15. srpnja 1945. – nadbiskup Stepinac zaredio Franju Kuharića i poslao u ‘krvavu kupelj’

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Na današnji dan 15. srpnja 1945. godine zaredio je u zagrebačkoj katedrali nadbiskup blaženi Alojzije Stepinac mladog Franju Kuharića za svećenika. Kuharić je tada imao 22, a nadbiskup Stepinac 47 godina.

Zanimljivo je da su njih dvojica rođena u istom kraju oko naselja Krašić, svega kojih kilometar-dva jedan od drugoga. Naime, Stepinac je rođen u Brezariću , a Kuharić u nedalekom Gornjem Pribiću selima tik do Krašića. Taj kraj naziva se ponekad i „Dolinom kardinala“.

Tako je taj hrvatski kraj dao dva velikana ne samo Crkve, već i cijelog hrvatskog naroda u burnom 20. stoljeću. Za jednoga, Stepinca, vodi se proces kanonizacije za sveca sveopće Crkve, dok se za časnog slugu Božjeg Kuharića vodi proces proglašenja blaženim.

Prilikom zaređivanja svećenika na današnji dan bl. Alojzije Stepinac poručio im je: “Šaljem vas u krvavu kupelj”.

Već 1. studenog iste godine stupio je Franjo Kuharić u službu kapelana u župi Radoboj u Hrvatskom zagorju. Ondje je ostao deset mjeseci. Nakon toga postavljen je za upravitelja župe Rakov potok i Pavučnjak (između Zagreba i Jastrebarskog). Nažalost, ubrzo je ubijen župnik iz susjedne župe Sveti Martin pod Okićem, velečasni Pavao Bedenik, koji je također bio mlad svećenik. Kuharić je tada postao upraviteljem i te župe. Već 1947. godine izveden je u tom kraju neuspio atentat i na samog Franju Kuharića, čime su se ispunile spomenute riječi bl. Alojzija Stepinca.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: zgnadbiskupija