovi: maltretirali, tukli i pljačkali su isključivo Hrvate nakon što bi pogledali osobne iskaznice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teror koji je srpska paravojska provodila na slavonskim cestima bilo je iz čiste nacionalne mržnje i rasizma, selektivno odabirući samo Hrvata kao premdet svog nasilja.

Uskoro su počele padati i prve žrtve u Slavoniji, a Srbi su na užas cijele Hrvatske zapalili cijelo selo Ćelije, pobili njegove stanovnike Hrvate, a dok su živi potražili spas kroz kukuruzne puteve. U Ćelijama su živjeli mirni ljudi, potomci pitomih Zagoraca, koji nikada nikakvog zla nisu počinili susjedima Srbima.

A situacija sa odsječenim hrvatskim selima Srijema kao Tovarnik, Ilača, Đeletovci, Berak, Stari Jankovci, Slakovci i druga bila je kritična. Hrvati iz tih sela bili su u potpunoj blokadi, okruženi naoružanim susjedima iz okolnih srpskih sela, JNA tenkovima i četnicima doborvoljcima iz Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je 22. srpnja 1991. krenula akcija deblokade Vinkovaca i povezivanja sa odsječenim hrvatskim selima prem granici sa Srbijom došlo je do sukoba u Mirkovcima. Trinaest poginulih, četrdeset ranjenih i dva zarobljena pripadnika 2. bojne 3. Gardijske brigade – tragična je to bilanca vojne akcije na tzv. Privlačkom putu u Mirkovcima tog 22. srpnja 1991. godine. Iz Vinkovaca put Mirkovaca, 22. srpnja 1991. godine krenulo je 80 hrvatskih branitelja s ciljem deblokiranja ceste Vinkovci – Tovarnik.

Treća satnija ovim pravcem iz Privlake je krenula prema središtu Mirkovaca. No, pripadnici TO Srbije i domaći pobunjeni Srbi iz Mirkovaca dočekali su ih u zasjedi. Trinaestorica branitelja mučki je ubijeno, dvojica su zarobljena, četrdeset ih je ranjeno – ispričao je, prisjećajući se mirkovačke tragedije, umirovljeni brigadir Damir Dujić, predsjednik Udruge ratnih veterana Kune, piše vktv.tv

Tko su stradali u Mirkovcima?

U akciji u Mirkovcima poginuli su hrvatski branitelji Dražen Abramović, Mato Božić, Vinko Dandić, Željko Jurčević, Franjo Jurčić, Vlatko Marinović, Tunjo Pejić, Ivan Pranjić, Mario Prusina, Nade Rogić, Marinko Šimunac i Dražen Tomšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon inteziviranja sukoba i početka rata, iz Mirkovaca su Vinkovci svakodnevno granatirani i napadani godinama, a osobito 1991. godine u vrijeme najžešćih sukoba.

O tim danima snimljen je “Dnevnik jednog rata – Vinkovci”, dokumentarni film čija radnja počinje u petak, 19. srpnja 1991. godine, kada su Vinkovci prvi put granatirani iz Mirkovaca. Dokumentarni film podsjetnik je na Domovinski rat i događaje na istočno-slavonskoj bojišnici. Od toga datuma gotovo da nije bilo dana u kojem nije bilo „gruvanja“ iz sela u kojima su do tada mirno živjeli pripadnici srpske manjine. Film prati ratne događaje u gradu, ali i okolici, posebice u Nuštru koji je bio prva linija obrane prema Vukovaru. U filmu govore hrvatski branitelji – dotadašnji radnici, seljaci, profesori, liječnici, učenici, glazbenici… Ukratko, ljudi koje je rat učinio svjedocima velikosrpske agresije, neprikosnovenim zaštitnicima doma, obitelji i vjere.

Nevjerojatan je podatak da je na okupiranom dijelu bivše općine Vinkovci u jesen 1991.bila najveća koncentracija oklopa JNA: 320 tenkova i 250 borbenih vozila.

Posebne fotografije

Pogledajte jedinstvene i fascinantne fotografije ratnika sa vinkovačkog ratišta uz pjesmu i stihove Shortya:

 

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.