16. ožujka 1560. Bitka kod Žirovice – jedna u nizu hrvatskih pobjeda nad Osmanlijama

Foto: arhinet.arhiv.hr

Na današnji dan 1560. godine, veliki hrvatski vojskovođe i junaci mnogih bitaka Nikola Šubić Zrinski i krajiški kapetan Juraj Lenković porazili su Osmanlije u bitki kod Žirovice, vjerojatno na području Banovine u blizini Gvozdanskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitka kod Žirovice, bila je tek jedna od bitaka u dvjestogodišnjoj obrani domovine od osmanlijskih osvajača i jedna u nizu manje poznatih slavnih pobjeda Hrvata protiv Osmanlija u obrani Hrvatske, Europe i kršćanske vjere.
Kod Žirovice sukobile su se hrvatske snage koje su predvodili Nikola Šubić Zrinski i krajiški kapetan Juraj Lenković s velikom osmanlijskom vojskom. Dok se o Zrinskima zna mnogo, o slavnoj i ponosnoj hrvatskoj vojničkoj obitelji Lenković zna se znatno manje. Taj veliki vojskovođa i pobjednik u mnogim bitkama, Juraj Lenković, rođen je na teritoriju današnje Slovenije u Otočcu kraj Novog Mesta. Bio je general Hrvatske krajine i zemaljski poglavar Kranjske. Sin je Ivana Lenkovića, jednako slavnog borca protiv Osmanlija i vrhovnog kapetana Hrvatske i Slavonske krajina. Obitelj Lenković je pod pritiscima Osmanlija iselila iz Like u Kranjsku.

Juraj Lenković je 1578. postao senjski kapetan. Godine 1592. postao je zemaljski poglavar Kranjske, a godinu poslije i general Hrvatske krajine. Za vrijeme Dugog rata osvojio je utvrde Hrastovicu, Goru i, godine 1594., samu Petrinju. Godinu dana poslije brani Petrinju te nanosi Osmanlijama velike gubitke. S oko 10.000 vojnika prodire sve do Bihaća, odakle se ubrzo, s oko 1200 katolika, povlači u Karlovac. Sredinom 1596. dolazi u pomoć opsjedanom Klisu predvodeći vojnike iz Hrvatske krajine i Kranjske te uskoke i dragovoljce iz Dalmacije. Unatoč porazu od mnogobrojnijih Osmanlija, uspijeva se povući u klišku tvrđavu. Pri pokušaju povlačenja sukobljava se ponovno s Osmanlijama te je poražen, pa se uskoro i kliška posada predala.

Juraj Lenković nastavio je braniti domovinu te se 1596. godine istakao u borbama kraj Kostajnice i u Slavoniji. Umro je 8. lipnja 1601. godine na glasu među Hrvatima i u Europi kao borac za križ kršćanski i domovinu, a pokopan je u crkvi sv. Jakova u Ljubljani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki narod koji zaboravi svoje junake i moralne lučonoše mora ponavljati lekcije iz povijesti dok ih ne nauči.
U spomen slavnim hrvatskim poznatim i nepoznatim junacima, našim precima i najboljim sinovima svoga naroda, koji su stoljećima ostavljali svoje kosti širom hrvatskih polja i gora braneći protiv Osmanlija krst časni i domovinu Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.