15. listopada sveta Terezija Avilska i prva žena naučiteljica Crkve – smisao za humor bio je njezin stav prema životu!

Foto: Wikipedia

Posebno zanimljivima se čine Terezijina pisma koja otkrivaju njezinu genijalnost i prilagodbu osobama i prilikama, dosjetljivost, lukavost u postizanje cilja, jednako kao suosjećanje, toplinu, ljubaznost. Ona iskreno suosjeća, tješi,  korigira, smije se, a iza te duhovitosti se osjeća njezina briga i ljubav prema osobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je znati svakom katoliku da je jedna od najvećih svetica i prva naučiteljica Crkve – najtežim trenucima je sačuvala svoj smisao za humor!

Duhovite zgode iz života velike svetice:

Dušni Dan: Svetica se na Dušni dan zatekla u Salamanci u pripremi za osnutak novog Karmela. Nalazila se sama  sa Marijom od Presvetog Sakramenta u prostoriji u kojoj su prije boravili studenti sveučilišta. Sestra Marija joj reče: “Majko, ako sad uđu lopovi, što ćemo napraviti?” Sveta Terezija, iako  se i sama bojala joj odgovori: “Sestro, spavaj dok ne dođu, a kad se probudiš, počni se bojati.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan od Križa: Svetica je često razgovarala u govornici samostana Utjelovljenja s ocem Ivanom od Križa. Obadvoje su bivali zahvaćeni Duhom Božjim u tolikoj mjeri da su ostajali u ekstazi i levitaciji. Jednom prilikom je samo Ivan od Križa bio uzdignut u levitaciju, na što je Svetica odmah rekla:
“Ne može se govoriti o Bogu s fray Ivanom jer se odmah uzvisi.“

Ivan od Križa: Nakon što je dobila dozvolu  za osnutak prvog samostana bosonogih karmelićana  Sveta Terezija je u osobi Antuna od Isusa i Ivana od Križa zadobila prve bosonoge karmelićane. Kako je Ivan bio niska rasta, a vrlo ga je cijenila, znala je u šali govoriti:
“Blagoslovljen nek je Bog, jer za osnutak bosonoge braće, imam redovnika i pol!”

O vlastitoj svetosti: Ljutila se što su je smatrali za sveticu: “Poslije smrti će me držati u čistilištu do Sudnjeg dana, jer vjerujući da sam sveta, nitko se neće za mene moliti.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O lažnim svjedočanstvima protiv nje: U Sevilli su protiv Svetice podigli lažna svjedočanstva.
Kad je to čula s mirom je rekla: “Blagoslovljen bio Bog, ovdje znaju tko sam, jer na drugim mjestima su prevareni.”

O križevima života: Svetica je znala govoriti  s finom ironijom, napose ako su se sestre tužile na male stvari: “Ako praviš križeve iz ničega, živjet ćeš stalno razapeta.”

O Isusu: Zapisano je da je jednom čistila kapelicu i pala. Jako se ozlijedila u laktu. Pogledala prema Svetohraništu i uzdahnula:
“Zašto ovo dopuštaš, Isuse?”
“Tako ja postupam sa svojim prijateljima”, čula je Isusov glas.
“Zato ih imaš tako malo…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno zanimljivima se čine Terezijina pisma koja otkrivaju njezinu genijalnost i prilagodbu osobama i prilikama, dosjetljivost, lukavost u postizanje cilja, jednako kao suosjećanje, toplinu, ljubaznost. Ona iskreno suosjeća, tješi,  korigira, smije se, a iza te duhovitosti se osjeća njezina briga i ljubav prema osobama. U najtežim trenucima je sačuvala svoj smisao za humor. Iskusila je slabe strane osoba i događaja, ali im nije pridavala važnost veću nego što imaju, imajući povjerenje u Boga. Iste teške situacije je znala kasnije začiniti ”s malo soli”- ironije i tako ponuditi svoje (d)jelo te na taj neki način dala nam do znanja da je smisao za humor bio njezin stav prema životu.

*U svojoj izvornosti i genijalnosti sveta Terezija Avilska već četiri stoljeća utječe na ono što se naziva duhovni život Europe. Papa Pavao VI. proglasio ju je 1970. godine prvom od žena naučiteljicom Crkve.

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.